Champagne och Paris – 2022

Champagne och Paria

Champagne och Paris
4 april – 9 april 2022

Måndagen den 4 april

Flyget lyfter tidigt på morgonen 06:05 till Paris. Vår chartrade buss väntar på oss utanför Terminal F. Vi åker direkt med vår buss mot Champagnedistriktet som ligger ca.17 mil österut i Vallée de Marne. Jag har bokat ett besök 10:30 på Maison Ruinart som är det äldsta vinhuset i Champagne med anor från 1729. Jag vann tävlingen Trophée Ruinart som Sveriges bästa sommelier 1992 och då brukar man alltid göra något extra för mig och mina gäster. Man har specialiserat sig på Blanc de blancs och vi kommer att få prova deras prestigevin Dom Ruinart. Denne munk var förresten god vän med den något mer kände Dom Perignon. Efter provningen som fungerar som en utmärkt apéretif äter vi en god lunch på Le Jardin – Brasserie på Les Crayéres. Här får vi en god trerätters meny. Efter provningen åker vi till vårt centralt belägna hotell och checkar in. Vi bor under tre nätter på Hotel La Paix ****. Kvällen fri i Reims.

Tisdagen den 5 april

Vi lämnar hotellet 09:00. Vi gör ett kort stopp vid klostret i Hautvilliers där munken Dom Perignon kom på ”Champagne-metoden” av ett misstag. På förmiddagen 10:45 besöker vi det anrika vinhuset Moët & Chandon i Epernay . Man är den överlägset största enskilda producenten i Champagne. Kul att jämföra storskalighet med mindre vinhus. På Moët har jag bokat en ”Vintage provning”. Vi äter en trevlig lunch inne i byn Epernay på La Table Kobus. På eftermiddagen 15:00 fortsätter vi med ett besök hos Bollinger, som varit James Bond´s favorit Champagne under många år. Stilen är något annorlunda eftersom vinerna får vila på ekfat och ger en karaktär med en kombination av kraft och stor elegans. På kvällen äter vi en traditionell meny tillsammans på Restaurant La Vigneraie som ligger på promenadavstånd från vårt hotell. Det blir Champagne genomgående till denna middag.

Onsdagen den 6 april

På förmiddagen 10:00 besöker vi Charles Heidsieck. Husets standard Champagne blev förra året utsedd till den bästa Cuvéen i hela Champagne. Här handlar allt om tid och inget hus lagrar sina viner lika länge som detta hus där deras Blanc de Millenaire är en av mina stora favoriter. Vi åker sedan söderut till Epernay där vi äter en god lunch på La Grillade Gourmande. Här blir vi serverade en tre-rätters meny med goda viner därtill. Därefter åker vi ner till Aÿ för ett besök hos Deutz som producerar storstilade viner. Vi inleder med en tur i deras källare följt av en provning. Vi åker tillbaka till Reims. På kvällen 20:00 äter vi en klassisk bistromeny på Bistro Boulingrin, som ligger ett stenkast från vårt hotell. Vi tar en gemensam promenad dit.

Torsdagen den 7 april

Vi checkar ut från hotellet 09:30 och avslutar vår Champagnevistelse med ett besök hos Taittinger. Deras prestige Cuvée Comtes de Champagne har alltid varit min stora favorit. Därefter äter vi en finare lunch på två-stjärniga Les Crayères (snygg klädsel). Här har kökschefen satt ihop en fem-rätters meny med passande viner därtill. Självklart inleder vi med ett glas Champagne, men sen blir det andra viner till menyn. Efter en god lunch lutar vi oss tillbaka i bussen och åker till Paris.

På tidiga kvällen är vi framme i Paris, där vi bor trevligt och centralt på Royal Garden Champs Elysees  http://www.royalgardenparis.com/en/  . Kvällen fri.

Fredagen den 8 april

Även om säkert de flesta varit i Paris många gånger, så erbjuder jag en sightseeing 09:00 på förmiddagen med en svensktalande guide. Denna tur tar tre timmar. För er som bokat upp någon bättre krog så är vi tillbaka på hotellet 12:00. Jag lämnar både lunchen, eftermiddagen och kvällen fri för egna upptåg.

Lördagen den 9 april

Vi blir upphämtade på vårt hotell 09:30 och vi flyger hemåt 12:20 till Kastrup där vi landar 14:15

PRIS: 25.000:- (5.000:- i enkelrumstillägg)

I detta pris ingår flyg, transfer, 5 nätter på bra hotell med frukost, samtliga provningar och måltider inklusive goda viner. Samt min vägledning