På kanelen på kanalen i Bourgogne – 2020

På kanelen på kanalen i Bourgogne

På kanelen på kanalen i Bourgogne 11 – 17 maj 2020

För tjugo år sedan gjorde jag den första kanalbåtsresan i samarbete med Lars Linderot på Poseidon Travel. Vi gjorde ytterligare två resor, där jag på kvällarna höll i en provning vid kanalkanten. Under hösten 2019 gjorde vi återigen en resa tillsammans vilken blev oerhört lyckad och uppskattad. Denna gång har vi flyttat oss från Canal Nivernais vid Chablis till Canal de Bourgogne med besök i Beaune. Vi brukar vara fyra-fem båtar med upp till 8 personer/båt. Varje båt utser en skeppare som varje morgon samordnar med övriga båtar om kvällens stopp. Man sköter sig alltså själv på varje båt och på kvällen träffas samtliga resenärer för en provning och gemensam middag. Detta är en mycket rogivande form av semester där man är aktiv vid slussarna. Under denna resa navigerar man sammanlagt under 27 timmar och tar sig igenom 30 slussar. Man bor på båten och vanligtvis äter man en lättare lunch med ostar, patéer, en god baguette och ett par glas vin.

Måndagen den 11 maj Flyg till Geneve – St. Jean-de-Losne

Flyg med SAS från Kastrup 08.20 till Geneve med ankomst 10.25. Möjlighet till anslutning från Arlanda, Landvetter eller annan ort (SAS). Transfer med buss, ca 2,5 timmar till basen i St. Jean-de-Losne. Vi installerar oss i våra båtar och har genomgång av hur båtarna fungerar, utrustning, navigation etc – tillsammans med båtföretaget LE BOAT’s personal. Genomgången avslutas med en kort tur på kanalen så att alla får prova på hur man kör, styr, backar och lägger till med båtarna. Under tiden kan några ur varje besättning proviantera för lite frukost och övriga måltider inför veckans resa. På kvällen avnjuter vi gemensam 3-rätters middag på den lokala krogen, med goda viner därtill! Vi sover gott ombord!

Tisdagen den 12 maj – Verdun-sur-le-Doubs

Denna vackra och fridfulla by blir vårt första etappmål. Passa på och promenera i gränderna och se de vackra husen när du går över Florew-bron. Här kopplar vi av innan drinken på flybridge. Vinprovning med Håkan och middag ombord på båtarna.

Onsdagen den 13 maj – Chalon-sur-Saône

Staden ligger fint nere vid flodbanken där Saone och Canal de Bourgogne möts. Denna historiska stad är rik på monument över sin rika historia som marknadstorget och Sain Vincent katedralen. Vi äter gemensam middag i staden.

Torsdagen den 14 maj – Beaune

På morgonen kommer en chartrad buss och hämtar upp oss. Vi åker till hjärtat av Bourgogne och staden Beaune för ett första vinbesök hos Joseph Drouhin. Detta vinhus är en négociant vilket betyder att man både äger egna odlingar som att man köper in druvor från kontrakterade odlare. Det blir en fin visning i deras historiska källare innan vi får en fin vinprovning från olika appellationer i Bourgogne. Efter detta besök åker vi söderut genom många välkända vinbyar och vi stannar till i Puligny-Montrachet. Här får vi en ”Tasting lunch” hos producenten Olivier Leflaive. Detta innebär att vi smakar på nio olika viner till en tre-rätters meny. Efter denna goda lunch är det lite fri tid i härliga staden Beaune. Om någon orkar äta mer så blir det nog något lätt ombord på våra båtar.

Fredagen den 15 maj – Tournus & Cuisery

Välkommen till medeltida staden Tournus. Vandra runt i staden och se den vackra Saint-Philbert kyrkan med sitt gamla torn, täckt med gröna takpannor. I staden finns även ett välbevarat kloster. Vi färdas vidare utmed floden till Cuisery, en av fyra berömda bok-byar i Frankrike. Här finns ett dussintal antikvariat och bokhandlare, en mycket annorlunda och spännande upptäckt! Som i alla byar finns även här en vacker Notre Dame kyrka. Vinprovning med Håkan och gemensam middag på kvällen

Lördagen den 16 maj – Branges

Vi kommer fram till vår slutdestination, den lilla charmiga staden Branges, på eftermiddagen. Genomgång av båtar och utrustning med LeBoat’s personal. Vi tar en gemensam drink på terrassen till en av stadens många barer innan vi avnjuter en god avslutningsmiddag

Söndagen den 17 maj – Branges – Geneve

Sista natten ombord på våra båtar. Vi lämnar våra båtar kl 09.00 efter sista frukost ombord. Buss till Geneve tar ca 2 timmar och vi kommer att planera in ett trevligt lunchstopp på vägen. Vårt flyg går kl 20.20 och vi landar 22.10 på Kastrup. Anslutningsflyg för er som skall vidare till Arlanda, Landvetter etc

Allt detta ingår!

  • Komplett utrustad båt med lakan & handdukar, städning av båten, självriskförsäkring, förbetald diesel, 2 cyklar per båt, kostnad för en-vägs hyra.
  • Flyg t/r Arlanda/Landvetter/Kastrup till Geneve t/r inkl flygskatter och 1 incheckat bagage och 1 handbagage.
  • Alla transfers med buss.
  • Fyra gemensamma middagar, 3 rätter med vin och vatten, en lunch.
  • En heldag, utflykt med buss till Beaune med besök på vingårdar, vinprovning, lunch med 2 rätter, vin, vatten och kaffe.
  • Vinprovningar med Håkan Nilsson utmed kanalen.
Pris: Från 20.900 kr / person För mer info om båtarna etc. Gå in på sidan www.Poseidontravel.se och klicka på Gruppresor