Rhonedalen

Mat-, vin- & kulturresa till Rhonedalen

17 – 22 September 2018

RESAN ÄR FULLBOKAD

Måndagen den 17 september

Vi flyger på morgonen 06:50 via Paris ner till Marseille, där vi landar 10:55

Vi kör österut och stannar till på vingården Chateau Vignelaure, Coteaux Aix-en-Provence i byn Rians för en provning med lunch. Slottet köptes upp 2008 av Mette & Bengt Sundström (lauritz.com). På gården är svenske Sigge vinmakare och man var först i Provence 1970 med att göra en Syrah/Cabernet blend. Efter en rundvisning och provning äter vi en lättsam lunch på vingården.

Efter en avslutad lunch vid 15-tiden åker vi norrut upp mot Chateauneuf-du-Pape för en provning på Chateau Mont-Redon som är en av det mest klassiska producenterna i Chateauneuf-du-Pape. Man har en väldigt fin källare med lite äldre årgångar och har vi tur kan det bli att man korkar upp en äldre årgång. Vi kör sen in till Avignon där vi bor de två nästkommande nätterna på Hotel Cloitre Saint-Louis ****

På kvällen 20:00 äter vi en gemensam tre rätters meny på hotellet.

Tisdagen den 18 september

Denna dag besöker vi två fantastiska gårdar i Chateauneuf-du-Pape. Vi inleder med Chateau La Nerthe 10:00. På detta anrika slott har jag bokat en ”prestige provning” med 6 olika viner med b.l.a deras Cuvée des Cadettes och någon äldre årgång. Vi äter en enkel tre rätters lunch på Restaurant Le Verger des Papes uppe i toppen av byn. Därefter besöker vi Domaine de la Janasse. Här får vi möjlighet att jämföra med det mer traditionella vinerna hos La Nerthe. På Janasse gör man viner i en betydligt modernare tappning som b.l.a fallit vinskribenten Robert Parker på läppen. Kvällen fri i Avignon och det finns en uppsjö av trevliga restauranger ett stenkast från vårt centralt belägna hotell.

Onsdagen den 19 september

Vi lämnar hotellet 08:00 och åker norrut upp genom Rhonedalen. 11:00 anländer vi till Tain l´Hermitage. Vi besöker den mycket fina vingården Domaine de Colombier. Efter detta besök åker vi in till torget där min vän som går under namnet ”Greken” har sin välfyllda vinbutik. Här blir det en provning av ett koppel goda viner från lite mindre producenter. Ett stenkast från butiken ligger Le Bateau Ivre där vi äter en lättsam lunch. Vi checkar in på Hotel les 2 Coteaux *** i samma by. Kvällen fri.

Torsdagen den 20 september

Vi lämnar Tain l´Hermitage bakom oss 09:30 och åker till Saint Jean de Muzols för ett besök hos vinhuset Delas. Man äger odlingar över hela Rhonedalen och vi provar ett koppel av deras underbara viner. Efter en trevlig provning har vi preparerat en trevlig lunch på vingården.

Efter avslutad provning hoppar vi tillbaka in i bussen och åker sedan över floden till Vienne för de två sista nätterna. Vi bor förstklassigt på legendariska, nyrenoverade La Pyramide i Vienne.

Jag har jag bokat en trevlig tre rätters meny på hotellets Bistro L´Espace PH3. Vi inleder med en god cocktail 20:00.

Fredagen den 21 september

Vi inleder dagen med ett besök hos Stéphane Ogier i byn Ampuis. Han är berömd för sina moderna viner från Cote-Rotie samt Condrieu. Vi äter en fin lunch på Hotellerie Beau Rivage i Condrieu. Här får vi möjlighet att prova de härliga vita Rhonevinerna från Condrieu och Saint-Joseph. 14:30 besöker vi Pierre Gaillard som är en av de förnämsta producenterna i Condrieu.

 Vi laddar sedan inför kvällens fina middag på hotellets tvåstjärniga restaurang, där Patrick Henriroux basar i köket. Denna krog var en gång i tiden Frankrikes mest legendariska restaurang när Fernand Point levde. Då hette lärljungarna Bocuse, Chapel, Blanc, Troisgors etc… och när dessa kockar var flygfärdiga fick samtliga tre stjärnor i Guide Michelin. Det blir en fin avsmakningsmeny med passande viner därtill.

Lördagen den 22 september

Vi checkar ut från hotellet 07:30 för att åka upp till flygplatsen i Lyon för att flyga hem 10:05 via Amsterdam. Vi landar sedan 13:55

Pris: 23.000:- (enkelrumstillägg 5.000:-)

I detta pris ingår transfer på plats, fem nätter på hotell med frukost, samtliga angivna måltider med vin därtill, samtliga vinprovningar, samt min vägledning.