Sydafrika (Resa 1) 2-17 februari 2024

Mat-, vin- och kulturresa till Sydafrika

2 – 17 februari 2024

Fredagen den 2 februari

Vi flyger ut på morgonen 06:25 från respektive destination via Paris med Air France till Cape Town. Flygtiden är beräknad till ca. 12 timmar. Vi landar i Cape Town 22:20. Bussen med vår guide Richard Hilton hämtar upp oss och vi kör till Cape Town där checkar vi in på The Cape Milner Hotel (www.capemilner.com) Här bor vi under de sex följande nätterna. Hotellet ligger mellan Table Mountain och Waterfront.

 Lördag den 3 februari

Efter en god frukost samlas vi 9:00 och tar linbanan upp på Taffelberget som erbjuder en fantastisk vy över Kapstaden. Vi åker ner genom Camps Bay, Clifton, Sea Point & Green Point innan vi kommer till Waterfront och äter en god lunch på Den Anker. Här njuter vi av en god tre-rätters meny med ett par svala vita viner därtill. Efter lunchen är eftermiddagen fri. Kanske lite shopping eller ett par timmar nere på stranden i Camps Bay. På kvällen 18:30 hämtar vår buss upp oss och vi åker ner till Camps Bay där vi tar en drink på Bay Hotel och deras bar Sandy B. I Camps Bay ligger en av mina favoritkrogar och vi äter en trevlig middag på Restaurant Zenzero. Ni väljer er tre-rätters meny och jag har valt ut passande viner därtill.

Söndagen den 4 februari

8.45 åker vi från hotellet på en heldagstur till Godahoppsudden och Cape Point, där Atlantens kalla vatten möter Indiska Oceanens varma vatten. Det blir en vacker tur via Hout Bay och Chapman´s Peak.

Vi äter en god lunch på fiskrestaurangen Black Marlin med utsikt över False Bay. Vi blir bjudna på en skaldjursinspirerad meny. Till denna lunch njuter vi av en härlig chardonnay. Vi besöker även Boulder´s Beach där Jackass penguins finns. Ta med badkläder, för vi stannar på stranden ett par timmar. Vi åker tillbaka till Cape Town och kvällen är fri

Måndagen den 5 februari

9:00 lämnar vi hotellet. På förmiddagen besöker vi två av vingårdarna i Constantia, som är det äldsta distriktet i Sydafrika. Vi inleder med Constantia Glen där vi får en provning på fem viner. Vi fortsätter till granngården Buitenverwachting som är kända för sina högklassiga Sauvignon Blanc- och Chardonnayviner samt deras Bordeaux-blend Christine. Vi äter en god lunch på vingården och deras prisade restaurang Beyond. Kvällen fri.

Tisdagen den 6 februari

08:45 lämnar vi hotellet. Vi åker vi till Kirstenbosch Botanical Garden där vi tar hjälp av min vän Andrew Jacobs som guidar oss genom Sydafrikas fantastiska växter. Efter detta besök åker vi till sjukhuset Groote Schuur där Dr. Christiaan Barnard genomförde den första hjärttransplantationen den 3 december 1967 på Mr. Washkansky. Ett oerhört intressant besök.

Vi åker in till Waterfront eller Camps Bay för den som vill avnjuta sin lunch vid stranden. På kvällen samlas vi åter och vi äter en härlig skaldjursinspirerad middag på Baia Seafood nere i Waterfront. Här blir det ett batteri av de läckraste, grillade skaldjur ni kan tänka er. Vi åker från hotellet 19:00 och kommer att vara hemma igen runt 22:30.

Onsdagen den 7 februari

10:00 åker vi från hotellet. På förmiddagen 11:00 åker vi ut med en båt till Robben Island, den gamla fängelseön där Nelson Mandela satt fången i många år. En tur med andra turister och en engelsk talande guide. Turen tar ca.3,5 timmar.  Efter turen är eftermiddagen och kvällen fri i Cape Town.

Torsdagen den 8 februari

Vi checkar ut från vårt hotell på morgonen och åker upp till Stellenbosch. På förmiddagen besöker vi skulptören Dylan Lewis som är världsberömd. Vi promenerar genom hans imponerande utställningspark. På förmiddagen besöker vi den legendariska vingården Meerlust som är mest kända för sin Chardonnay, Pinot Noir samt Rubicon som är vingårdens Bordeaux-blend. Vi äter lunch på Clara´s barn på vingården Vegenoegd som drivs av mästaren Bertus Basson. Kökschefen har satt ihop en meny på tre rätter. På eftermiddagen checkar vi in på Spier Village där vi bor under de fem nästkommande nätterna. Här kan vi koppla av vid hotellets pool. Fri kväll

Fredagen den 9 februari

På förmiddagen åker vi till Bruwer Raats Family Wines. Bruwer har fokuserat på Chenin Blanc och Cabernet Franc samt att han producerar kultvinet MR de Compostela tillsammans med Mvemve som är Sydafrikas första svarta diplomerade vinmakare. Efter provningen lite tid i Stellenbosch eller bara slappa på hotellet. 19.30 på kvällen åker vi till 96 Winery Road där vi provar Richard Hilton´s viner till vår meny med b.l.a flamberad oxfilé med pepparsås. Richard producerar både vita viner på Viognier samt röda på Syrah.

Lördagen den 10 februari

Vi kör från hotellet 9.30 och börjar dagen med en provning på Hartenberg som bland annat gör ett av distriktets bästa Shiraz viner. Deras trevlige vinmakare Carl Schultz guidar oss och tar oss med ut på vinfälten där han berättar om varje jordmån och druvsorts egenskaper. Här brukar folk gå ”bananas” och köpa viner som skickas hem till dörren i Sverige. Man serverar en god lunch på vingården tillsammans med deras viner. Kvällen fri

Söndagen den 11 februari

En helt fri dag. Kanske en golfrunda, besöka Stellenbosch eller åka till stranden eller bara slappa på vårt fina hotell.

Måndagen den 12 februari

9.30 åker vi från hotellet. Vi börjar med ett besök på Rustenberg som är en av de vackraste och bästa gårdarna i Sydafrika. Det blir troligtvis sonen i huset Murray Barlow som leder provningen. Vi åker sedan vidare till lyxiga Delaire Graff där vi äter en bättre lunch på en av de hetaste och vackraste krogarna i Sydafrika. Gården ägs av juveleraren Graff som inte sparat på krutet när han byggde upp denna nya restaurang med tillhörande vingård. Vi återvänder till vårt hotell och kopplar av. Eftermiddagen och kvällen är fri

Tisdagen den 13 februari

9.00 på förmiddagen åker vi till Franschhoek där ni får möjlighet att strosa runt och kolla in deras fina butiker och caféer. Vi besöker vingården Boekenhoutskloof som tillhör den verkliga toppen i Sydafrika. Ingen vingård i Sydafrika har fått så många fem-stjärniga viner i Platterguiden som denna gård. Vi har bokat bord på en av de trevligaste krogarna La Petit Ferme. 

På kvällen åker vi till Glenelly, som är en fantastisk vingård ägd av Mme. May-Élaine de Lencquesaing från Chateau Pichon-Lalande i Bordeaux. Vid 77 års ålder gjorde denna dynamiska kvinna denna satsning och idag är hon 96 år. Vi äter middag på vingårdens restaurang The Vine Bistro.

Onsdagen den 14 februari

Vi checkar ut från vårt hotell 08:30 och vår buss hämtar upp oss för att ta oss till flygplatsen. Vi flyger 10:50 direkt till Hoedspruit, där vi landar 13:10. Vi blir upphämtade på flygplatsen och åker till Tshukudu Game Reserve www.tshukudulodge.co.za som är en del av Greater Kruger Park. Vi åker i mini-bussar i ca. ½ timme. Incheckning och på eftermiddagen blir det vår första Game drive. Vi kör ut bland Afrikas vilda djur i öppna bilar, typ Landrovers. Vår guide är specialist på områdets fauna och flora. Vår lodge ligger i ett område, där det finns ”Big 5”:  lejon, leopard, noshörning, buffel och elefant. Efter några timmar när solen gått ner återvänder vi till vår lodge och det serveras middag under Afrikas stjärnfyllda himmel. (Drycker betalas av var och en under dessa två dygn). Under de 50 år som man varit i gång har man aldrig varit med om något fall av malaria.

 Torsdagen den 15 februari

Väckning i gryningen klockan 5.30. Efter en kopp kaffe eller The är det dags för en morgontur på två timmar med vår ranger som tar oss ut bland de vilda djuren. Efter frukost blir det avkoppling vid hotellets pool, kanske en massage i deras lilla spa. 12:30 serveras lunch. 16:00 är det en ny tur med vår jeep. Middag på kvällen runt 19:30.

Fredagen den 16 februari

Frukost och en sista Game drive. Utcheckning och transfer 10:00 till Hoedspruits flygplats. Vi flyger till Johannesburg 12.10 och landar 13.30 Vi går till utrikesterminalen och checkar in vårt bagage till respektive destination och får våra Boarding Card.

Vi har gott om tid innan vi flyger vidare och då kan man passa på att få tillbaka skatten på de prylar man köpt på sig. 15 % återbetalas mot uppvisande av sakerna.

Vi flyger 19.50 från Johannesburg med Air France mot Paris.

Lördagen den 17 februari

Vi landar 05:55. Vidare 07:10 och vi landar på respektive destination 09:05

Priset på resan är 57.000:- (Enkelrumstillägg 15.000:-)

Vilket inkluderar: Samtliga flyg i turistklass, transfers på plats, 13 nätter/del i dubbelrum, safari, proffsiga guider, entréer, samtliga angivna måltider med rikligt med goda drycker samt min vägledning.