Provence 2022

Provence

Mat- och vinresa till Provence
16-21 maj 2022

Måndagen den 16 maj

Vi flyger tidigt på morgonen direkt till Nice. På flygplatsen hämtar vår buss upp oss. Vi åker västerut mot Aix-en-Provence och kör upp till byn Ríans där vi får en fin visning på Chateau Vignelaure. Detta slott köptes upp 1970 av ägaren till Bordeaux-slottet Chateau La Lagune. Man var först ut med att plantera Cabernet Sauvignon i Provence. Sedan 2007 ägs slottet av paret Mette & Bengt Sundström. På gården är Sigge vinmakare och man gör riktigt trevliga viner. Vi får en fin vertikal provning innan vi äter en lättsam lunch i deras vackra trädgård med många konstföremål. På eftermiddagen åker vi till Domaine Rabiega, där vi bor under de kommande fem nätterna. Rabiega har en ganska lång historia som började med Vin & Sprit som ägare och Lars Torstensson som prisbelönt vinmakare. Därefter har det funnits olika ägare och när min vän Yohan  Adell von Corswant satte klorna i projektet med hjälp av investerare har man under ett års tid genomfört stora renoveringar och nybyggnationer. Vid årsskiftet skall allt vara klart och vi kommer garanterat att få en fin vistelse här. På kvällen äter vi middag i deras Bistro.

Tisdagen den 17 maj

Denna dag inleder vi med ett besök på Chateau Martinette, som är ett toppmodernt vineri i byn Lorgues. Många gastronomiskt intresserade brukar vallfärda till just byn Lorgues då restaurangen Chez Bruno ligger här. Man är känd för att servera tryffel på längden och tvären. Vi äter en god lunch på denna mycket populära krog. På eftermiddagen åker vi ner till Saint-Tropez för lite ledig tid i denna häftiga by med sin fina hamn. På sena eftermiddagen åker vi tillbaka till Rabiega och kvällen är fri.

Onsdagen den 18 maj

På förmiddagen besöker vi vingården Chateau Thuerry som har en koppling till familjen Coppola. Vingården ligger i byn Vilecroze. Cotignac är en typisk Provence-by där strosar runt en liten stund innan vi äter en god lunch på restaurant La Picotte. På eftermiddagen återvänder vi till Rabiega för lite avkoppling. På kvällen äter vi en fyra rätters meny på Rabiega´s bättre restaurang.

Torsdagen den 19 maj

Förmiddagen har vi lite ledig tid. Vi klär oss sedan lite snyggt och åker en dryg timme till Le Castellet och kökschefen Christophe Bacquie. Jag besökte denna trestjärniga restaurang i juli 2021 under en gastronomisk resa i Frankrike. Detta var utan tvekan det överlägset bästa besöket. Här blir vi serverade en noga utvald avsmakningsmeny med goda viner därtill. Restaurangen ligger på en fantastisk anläggning med både spa & golfbana. På sena eftermiddagen åker vi tillbaka till Rabiega mätta och glada.

Fredagen den 20 maj

På förmiddagen besöker vi Chateau Margüi, som ägs av George Lucas (Starwars filmernas skapare). Vi fortsätter sedan till Aix-en-Provence där vi tillbringar några timmar i gamla stan. Lunch på egen hand. På kvällen har vi en avslutningsmiddag på Domaine Rabiega.

Lördagen den 21 maj

Vi kör mot Nice flygplats och flyger hem till respektive destination.

Pris för resan: 27.000:- I priset ingår direktflyg till Nice. Busstransfer på plats. Fem nätter på Domaine Rabiega inkl. frukost. Samtliga vinprovningar, måltider med goda viner b.l.a ett trestjärnigt besök hos Christophe Bacquie