Rhonedalen – 2021

Fullbokat

Rhonedalen 13 – 18 September 2021
FULLBOKAT

Måndagen den 13 september

Vi flyger på morgonen 06:10 via Paris ner till Marseille, där vi landar 11:15
Vi kör österut och stannar till på vingården Chateau Vignelaure i appellationen Coteaux Aix-en-Provence i byn Rians för en provning med lunch. Slottet köptes upp 2008 av Mette & Bengt Sundström (lauritz.com). På gården är svenske Sigge vinmakare och man var först i Provence 1970 med att göra en Syrah/Cabernet blend. Efter en rundvisning och provning äter vi en lättsam lunch på vingården. Efter en avslutad lunch vid 15-tiden åker vi norrut upp mot Avignon där vi bor de två nästkommande nätterna på Hotel Cloitre Saint-Louis ****
På kvällen 20:00 äter vi en gemensam trerättersmeny på hotellet.

Tisdagen den 14 september

Denna dag besöker vi tre fantastiska gårdar i Chateauneuf-du-Pape. Vi inleder med Chateau La Nerthe 10:00. På detta anrika slott har jag bokat en ”prestige provning” med 6 olika viner med b.l.a deras Cuvée des Cadettes och någon äldre årgång. Vi äter en enkel tre rätters lunch på Restaurant Le Verger des Papes uppe i toppen av byn. Därefter besöker vi Domaine de la Janasse. På Janasse gör man viner i en betydligt modernare tappning som b.l.a fallit vinskribenten Robert Parker på läppen. Vi avrundar dagen med Chateau Mont-Redon som är en av det mest klassiska producenterna i Chateauneuf-du-Pape. Man har en väldigt fin källare med lite äldre årgångar och har vi tur kan det bli att man korkar upp en äldre årgång.
Kvällen fri i Avignon och det finns en uppsjö av trevliga restauranger ett stenkast från vårt centralt belägna hotell.

Onsdagen den 15 september

Vi lämnar hotellet 08:00 och åker norrut upp genom Rhonedalen. 10:00 anländer vi till Tain l´Hermitage. Vi besöker den mycket fina vingården Domaine de Combier i Crozes-Hermitage. Efter detta besök åker vi in till torget där min vän som går under namnet ”Greken” och hans son Adrien har sin välfyllda vinbutik. Här blir det en provning under lunchen av ett koppel goda viner från lite mindre producenter. Butiken ligger ett stenkast från vinbaren Le Bateau Ivre där vi äter denna lättsamma lunch. Vi checkar in på mycket charmiga Hotel de la Villeon**** som ligger i byn Tournon, rakt över floden från Tain l´Hermitage. Kvällen fri.

Torsdagen den 16 september

Vi lämnar Tain l´Hermitage bakom oss 09:30 och åker till Saint Jean de Muzols för ett besök hos vinhuset Delas. Man äger odlingar över hela Rhonedalen och vi provar ett koppel av deras underbara viner. Efter en trevlig provning har vi preparerat en god lunch på vingården. Efter avslutad lunch hoppar vi tillbaka in i bussen och åker sedan över floden mot staden Vienne en timme norrut. Vi bor förstklassigt de två sista nätterna på legendariska La Pyramide i Vienne.
Jag har jag bokat en trevlig tre rätters meny på hotellets Bistro L´Espace PH3. Vi inleder med en god cocktail 20:00.

Fredagen den 17 september

Vi inleder dagen med ett besök hos Christophe Billon i byn Ampuis. Han är berömd för sina moderna viner från Cote-Rotie. Vi äter en fin lunch på Hotellerie Beau Rivage i Condrieu. Här får vi möjlighet att prova de härliga vita Rhonevinerna från Condrieu och Saint-Joseph. 14:30 besöker vi Yves Cuilleron som är en av de förnämsta producenterna i Condrieu.
Vi laddar sedan inför kvällens fina middag på hotellets tvåstjärniga restaurang, där Patrick Henriroux basar i köket. Denna krog var en gång i tiden Frankrikes mest legendariska restaurang när Fernand Point levde. Då hette lärjungarna Bocuse, Chapel, Blanc, Troisgors etc… och när dessa kockar var flygfärdiga fick samtliga tre stjärnor i Guide Michelin. Det blir en fin avsmakningsmeny med passande viner därtill. Här påbjuds en snyggare klädsel typ kavaj eller kostym. Men inget slipstvång.

Lördagen den 18 september

Vi checkar ut från hotellet 07:30 för att åka upp till flygplatsen i Lyon för att flyga hem 10:00 via Amsterdam. Vi landar sedan 14:00.

Pris: 25.000:- (enkelrumstillägg 5.000:-)

I detta pris ingår transfer på plats, fem nätter på hotell med frukost, samtliga angivna måltider med vin därtill, samtliga vinprovningar, samt min vägledning.