Porto och Dourodalen – 2022

Fullbokat

Porto och Dourodalen 
29 augusti – 3 september 2022

FULLBOKAT

Måndagen den 29 augusti

Vi flyger tidigt på morgonen 06:00 från respektive destination via Amsterdam till Porto. Vi landar 10:40 och vår buss hämtar upp oss på flygplatsen. Vi åker österut längs Dourofloden. Det blir en tur på ca 2 timmar.

Vi besöker Quinta do Vallado som är en av fem medlemmar i sammanslutningen Douroboys. Här inleder vi med en lunch och provar ett koppel av deras viner

Vi bjuds på carpaccio med ruccola och parmesan, grillad baby get, mandelpaj.

Efter lunchen fortsätter vi till Pinhão och vårt väldigt fina hotell Vintage House. Här bor vi under de nästkommande tre nätterna. Ett riktigt snyggt ställe, där man även har en fin pool och tennisbana. På kvällen äter vi en middag på hotellet och det kommer att serveras en tre rätters meny med goda viner därtill ute på deras terrass.

 

Tisdagen den 30 augusti

Vi börjar dagen med ett besök 9:30 på en av Dourodalens mest intressanta vingårdar: Wine & Soul. Denna gård drivs av paret Sandra & Jorge. Två oerhört skickliga vinmakare som var och en arbetar som konsulter på storheter som Passadouro och Quinta D. Vale Maria. Vi provar igenom deras sortiment av härliga bordsviner samt deras Port.

Vi åker tillbaka till Pinhão och besöker Dow´s Quinta do Bomfim. Man har ett nybyggt besökscenter som vi besöker och provar ett par Vintage Port. Sedan njuter vi av en lunch i deras privata villa, med goda bordsviner från familjen Symington därtill. Kvällen är fri då ni kan äta i hotellets á la carterestaurang eller på krogarna LBV eller Valle Douro i byn. Det finns även en alldeles nyöppnad krog som heter Casa Dos Ecos och ligger vid egendomen Dow´s. Här står mästerkocken Pedro Lemos för menyn.

Onsdagen den 31 augusti

På förmiddagen kopplar vi av på hotellet innan vi 10.00 tar en båttur längs Dourofloden och vi besöker den mycket exklusiva vingården Quinta do Crasto. Man producerar några av de bästa bordsvinerna i hela Portugal. Här njuter vi av deras vita vin vid deras pool. Ta gärna med badkläder till detta besök! Vi äter lunch på gården. På sena eftermiddagen 15:30 åker vi tillbaka till vårt hotell och kopplar av.  På kvällen åker vi från hotellet 19:30 till Dourodalens bästa krog som heter DOC. Krogen ligger 15 minuter med buss från hotellet och här blir vi serverade en fin avsmakningsmeny med passande viner till varje rätt. Denna kväll brukar vara den gastronomiskt sett bästa kvällen och jag lovar att ni inte blir besvikna. Rui Paula som basar i köket driver även en restaurang i Porto som heter DOP.

Torsdagen den 1 september

Vi checkar ut på morgonen och kör från Pinhão 8.45 till Porto. På förmiddagen besöker vi Taylor´s för en provning. Vi får här en specialbeställd provning av deras viner LBV, 10 years Tawny samt som avslutning en Vintage Port som öppnas med glödgad portvins-tång.

Vi äter en trevlig lunch i centrum av Porto på Restaurante Reitoria med goda viner därtill. Vi åker till vårt hotell och checkar vi in på Bessa Hotel i stadsdelen Boa Vista. Kvällen fri i Porto. Här har jag massor av förslag på restauranger som Cantina 32, DOP, Flow, Cantina D´Avilez, Traca, Terra, CafeIna, Ichiban eller Pedro Lemos som har en stjärna i guide Michelin.

 

Fredagen den 2 september

På förmiddagen besöker vi Portvinshuset Graham´s. Man ägs av familjen Symington som även förfogar över gårdar som Warres, Dows, Cockburns, Smith Woodhouse samt Quinta do Vesuvio. Vi får en fin rundvandring och beskrivning över hur deras olika viner produceras. Vi startar med en fin provning med fokus på Tawny och vi äter lunch i deras strålande restaurang. Här finns det utmärkta möjligheter att köpa med sig vin hem där man ombesörjer en transport hem till dörren.

Eftermiddagen fri i Vila Nova de Gaia eller Porto. Ett bra förslag är att promenera nerför backen till floden och där ta linbanan upp till toppen på Eiffelbron och promenera in till centrum. På kvällen träffas vi igen för att äta middag på en av Porto´s bästa fisk- och skaldjursrestauranger som ligger ute vid kusten i Matosinhos. Här har kökschefen på Restaurant O Gaveto satt ihop en meny med goda viner därtill. Här blir det vita viner på Alvarinodruvan och självklart ett glas Port på slutet.

Lördagen den 3 september

I år har man äntligen öppnat Världens längsta gångbro beläget ca. 7 mil sydost om staden Porto. Några i gruppen har hört av sig med en önskan om att få promenera över den 615 meter långa Arouca-bron med en höjd på 175 meter över havet. Det ser oerhört spännande ut. På morgonen avgår bussen för de som önskar att uppleva detta äventyr. För de som vill avstå har man förmiddagen och lunchen på egen hand i Porto. Vi hämtar upp er på hotellet som väljer att stanna i Porto. Vi lämnar hotellet 14:30 och det tar knappt 20 minuter till flygplatsen i Porto. Flyget lyfter 16:20 via Paris med Air France. Vi landar 22:50

Priset på resan är: 26.000:- (Enkelrumstillägg 4.000:-)

Vilket inkluderar flyg, busstransfers, fem övernattningar/del i dubbelrum på mycket bra hotell med frukost, samtliga angivna måltider med goda viner därtill, samtliga vinprovningar och min vägledning.