Sydafrika (Resa 2) 21 februari – 8 mars 2025

Mat-, vin- och kulturresa till Sydafrika

21 februari – 8 mars 2025

Fredagen den 21 februari
Vi flyger ut på eftermiddagen 15:15 från respektive destination via Doha med Qatar Airways. Vi mellanlandar 23:30 och flyger vidare till Cape Town 01:45.

Lördag den 22 februari
Vi landar i Cape Town 10:30. Bussen med vår guide Richard Hilton hämtar upp oss och vi åker in till Cape Town där vi tar linbanan upp på Taffelberget som erbjuder en fantastisk vy över Kapstaden. Vi fortsätter ner till Waterfront och äter en god lunch på Den Anker. Här njuter vi av en god tre-rätters meny med ett par svala vita viner därtill. Därefter checkar vi in på The Cape Milner Hotel (www.capemilner.com) Här bor vi under de fem följande nätterna. Hotellet ligger mellan Table Mountain och Waterfront. På kvällen samlas vi igen 18:30 och åker ner till Camps Bay, där vi äter en trevlig middag på Restaurant Zenzero. Det blir en tre-rätters meny och jag har valt ut passande viner därtill.

Söndagen den 23 februari
8.45 åker vi från hotellet på en heldagstur till Godahoppsudden och Cape Point, där Atlantens kalla vatten möter Indiska Oceanens varma vatten. Det blir en vacker tur via Hout Bay och Chapman´s Peak.
Vi äter en god lunch på fiskrestaurangen Black Marlin med utsikt över False Bay. Vi blir bjudna på en skaldjursinspirerad meny. Till denna lunch njuter vi av en härlig chardonnay. Vi besöker även Boulder´s Beach där Jackass penguins finns. Ta med badkläder, för vi stannar på stranden ett par timmar. Vi åker tillbaka till Cape Town och kvällen är fri

Måndagen den 24 februari
9:00 lämnar vi hotellet. På förmiddagen besöker vi två av vingårdarna i Constantia, som är det äldsta vindistriktet i Sydafrika. Vi inleder med Klein Constantia där vi får en provning på ett koppel av viner med fokus på Sauvignon Blanc, men även deras mytomspunna söta vin Vin de Constance. Vi fortsätter till granngården Buitenverwachting som är kända för sina högklassiga Sauvignon Blanc- och Chardonnayviner samt deras Bordeaux-blend Christine. Vi äter en bättre lunch på Norval Grub & Vine. Vi åker tillbaka till vårt hotell och kvällen fri i Cape Town.

Tisdagen den 25 februari
08:45 lämnar vi hotellet. Vi åker vi till Kirstenbosch Botanical Garden där vi tar hjälp av min vän Andrew Jacobs som guidar oss genom Sydafrikas fantastiska växter. Efter detta besök åker vi till sjukhuset Groote Schuur där Dr. Christiaan Barnard genomförde den första hjärttransplantationen den 3 december 1967 på Mr. Washkansky. Ett oerhört intressant besök.
Vi åker in till Waterfront eller Camps Bay för den som vill avnjuta sin lunch vid stranden. På kvällen samlas vi åter och vi äter en härlig skaldjursinspirerad middag på Baia Seafood nere i Waterfront. Här blir det ett batteri av de läckraste, grillade skaldjur ni kan tänka er. Vi åker från hotellet 19:00 och kommer att vara hemma igen runt 22:30.

Onsdagen den 26 februari
En fri dag i Cape Town. Kanske en golfrunda. Av erfarenhet så har genom åren många hoppat av turen till Robben Island. MEN är det någon som vill besöka fängelseön, så bokar jag biljetter. De som väljer Robben Island åker från hotellet 10:00 med vår buss. 11:00 avgår färjan från Clock Tower i Waterfront och ni åker ut med en båt till Robben Island, den gamla fängelseön där Nelson Mandela satt fången i många år. En tur med andra turister och en engelsk talande guide. Turen tar ca.3,5 timmar. Efter turen är eftermiddagen och kvällen fri i Cape Town.

Torsdagen den 27 februari
Vi checkar ut från vårt hotell på morgonen och åker upp till Stellenbosch. På förmiddagen besöker vi skulptören Dylan Lewis som är världsberömd. Vi promenerar genom hans imponerande utställningspark. På förmiddagen besöker vi den legendariska vingården Meerlust som är mest kända för sin Chardonnay, Pinot Noir samt Rubicon som är vingårdens Bordeaux-blend. Vi äter lunch på Clara´s barn på vingården Vergenoegd som drivs av mästaren Bertus Basson. Kökschefen har satt ihop en meny på tre rätter. På eftermiddagen kör vi till Franschhoek och checkar vi in på Le Franschhoek www.lefranschhoek.co.za där vi bor under de sex nästkommande nätterna. Här kan vi koppla av vid hotellets pool. Fri kväll och inne i Franschhoek finns ett koppel av restauranger. Förslagsvis tar man en Uber eller utnyttjar hotellets transport om man inte väljer att stanna kvar och njuta på vårt fina hotell.

Fredagen den 28 februari
På förmiddagen åker vi till Bruwer Raats Family Wines. Bruwer har fokuserat på Chenin Blanc och Cabernet Franc samt att han producerar kultvinet MR de Compostela tillsammans med Mvemve som är Sydafrikas första svarta diplomerade vinmakare. Vi besöker därefter den ikoniska vingården Rust En Vrede och provar ett koppel av deras ”prestigeviner”. Deras Merlot drack Nelson Mandela då han mottog Nobel´s fredspris i Oslo 1994. Efter provningen stannar vi till på vinfarmen Boschendal och äter en lunch i deras restaurang De Werf. Vi åker tillbaka till vårt hotell och på kvällen provar vi Richard Hilton´s viner till vår meny som serveras på hotellets restaurang Sauvage.

Lördagen den 1 mars
Vi kör från hotellet 9.00 och börjar dagen med en provning på Hartenberg som bland annat gör ett av distriktets bästa Shiraz viner. Deras trevlige vinmakare Carl Schultz guidar oss och tar oss med ut på vinfälten där han berättar om varje jordmån och druvsorts egenskaper. Här brukar folk gå ”bananas” och köpa viner som skickas hem till dörren i Sverige. Man serverar en god lunch på vingården tillsammans med deras viner. Kvällen fri.

Söndagen den 2 mars
En helt fri dag. Kanske en golfrunda, slappa vid hotellets pool eller besöka Franschhoek. På kvällen äter vi en gemensam middag på Eleven.

Måndagen den 3 mars
9.00 åker vi från hotellet. Vi börjar med ett besök på Colmant som producerar mousserande viner i toppklass. Vidare till vingården La Motte för ännu en fin provning innan vi åker vidare till lyxiga Delaire Graff där vi äter en bättre lunch på en av de hetaste och vackraste krogarna i Sydafrika. Gården ägs av juveleraren Graff som inte sparat på krutet när han byggde upp denna nya restaurang med tillhörande vingård. Vi återvänder till vårt hotell och kopplar av. Eftermiddagen och kvällen är fri

Tisdagen den 4 mars
Vi besöker vingården Boekenhoutskloof som tillhör den verkliga toppen i Sydafrika. Ingen vingård i Sydafrika har fått så många fem-stjärniga viner i Platterguiden som denna gård. Vi har bokat bord på en av de trevligaste krogarna La Petit Ferme med en vidunderlig utsikt ut över Franschhoek-dalen. På kvällen åker vi till Glenelly, som är en fantastisk vingård ägd av Mme. May-Élaine de Lencquesaing från Chateau Pichon-Lalande i Bordeaux. Vid 77 års ålder gjorde denna dynamiska kvinna denna satsning och idag är hon 96 år. Vi äter middag på vingårdens restaurang The Vine Bistro.

Onsdagen den 5 mars
Vi checkar ut från vårt hotell 07:00 och vår buss hämtar upp oss för att ta oss till flygplatsen. Vi flyger 10:40 direkt till Hoedspruit, där vi landar 13:10. Vi blir upphämtade på flygplatsen och åker till Tshukudu Game Reserve www.tshukudulodge.co.za som är en del av Greater Kruger Park. Vi åker i mini-bussar i ca. ½ timme. Incheckning och på eftermiddagen blir det vår första Game drive. Vi kör ut bland Afrikas vilda djur i öppna bilar, typ Landrovers. Vår guide är specialist på områdets fauna och flora. Vår lodge ligger i ett område, där det finns ”Big 5”: lejon, leopard, noshörning, buffel och elefant. Efter några timmar när solen gått ner återvänder vi till vår lodge och det serveras middag under Afrikas stjärnfyllda himmel. (Drycker betalas av var och en under dessa två dygn). Under de 50 år som man varit i gång har man aldrig varit med om något fall av malaria.

Torsdagen den 6 mars
Väckning i gryningen klockan 5.30. Efter en kopp kaffe eller The är det dags för en morgontur på två timmar med vår ranger som tar oss ut bland de vilda djuren. Efter frukost blir det avkoppling vid hotellets pool, kanske en massage i deras lilla spa. 12:30 serveras lunch. 16:00 är det en ny tur med vår jeep. Middag på kvällen runt 19:30.

Fredagen den 7 mars
Frukost och en sista Game drive. Utcheckning och transfer 12:00 till Hoedspruits flygplats. Vi flyger till Johannesburg 14.20 och landar 15.20 Vi går till utrikesterminalen och checkar in vårt bagage till respektive destination och får våra Boarding Card.
Vi har gott om tid innan vi flyger vidare och då kan man passa på att få tillbaka skatten på de prylar man köpt på sig. 15 % återbetalas mot uppvisande av sakerna.
Vi flyger 21.35 från Johannesburg med Qatar Airways mot Doha.

Lördagen den 8 mars
Vi landar 07:05. Vidare 08:15 och vi landar på respektive destination 13:10

Priset på resan är 59.000:- (Enkelrumstillägg 15.000:-)
Vilket inkluderar: Samtliga flyg i turistklass, transfers på plats, 11 nätter/del i dubbelrum, safari, proffsiga guider, entréer, samtliga angivna måltider med rikligt med goda drycker samt min vägledning.