Alsace och Bourgogne – 2022

Bourgogne

Mat- och vinresa till

Alsace och Bourgogne 2-7 maj 2022

Måndagen den 2 maj

Vi flyger på morgonen 06:00 via Amsterdam med KLM till Basel, där vi landar 09:45. Där hämtar vår buss upp oss och vi kör upp genom Alsace. Vi startar med en provning hos Gustave Lorentz i byn Bergheim. Man har ett väldigt brett sortiment, men jag har mest hyllat deras ljuvliga Grand Cru-Riesling. Georges Lorentz själv guidar oss genom olika druvsorter, Grand Cru lägen och söthetsgrader. Vi äter lunch på Auberge la Meunière i byn Thannenkirch. Det bjuds på en skiva gåslever och därefter en Choucroute med goda tillbehör. Vi sköljer ner dessa rätter med först något sent skördat och till kålen en torr Riesling.

Vi åker sedan till Kaysersberg, där vi besöker Domaine Weinbach, Catherine Faller bjuder på en himmelsk provning innan vi checkar in på Hotel Remparts i samma by.

På kvällen äter vi en meny på Wistub du Chambard, som ligger på gångavstånd från vårt hotell. Vi äter en meny med självklart goda viner därtill.

Tisdagen den 3 maj

Vi lämnar hotellet 09:45. På förmiddagen börjar vi med ett besök hos Paul Blanck i byn Kientzheim, med vinmakaren själv. Här brukar det bli en väldigt utbildande provning där vi väljer vad vi är sugna på för viner. Vi åker sedan till byn Riquewihr där vi äter lunch på egen hand.  Därefter blir det ett besök hos familjen Hugel klockan 15:00, där vi får en genomkörare av deras förnäma sortiment, där provningen alltid brukar avslutas med någon raritet typ Sélection de Grain Nobles. Det blir Jean-Frédéric Hugel själv som leder provningen. På kvällen lämnar vi hotellet 19:30 och vi äter en gemensam middag på Restaurant Maximilien i byn Zellenberg. Krogen har en stjärna i Guide Michelin. Det blir en trevlig fyra-rätters meny med goda viner. Här är det trevligt om herrarna har på sig en kavaj.

Onsdagen den 4 maj

Vi checkar ut tidigt på morgonen 08:30 och åker ner mot Bourgogne. En tur på ca.23 mil. Vi kör direkt till byn Puligny-Montrachet, där vi äter en god lunch och provar nio viner därtill. Det är hos vinodlaren Olivier Leflaive som är négociant, vilket innebär att han äger odlingar själv men även köper in druvor från kontrakterade odlare. Efter provningen besöker vi min vän Romaric Chavy på familjegården Chavy-Chouet i byn Meursault. Romaric är utan tvekan en av de nya kometerna i Bourgogne. Vi checkar in på vårt centralt belägna hotell som heter Belle Epoque. Kvällen fri i Beaune på egen hand, där det finns en uppsjö av trevliga restauranger.

Torsdagen den 5 maj

Vi lämnar hotellet 09:00. På förmiddagen startar vi med att köra upp genom Cote de Nuits. 10:00 inleder vi med ett mycket fint besök hos Domaine Faiveley. Denna mycket exklusiva vingård förfogar över marker från några av de främsta växtplatserna i Bourgogne. Vi kör därefter in till den lilla byn Gilly-les-Citeaux för att avnjuta en klassisk Bourgogne meny på vackra Chateau de Gilly. Efter provningen besöker vi Tapenot-Merme i byn Chambolle-Musigny. Kvällen fri i Beaune.

Fredagen den 6 maj

Vi inleder dagen med en kort promenad för ett fint besök hos ett av de största namnen i Bourgogne: Joseph Drouhin. Detta familjeägda vinhus äger marker på växtplatser runt hela Bourgogne så här kan det bli en omfattande provning. Vi åker sedan till byn Meursault för en lunch på Restaurant Soufflot där vi avnjuter en tre-rätters meny.  I samma by har jag bokat upp ett besök 15:00 på Domaine Jacques Prieur i byn Meursault. Detta är ett vinhus av högsta dignitet med ett brett sortiment. Det blir ägaren själv Martin Prieur som välkomnar oss. På kvällen äter vi en avslutningsmiddag på Le Conty inne Beaune.

Lördagen den 7 maj

På morgonen är det lite fri tid i Beaune, där man kan strosa runt på marknaden och köpa in lite goda ostar och annat gott innan vi 10:00 checkar ut och åker söderut till flygplatsen i Lyon. Flyget lyfter 14:05 via Amsterdam och vi landar 18:20.

Priset för resan är 24.000:- (enkelrumstillägg 2.500:-)

Vilket inkluderar flyg, fem övernattningar i dubbelrum med frukost, samtliga vinprovningar, De angivna måltiderna inklusive goda drycker, buss nere i Frankrike samt min vägledning