Rioja och San Sebastian – 2022

Mat-och-vinresa-till-Rioja-San-Sebastian-fullbokat

Gastronomisk vinresa till Rioja och San Sebastian  10-15 oktober 2022

FULLBOKAT

Måndagen den 10 oktober

Avresa med Lufthansa tidigt på morgonen 06:05 från respektive destination med mellanlandning i München och vi landar 10:50 i Bilbao. Vår chartrade buss hämtar upp oss på flygplatsen. Vi åker direkt ner till Rioja för en finare lunch hos familjen Eguren, som äger Viñedos Paganos. Man producerar några av de största vinerna i Rioja som Finca El Bosque, Amancio & La Nieta. Vanligtvis brukar jag avsluta vistelsen i Rioja med detta besök. Men man har en nyöppnad restaurang på vinegendomen och detta blir bästa möjliga start på resan.  Vi bor på Hotel Carlton i Logroño under de tre första nätterna. På kvällen har jag bokat bord på Taberna de Hérreiras som ligger på 10 minuters gångavstånd från vårt hotell. Det blir först lite förrätter som är framdukade på bordet: Bellota, croquettas, boletus med ägg och till varmrätt blir det lammkotletter. Som dessert Torrija med glass. Jag väljer ut lite goda viner till denna meny.

Tisdagen den 11 oktober

På morgonen 09:15 kör vi västerut för ett besök på den fina bodegan Bodegas Roda, som ligger i byn Haro. Här producerar man Rioja viner i en ny och modern stil. Man gör tre viner, Roda I, Roda samt supervinet Cirsion, som rankas bland de bästa i hela Spanien. Vi fortsätter till byn Samaniego. Här ligger den designade vingården BAIGORRI. Det blir en visning och en sex rätters meny med husets passande viner därtill med b.l.a toppvinet BaiGorri Garage… Tillbaka till Logroño och på kvällen äter vi en trevlig meny hos krögaren Juan Carlos Ferrando. Denna restaurang ligger ett stenkast från hotellet och vi samlas 20:15 för en gemensam promenad dit.

Onsdagen den 12 oktober

Vi lämnar vårt hotell 9:30 och kör västerut till byn Samaniego. Här besöker vi Rémirez de Ganuza. Man har ett koppel av prisbelönta viner som deras Gran Reserva och Trasnocho. Vi får en fin provning av deras fantastiska sortiment. Vi åker sedan till byn Laguardia för att njuta av en god lunch på Restaurante Amelibia. Efter lunchen åker vi tillbaka till Logroño och kvällen fri. Kanske ett nedslag på tapasgatan Laurel med deras trevliga utbud av pintxos.

Torsdagen den 13 oktober

På morgonen checkar vi ut från hotellet 10:00 och vi åker till byn San Vicente för att besöka den historiskt gamla källaren på Señorio de San Vicente, som tillhör familjen Eguren. Här får vi en fin provning där b.l.a toppvinet Amancio ingår. Vi äter lunch på Asador Alameda, där jag bokat ett koppel av smårätter innan vi njuter av deras berömda Ribeye-Eye som folk vallfärdar till. Oerhört god kokkonst som gör att vi säkert slumrar till i bussen när vi kör norrut mot San Sebastian. Vi bor väldigt centralt och fint alldeles nere vid stranden på fashionabla Hotel Londres. Kvällen fri i San Sebastian som har massor av trevliga kvarter med tapasbarer.Det finns också möjlighet att boka någon av de andra två, tre-stjärniga krogarna Akélare eller Arzak.

Fredagen den 14 oktober

San Sebastian är en helt fantastisk stad och jag tänkte lämna denna dag helt fri. Här är ett rikt utbud av shopping runt hörnet från hotellet. Massor av barer och krogar i gamla staden eller kanske slappa på den fina stranden La Concha om vädret tillåter. På kvällen är det Grande Final och en stor avsmakningsmeny på min absoluta favoritkrog Martin Berasategui som har tre stjärnor i guide Michelin. En värdig avslutning på en fin vecka tillsammans där jag tillsammans med deras sommelier väljer ut passande viner till menyn, som domineras av fisk och skaldjur. Vi lämnar hotellet 20:15 med vår buss.

Lördagen den 15 oktober

På morgonen 08:45 checkar vi ut och kör västerut mot flygplatsen i Bilbao. Vi flyger hem 11:30 till våra destinationer via München. Köpenhamnsresenärerna landar 17:30.

Priset för resan är 27.000:- (enkelrumstillägg 4.000:-)

Vilket inkluderar flyg, transfers på plats, 5 nätter på hotell inkl. frukost, vinprovningar, samtliga angivna måltider med goda viner därtill samt min vägledning