Champagne och Paris – 2025

Champagne och Paris
31 mars – 5 april 2025

Måndagen den 31 mars
Flyget lyfter tidigt på morgonen 06:20 till Paris, där vi landar 08:25 (Arlandaflyget & Landvetter flyget landar 08:50). Mitt telefonnummer är +46 707511588 om ni behöver nå mig. Vår chartrade buss väntar på oss utanför Terminal F. Vi åker med vår buss österut mot Vallée de Marne och staden Reims. Vi inleder mycket exklusivt med ett besök hos Taittinger. Deras prestige Cuvée Comtes de Champagne har alltid varit min stora favorit. Eftersom omfattande renoveringar för tillfället sker i deras källare, välkomnar man oss till deras presshus La Marquetterie för en bättre lunch. Här får vi en god trerätters meny. Efter provningen åker vi till vårt centralt belägna hotell och checkar in. Vi bor under tre nätter på Hotel La Paix ****. Kvällen fri i Reims.

Tisdagen den 1 april
Vi lämnar hotellet 09:15 och vi åker söderut mot byn Mailly. I Champagne är 17 av 320 byar Grand Cru´s och Mailly är en av dessa där man har sina odlingar indelade i 35 olika lieux-dits (enskilda växtplatser) Här får vi en trevlig visning med efterföljande provning. Vi fortsätter till Epernay där vi äter en god lunch på La Grillade Gourmande. Här blir vi serverade en tre-rätters meny med goda viner därtill. På eftermiddagen 15:00 fortsätter vi med ett besök hos Bollinger, som varit James Bond´s favorit Champagne under många år. Stilen är något annorlunda eftersom vinerna får vila på ekfat och ger en karaktär med en kombination av kraft och stor elegans. Vi åker efter provningen tillbaka till vårt hotell. På kvällen äter vi en traditionell meny tillsammans på Brasserie Grande Georgette som ligger på promenadavstånd från vårt hotell rakt över den vackra katedralen.

Onsdagen den 2 april
På förmiddagen 10:00 besöker vi Pommery. 1990 hamnade även Pommery i den mäktiga Möet-Hennessy-gruppen och 2002 tog Vranken över, men husstilen hålls intakt. Man är en av de firmor som äger mest mark i Grand Cru-byarna. Deras källare är mycket djupa och unika och vi får prova två viner: Deras Brut Apanage samt Vintage 2009. Vi äter en god lunch på Restaurant Le Jardin som är två-stjärniga restaurangen Les Crayéres bistro. Efter en god lunch har jag bokat ett besök på det anrika vinhuset Philipponat i byn Mareuil-sur-Aÿ. Vinerna har stor charm och personlighet med en intensiv fruktighet. Jag har bokat en provning ”Le Caractère” där vi får prova 2 Non Vintage samt 2 Vintage. Vi åker tillbaka till Reims. På kvällen 20:00 äter vi en klassisk bistromeny på Bistro Boulingrin, som ligger ett stenkast från vårt hotell. Vi tar en gemensam promenad dit på 10-15 minuter.

Torsdagen den 3 april
Vi checkar ut från hotellet 09:45 och åker till Maison Ruinart som är det äldsta vinhuset i Champagne med anor från 1729. Jag vann tävlingen Trophée Ruinart som Sveriges bästa sommelier 1992 och då brukar man alltid göra något extra för mig och mina gäster. Man har specialiserat sig på Blanc de blancs och vi kommer att få prova deras prestigevin Dom Ruinart. Denne munk var förresten god vän med den något mer kände Dom Perignon. Vi gör ett kort stopp vid klostret i Hautvilliers där munken Dom Perignon kom på ”Champagne-metoden” av ett misstag. Därefter äter vi en finare lunch på två-stjärniga Les Crayères (snygg klädsel). Här har kökschefen satt ihop en fem-rätters meny med passande viner därtill. Självklart inleder vi med ett glas Champagne, men sen blir det andra viner till menyn. Efter en god lunch lutar vi oss tillbaka i bussen och åker till Paris.
På tidiga kvällen är vi framme i Paris, där vi bor trevligt och centralt på Timotel Opéra Madeleine. Kvällen fri.

Fredagen den 4 april
Även om säkert de flesta varit i Paris många gånger, så erbjuder jag en sightseeing 09:00 på förmiddagen med en svensktalande guide. Denna tur tar tre timmar. För er som bokat upp någon bättre krog så är vi tillbaka på hotellet 12:00. Jag lämnar både lunchen, eftermiddagen och kvällen fri för egna upptåg.
Lördagen den 5 april
Ni får en ledig förmiddag för att strosa runt på egen hand.
Vi blir upphämtade på vårt hotell 12:00 då ni flyger hem 14:50 och landar 16:40.

PRIS: 30.000:- (5.000:- i enkelrumstillägg)
I detta pris ingår flyg, transfer, 5 nätter på bra hotell med frukost, samtliga provningar och måltider inklusive goda viner. Samt min vägledning