Australien & Nya Zeeland – 2023

Australien

Australien & Nya Zeeland

10 januari – 1 februari 2023

Söndagen den 10 januari – Köpenhamn – Dubai

Vi flyger från Kastrups flygplats på eftermiddagen och landar i Dubai strax innan midnatt. Väl framme i Dubai tar vi transfer till vår fem stjärniga hotell, som ligger i den vackra stadsdelen Dubai Marina. Efter incheckning väntar en god en natts sömn.

Måndagen den 11 januari – Dubai

Vi har en ledig förmiddag där vi njuter av hotellets fantastiska frukostbuffé. Man har ett trevligt poolområde på hotellet om man vill njuta lite extra eller varför inte ta en promenad i morgonsolen. Utcheckning från hotellet är senast kl12 därefter ges tid för lunch på egen bekostnad. Vi träffas åter vid 14-tiden för att hoppa på bussen som ska ta med oss på en spännande stadsrundtur. Kvällen avslutas med gemensam välkomstmiddag i närheten av hotellet innan det bär av mot flygplasten.

Tisdagen den 12 januari – Sydney

Vårt flyg från Dubai lyfter vid 2-tiden på natten och landar vid 22.30 i Sydney. Vi beger oss direkt till hotellet för incheckning därefter är dags för lite sömn innan vi ger oss ut för att utforska denna fantastiska stad.

Onsdagen den 13 januari – Sydney

G’day mate och välkommen till ”Down under”! Efter en god frukost vandrar vi ner mot en av Australiens mest kända byggnader: Sydney Opera House och får en guidad rundvisning. En fantastisk byggnad med en osannolik historia och klätt med keramikplattor från Höganäs. Nere vid Operahuset finns många små caféer och restauranger och vi äter lunch på egen hand. Vi ses vid närliggande James Cook Pier vid Circular Quay och boardar vår båt för en kryssning som tar oss genom Sydneys vackra naturhamn med enastående vyer över stadens ikoner från vattnet. På kvällen samlas vi igen i lobbyn på hotellet och vi promenerar en kvart ner mot Circular Quay där vi äter vi en utsökt middag på Café Sydney. Här har vi en fantastisk utsökt ut över Harbour Bridge och Operahuset.

Torsdagen den 14 januari – Sydney

Vi inleder dagen med en stadsrundtur som innefattar Operahuset, Harbour Bridge, stadsdelen Rocks, St. Mary´s Cathedral, Bondi Beach samt de lyxiga förorterna. Sydney är landets största stad med drygt 5 miljoner invånare. Turen avslutas i det myllrande Darling Harbour där vi avnjuter en trevlig skaldjurslunch på Nick´s med lite svalt vittvin i glasen. När jag besökte Sydney första gången hade jag extremt högt ställda förväntningar. Efter ett dygn i denna metropol kunde jag bara konstatera att ryktet inte var en överdrift. Helt magiskt fint! Kvällen ledig för egna upptäckter. Kanske en drink uppe på toppen av närliggande O-Bar.

Fredagen den 15 januari – Sydney

En helt ledig dag i Sydney. Ta ett dopp vid Bondi Beach eller bara njuta av den härliga pulsen och gastronomin. Senast tog jag en härlig båttur till underbara Manly Beach från Circular Quay och tillbringade en fin dag på stranden. Eller gör en cykeltur med Bonza Bike, ett inslag som flera resenärer och jag själv provade på vid senaste resan och denna tur var vi lyriska över. Cyklingen tar 4 timmar inkl. massor av stopp vid sevärdheter. Eller varför inte passa på och klättra uppför Sydney Harbour Bridge och skåda Sydney från ovan? Cyklingen och att klättra på bron bör förbokas hemifrån mot en kostnad. Vi träffas igen på kvällen för en gemensam middag.

Lördagen den 16 januari – Adelaide/Kangaroo Island

Vi flyger västerut till Adelaide. Vårt bagage lämnas till förvaring på Stamford Grand Adelaide Hotel, vårt hotell under vistelsen i Glenelg vid stranden utanför Adelaide. Vi skall direkt vidare med buss söderut till Kangaroo Island. Här räcker det att ta med en övernattningsväska på max 15 kg. Vi åker direkt med buss och lokal guide söderut ett par timmar till Cape Jervis för att gå ombord på färjan Sealink över till Kangaroo Island. Ett fantastiskt naturreservat med massor av spännande djur som sjölejon, koala och kängurur. På kvällen äter vi en gemensam middag på en liten lokal krog som ligger ett stenkast från vårt hotell.

Söndagen den 17 januari – Kangaroo Island

En heldagstur i djurens- och naturens tecken på denna mycket exotiska ö. Vi besöker Wildlife Park, Seal Bay, Flinders Chase National Park, Remarkable Rocks och Admirals Arch. Vi äter en lättsam lunch tillsammans. Åter på hotellet äter vi även en gemensam middag. Därefter är kvällen fri för egna aktiviteter.

Måndagen den 18 januari – Kangaroo Island/Adelaide

Denna dag tar vi färjan tillbaka till fastlandet och vindistriktet McLaren Vale, där vi besöker vingården Wirra Wirra. En vingård som specialiserat sig på fruktdriven Shiraz i stor stil. Vi besöker även vingården d´Arenberg där vi även äter en trevlig lunch tillsammans och provar deras legendariska vin The Dead Arm Shiraz uppe i deras nya spektakulära provningsrum på The Cube. Tillbaka till Adelaide på sena eftermiddagen. Kvällen står till eget förfogande.

Tisdagen den 19 januari – Adelaide

Utfärden idag är en heldagstur upp till Australiens mest berömda vindistrikt och distriktet för Shiraz: Barossa Valley. Här besöker vi Yalumba Winery och får en fin provning i deras källare. Yalumba har en stor portfölj med storstilade viner är Octavius och The Signature är deras mest kända viner. Vi äter lunch och provar viner hos Peter Lehmann. Ett vinhus som är väl representerat här i Sverige där deras Clare Valley Riesling och Stonewell Shiraz är deras mest berömda viner. Efter lunch besöker vi min vän Ben Radford på Rockford Estate. En legendarisk vingård med mycket gamla traditioner. Folk vallfärdar hit för att få köpa något av ikonvinerna Basket Press Shiraz eller det mousserande röda vinet Black Shiraz. Tillbaka till Adelaide och vi laddar om batterierna för en högklassig middag tillsammans på Penfold´s. Före middagen inleder vi med en mycket fin provning av husets rariteter. Det kan bli deras ikonvin Grange också som kostar runt 4.500:-/buteljen. Gården ligger bara 40 minuter från vårt hotell och vår buss tar oss fram och tillbaka.

Onsdagen den 20 januari – Melbourne

Vi flyger från Adelaide till Melbourne. Vi inleder med en sightseeing i denna huvudstad i Victoria. Man är känd för sina många parker och grönområden samt restauranger av internationellt hög klass. Vi besöker på denna tur b.l.a historiska byggnader, St. Paul´s Cathedral, Fitzroy Garden och Eureka Skydeck. Turen avslutas med en trevlig picknik lunch. Kvällen äter vi en fin middag på spännande Spice Temple som ligger ett stenkast från vårt hotell.

Torsdagen den 21 januari – Melbourne

En heldag i vindistriktet Yarra Valley som ligger en timmes bussfärd från Melbourne. Denna dag besöker vi två vingårdar som specialiserat sig på Pinot Noir. Först en provning på Yarra Yering och därefter Levantine Hills där vi även äter en bättre lunch tillsammans i deras restaurang Ezard at Levantine Hills. På kvällen äter vi en gemensam middag på den japanska krogen NOBU som ligger på promenadavstånd från hotellet.

Fredagen den 22 januari – Melbourne

En helt ledig dag i Melbourne, med en mängd trevliga tips på aktiviteter.

Lördagen den 23 januari – Melbourne/Christchurch

Även denna dag lämnar jag helt fritt innan vi lämnar hotellet för att åka till flygplatsen. Vi flyger över till Christchurch på Nya Zeeland. När vi landat åker vi direkt till vårt närbelägna hotell för övernattning.

Söndagen den 24 januari – Christchurch/Kaikoura

Efter en kort stadsrundtur i Christchurch, som drabbades hårt av jordbävningen 2011 och där delar av staden fortfarande är i ruiner, tar vi oss norrut med buss mot Kaikoura. Vi stannar till för en fin provning på vingården Pegasus Bay i Waipara Valley. Här är man känd för sin fina Riesling och Pinot Noir. Vi åker vidare till Kaikoura. Väl framme kanske ett dopp i det svalkande havet kan locka? Vi äter en gemensam middag på The Pier Hotel.

Måndagen den 25 januari – Blenheim

Tidig väckning – vi ska se valar! Ombord på valskådningsbåten hoppas vi på magiska ögonblick när dessa väldiga däggdjur dyker upp. Här brukar kaskelott- och tandvalar vilja visa upp sig. Även sälar och delfiner och om vi har tur ser vi förhoppningsvis även späckhuggare. Färden går sen vidare mot Blenheim i Marlborough regionen som är känd för sina druvor Sauvignon Blanc och Chardonnay. Vi äter en lunch på Allan Scott Winery i Marlborough. På eftermiddagen besöker vi även min vän Matt Sutherland på vingården Dog Point för en provning. På kvällen blir det middag på Arbour Restaurant.

Tisdagen den 26 januari – Blenheim

En heldagsutflykt i vindistriktet Marlborough, där vi besöker Cloudy Bay, en vingård som rankas högst på Nya Zeeland med sina prisbelönta viner. Vidare åker vi till Greywacke som ägs av Kevin Judd. Kevin arbetade tidigare som vinmakare på Cloudy Bay under 25 år. Men har nu startat eget. Och vinerna är magiska! Vi äter en god lunch på vingården Saint Clair där vi provar deras viner till maten. Kvällen ledig.

Onsdagen den 27 januari – Wellington

Idag lämnar vi sydön och tar färjan över till Nordön, en överfart på ca tre timmar. Man äter lunch på egen hand på båten. Innan ankomst till hotellet bekantar vi oss med Nya Zeelands huvudstad, Wellington. Vi besöker Mount Victoria. På kvällen äter vi en trevlig middag tillsammans nere i Waterfront på Dockside Restaurant. En promenad dit tar 5 minuter.

Torsdagen den 28 januari – Wellington

Idag blir det en heldagstur till vindistriktet Martinborough, känt för sina Pinot Noir-viner. Vi inleder med en provning hos Ata Rangi som enligt min mening producerar landets bästa Pinot Noir. Vi fortsätter vårt äventyr med en god lunch på vingården Tirohana Estate. Kvällen är fri på egen hand.

Fredagen den 29 januari – Wellington

Idag blir det en fri dag i huvudstaden Wellington.

Lördagen den 30 januari – Wellington – Sydney – Dubai

Idag finns det tid för en välbehövd sovmorgon och en härlig frukost i lugnets tecken. Efter utcheckning tackar vi Nya Zeeland för den här gången då det är tid för att flyga tillbaka till Dubai med mellanlandning i Sydney. Vi återser Dubai och vårt fina hotell tidig morgon den 31 januari.

Söndagen den 31 januari – Dubai

Ankomst i Dubai 05.15. Väl framme på hotellet lämnar vi våra väskor och beger oss ut på en promenad till Jumeriah Beach där det ges tid för att äta en härlig frukost till egen bekostnad. Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. På kvällen träffas vi igen för att tillsammans avnjuta en trevlig avskedsmiddag där vi summerar våra upplevelser under denna resa.

Måndag den 1 februari – Dubai/Köpenhamn

Vi checkat ut tidigt på morgonen för att ta transfer till flygplatsen. Flyget till Köpenhamn avgår 08.20 och landar strax efter lunchtid.

Pris: 112.900:-

Enkelrumstillägg: 19.700:- Extra kostnad för Business Class: ca. 37.000:-