Bordeaux – 2023

Gastronomisk vinresa till Bordeaux
9 – 14 oktober – 2023

Måndagen 9 oktober
Vi flyger på morgonen från respektive destination 06:30 via Paris till Bordeaux, där vi landar strax före lunch 11:35. Vi har en chartrad buss under hela veckan och vi åker direkt till Graves-distriktet strax söder om staden Bordeaux. Här inleder vi med en lunch på Chateau Smith Haut-Lafitte´s spa-hotell Sources des Caudalié. Efter en tre-rätters lunch besöker vi Domaine de Chevalier som är klassat som Grand Cru Classé för både sitt röda som vita torra vin. På sena eftermiddagen åker vi in mot Bordeaux stad där vi bor centralt på Hotel Majestic****. På kvällen äter vi en avslutningsmiddag tillsammans på Brasserie Bordelaise. Krogen ligger alldeles runt hörnet från vårt hotell.

Tisdagen 10 oktober
Vi lämnar hotellet 08.00 och åker norrut genom Medoc-distriktet. Vi passerar de berömda slotten och börjar med en provning på Chateau Lascombes. Slottet klassades som 2 Cru 1855 och har framförallt under de senaste 15 åren visat sin storhet. Vi fortsätter norrut mot St.-Julien och 11:00 blir det ännu en provning på 2 Cru-slottet Chateau Léoville-Poyferré. Ett slott som rankas mycket högt och kallas för en Super second. Vi äter en trevlig lunch på Café Lavinal som ligger granne med slottet Lynch-Bages. Efter lunchen besöker vi Chateau Lynch-Bages som är 5 Cru. Efter nybyggnationer i fyra år är man klar med sin mycket moderna vingård. På kvällen äter vi en trevlig meny på Restaurant Belle Epoque. Hotellet ligger runt hörnet från vårt hotell. Och vi samlas i receptionen 20:00 för en gemensam promenad till krogen.

Onsdagen 11 oktober
Vi åker från hotellet 08.30 och kör söderut till Sauternes. Distriktet där man producerar några av världens bästa söta viner. Vi börjar med ett besök 09:30 på Chateau Coutet som klassades 1855 som 1er Cru Classé i Barsac. Vidare till Chateau Guiraud som ligger i byn Sauternes. Dessa båda slott tillhör enligt min mening Top 5 av samtliga slott i Sauternes. Senast jag besökte Guiraud hade man även lite äldre årgångar till försäljning. Vi äter en god lunch i Cadillac på L´Entree Jardin. Efter lunchen åker vi tillbaka till Bordeaux och eftermiddagen och kvällen är fri. Jag har massor med förslag på trevliga krogar.

Torsdagen 12 oktober
08.30 åker vi med vår buss över till den högra stranden och distrikten Saint-Emilion och Pomerol. Först besöker vi Chateau Beauregard i Pomerol. Ett charmigt litet slott där man gör storstilade viner i liten skala. Vidare besöker vi Premier Grand Cru Classé slottet Chateau Canon-La Gaffeliére. Vi åker in till den charmiga staden St.-Emilion, där vi äter en tre-rätters meny på Restaurant Le Tertre. Det finns också möjlighet att strosa runt i byn någon timme. På eftermiddagen återvänder vi till Bordeaux och eftermiddagen och kvällen fri för egna äventyr.

Fredagen 13 oktober
Vi lämnar hotellet 09:00 och åker norrut upp genom Medoc-distriktet. Vi knyter ihop säcken med ett besök på Chateau Mouton-Rothschild. Mouton har gjort sig känt för sina etiketter som sedan 1945 har designats av någon berömd konstnär. Man har samtliga originalmålningar i slottets fina museum. Sedan 1973 är man en av fem 1 Cru slott. Efter provningen åker vi tillbaka till Bordeaux. Lunch på egen hand och eftermiddagen fri. På kvällen äter vi middag på Brasserie Gabriel som ligger på Place de Bourse, ett par kvarter bort från vårt hotell. Här njuter vi av en god trerätters meny med goda viner därtill.

Lördagen 14 oktober
Enligt grundprogrammet skulle vi flyga hem vid lunchtid. Nu har det skett tidtabellsändringar och vi flyger hem 15:50 via Paris och landar 19:40.

Priset för resan är 27 000:- (Enkelrumstillägg 3 000:-)
Vilket inkluderar flyg, busstransfers på plats, 5 nätter på Hotel Majestic inkl. frukost. Samtliga angivna måltider med goda viner därtill. Alla provningar samt min vägledning på plats.