Champagne och Paris – 2023

Champagne och Paris
27 mars – 1 april 2023

Måndagen den 27 mars
Flyget lyfter tidigt på morgonen 06:25 till Paris, där vi landar 08:25 (Arlandaflyget landar 08:50 & Landvetterflyget landar 09:10). Mitt telefonnummer är +46 707511588 om ni behöver nå mig. Vår chartrade buss väntar på oss utanför Terminal F. Vi åker direkt med vår buss mot Champagnedistriktet som ligger ca.17 mil österut i Vallée de Marne. Jag har bokat ett besök på det anrika vinhuset Philipponat i byn Mareuil-sur-Aÿ. Vinerna har stor charm och personlighet med en intensiv fruktighet. Jag har bokat en provning ”Le Caractère” där vi får prova 2 Non Vintage samt 2 Vintage. Efter provningen som fungerar som en utmärkt apéretif äter vi en god lunch i byn Epernay på La Table Kobus. Här får vi en god trerätters meny. Efter provningen åker vi till vårt centralt belägna hotell och checkar in. Vi bor under tre nätter på Hotel La Paix ****. Kvällen fri i Reims.

Tisdagen den 28 mars
Vi lämnar hotellet 09:45 och åker till Maison Ruinart som är det äldsta vinhuset i Champagne med anor från 1729. Jag vann tävlingen Trophée Ruinart som Sveriges bästa sommelier 1992 och då brukar man alltid göra något extra för mig och mina gäster. Man har specialiserat sig på Blanc de blancs och vi kommer att få prova deras prestigevin Dom Ruinart. Denne munk var förresten god vän med den något mer kände Dom Perignon. Vi gör ett kort stopp vid klostret i Hautvilliers där munken Dom Perignon kom på ”Champagne-metoden” av ett misstag. Vi åker sedan söderut till Epernay där vi äter en god lunch på La Grillade Gourmande. Här blir vi serverade en tre-rätters meny med goda viner därtill. På eftermiddagen 15:00 fortsätter vi med ett besök hos Bollinger, som varit James Bond´s favorit Champagne under många år. Stilen är något annorlunda eftersom vinerna får vila på ekfat och ger en karaktär med en kombination av kraft och stor elegans. Vi åker efter provningen tillbaka till vårt hotell. På kvällen äter vi en traditionell meny tillsammans på Restaurant Imperial som ligger på promenadavstånd från vårt hotell. Till måltiden avnjuter vi en Blanc de Blancs och en Blanc de Noirs.

Onsdagen den 29 mars
På förmiddagen 10:00 besöker vi Pommery. 1990 hamnade även Pommery i den mäktiga Möet-Hennessy-gruppen och 2002 tog Vranken över, men husstilen hålls intakt. Man är en av de firmor som äger mest mark i Grand Cru-byarna. Deras källare är mycket djupa och unika och vi får prova två viner: Deras Brut Apanage samt Vintage 2008. Vi äter en god lunch på Restaurant Le Jardin som är två-stjärniga restaurangen Les Crayéres bistro. Därefter åker vi ner till Aÿ för ett besök hos Deutz som producerar storstilade viner. Vi inleder med ett besök av Maison du Fondateur William Deutz därefter en tur i deras källare följt av en provning. Vi åker tillbaka till Reims. På kvällen 20:00 äter vi en klassisk bistromeny på Bistro Boulingrin, som ligger ett stenkast från vårt hotell. Vi tar en gemensam promenad dit.

Torsdagen den 30 mars
Vi checkar ut från hotellet 09:45 och avslutar vår Champagnevistelse med ett besök hos Taittinger. Deras prestige Cuvée Comtes de Champagne har alltid varit min stora favorit. Därefter äter vi en finare lunch på två-stjärniga Les Crayères (snygg klädsel). Här har kökschefen satt ihop en fem-rätters meny med passande viner därtill. Självklart inleder vi med ett glas Champagne, men sen blir det andra viner till menyn. Efter en god lunch lutar vi oss tillbaka i bussen och åker till Paris.
På tidiga kvällen är vi framme i Paris, där vi bor trevligt och centralt på Royal Garden Champs Elysees http://www.royalgardenparis.com/en/ . Kvällen fri.

Fredagen den 31 mars
Även om säkert de flesta varit i Paris många gånger, så erbjuder jag en sightseeing 09:00 på förmiddagen med en svensktalande guide. Denna tur tar tre timmar. För er som bokat upp någon bättre krog så är vi tillbaka på hotellet 12:00. Jag lämnar både lunchen, eftermiddagen och kvällen fri för egna upptåg.

Lördagen den 1 april
Ni får en hel del ledig tid denna dag för att strosa runt och äta en god lunch på egen hand. Vi blir upphämtade på vårt hotell 15:30 och vi flyger hemåt 17:50 till respektive destination där vi landar 19:40.

PRIS: 26 500:- (5.000:- i enkelrumstillägg)
I detta pris ingår flyg, transfer, 5 nätter på bra hotell med frukost, samtliga provningar och måltider inklusive goda viner. Samt min vägledning.