Piemonte – 2020

Piemonte

Piemonte 12 – 17 Oktober 2020

Måndagen den 12 oktober

Vi flyger med SAS på morgonen 08:25 direkt till Milano. Vi landar 10:30 och vår chartrade buss tar oss västerut till Piemonte. När vi kommer fram är vi hungriga och vi inleder med en trevlig lunch hos Bologna Trattoria. Detta är en legendarisk restaurang där ägaren dukar fram ett koppel av sina signaturrätter. Till detta dricker vi 5 olika viner från Piemonte´s främsta producent av Barberadruvan: Braida. Efter avslutad lunch besöker vi deras vingård och provar ytterligare något goda glas. Vi checkar in på vårt hotell: Tota Virginia **** i Serralunga d´Alba. Hotellet har 13 rum och under denna vecka har jag abonnerat hela stället som även har en fin pool. Vi äter middag på kvällen på hotellet. www.totavirginia.com. Här blir vi serverade en tre-rätters meny med goda viner därtill.

Tisdagen den 13 oktober

Denna dag inleder vi med en visning och fin provning hos Ettore Germano i Serralunga d´Alba. Familjen är välkända druvodlare som sedan 1993 gör sitt eget vin i liten skala. På 1950-talet genomförde man stora åtgärder på sina vinodlingar med ett lågt skördeuttag med ca. 4.000 rankor/ha. Man har även experimenterat med att producera vita viner på druvor som Riesling och Chardonnay med mycket lyckade resultat. Idag förfogar man över 18 ha. Med b.l.a senaste inköpet av historiska odlingar i Cerratta. Vi äter en lunch i byn La Morra på Osteria Veglio. På eftermiddagen efter en god lunch åker vi upp tillsammans med Daniela, som är Mauro Veglio´s fru till vingården som har ett mycket gott anseende och vi kommer att få prova på ett koppel av goda viner. Kvällen är fri.

Onsdagen den 14 oktober

Denna dag har jag tagit stor hjälp av svenskan Paola Brosow som är gift med vinproducenten Carlo Revello som gör vinerna från Carlo Revello & Figli. Min vän Silvia Altare på vinhuset Elio Altare är god vän med Paola och de kör en fin provning tillsammans på Cantina Comunale av deras viner. Vi äter en gemensam god lunch på More e Macine. På eftermiddagen blir det ytterligare ett vingårdsbesök hos Luigi Pira. På kvällen äter vi middag på Centro Storico i Serralunga. En krog som många vallfärdar till efter sitt omåttligt goda rykte. Krögaren själv har valt ut passande viner till sin meny.

Torsdagen den 15 oktober

Vi inleder dagen med en provning hos Massolino i Serralunga d´Alba. Massolino räknas som en av mästarna i Serralunga av Barolo. Man startade upp vinhuset i slutet av 1800-talet och idag är det brödraparet Franco och Roberto som för arvet vidare. Man äger fina Grand Cru-platser i Serralunga, Parafada, Margheria samt Vigna Ronda. Man pratar ofta om en husstil om det är traditionell eller modern och Massolino är något mitt emellan. Vi åker därefter in till den större staden Alba för fri tid för lunch och resten av eftermiddagen. Denna stad har ett rikt utbud av restauranger, vinbarer, vinbutiker och annan shopping. Kanske någon som vill köpa med sig vit tryffel hem? Vi åker tillbaka hotellet på sena eftermiddagen. På kvällen är det fritt.

Fredagen den 16 oktober

Denna dag tillbringar vi i Barbaresco med besök på La Spinetta. Detta är utan tvekan ett av mina favorithus där man gör viner av toppkvalitet i en modern, fruktdriven tappning. Vi äter en finare lunch på enstjärniga La Ciau del Tornavento i byn Treiso. Här kan man ta på sig en kavaj eftersom detta är ett litet snyggare ställe. På kvällen äter vi en trevlig avslutningsmiddag på hotellet. Vi blir här serverade en tre-rätters meny med passande viner därtill.

Lördagen den 17 oktober

Vi lämnar hotellet tidigt på morgonen för att flyga hem 11:20 direkt med SAS. Vi landar 13:20. Pris för resan : 24.000:- ( enkelrumstillägg 4.000:-) I priset ingår flyg, transfer på plats, 5 nätter på hotell med fin frukost, samtliga angivna provningar och måltider med goda viner därtill samt min vägledning.