Toscana – 2024

Mat- och vinresa till Toscana 9-14 september 2024

Måndagen den 9 september

Vi flyger på morgonen från respektive destination direkt till Pisa med Norwegian och landar 09:15 Jag har chartrat en buss med chaufför som är med oss under alla dagarna. Vi kör söderut mot Siena. På vägen svänger vi in i Chianti Classico distriktet har jag bokat ett besök hos en av mina stora favoriter: Castello di Brolio och familjen Ricasoli. Vi inleder med en trevlig lunch på Osteria di Brolio och efter lunchen en provning på tre av deras bättre viner. Vi fortsätter ner mot Siena och checkar in på vårt hotell. Under fem nätter bor vi på Hotel Athena www.hotelathena.com . Detta hotell ligger ca.10 minuters promenad till Piazza Campo & Duomo. På kvällen promenerar vi in till city och äter en trevlig meny på Ristorante Osteria Le Logge. Här har man satt ihop en tre-rätters meny Och självklart goda viner därtill.

Tisdagen den 10 september

På morgonen 9:00 kör vi ca.4 mil söderut till Toscanas mest berömda vinby Montalcino. Här görs det exklusiva vinet Brunello di Montalcino på den lokala druvsorten sangiovese. Vi inleder med ett besök på Casanova di Neri, som flera gånger fått fantastiska poäng och priser för sina makalösa viner. Wine of the Year av WineSpectator och nu senast 100 poäng för sin Tenuta Nuova 2010. Efter provningen åker vi till Tenuta Col d´Orcia som producerar en lång rad fina viner. Här blir det en fin provning som avslutas med en lunch på vingården. På eftermiddagen stannar vi till en kort stund i byn Montalcino som har ett bra utbud med vinbutiker och caféer. Vi återvänder hem mot Siena och kvällen är fri för egna äventyr.

Onsdagen den 11 september

Dagen börjar med att vi åker 10:15 till den södra delen av Chianti Classico distriktet. Här blir det ett besök hos Félsina som blev årets vingård i Italien 2009. Det blir en presentation av husets bästa viner innan vi äter en lunch på vingården. Det är dottern i huset, Caterina Mazzocolin som står för värdskapet. Man producerar också fantastiska olivoljor som vi kommer att få prova.

Vi återvänder till Siena och på kvällen äter vi middag på San Giuseppe, där kökschefen fått fria händer att sätta ihop något gott till oss. Restaurangen ligger några hundra meter från Piazza del Campo. Självfallet väljer jag ut goda passande viner till menyn som består av fem rätter. Här kan man ta en taxi till krogen på egen hand eller en uppfriskande promenad.

Torsdagen den 12 september

Vi åker 9:00 på morgonen söderut mot Montepulciano. Vi börjar med ett besök på vingården Poliziano där man gör de båda toppvinerna Le Stanze och Asinone. Man rankas som ett av de främsta vinhusen i hela Montepulciano. Efter provningen åker vi till Avignonesi för ett besök av deras unika odlingar samt deras Vinsantaia. Här producerar man sin världsberömda Vin Santo – Occhie di Pernice. Utan tvekan Italiens största söta vin som kostar 2.500:- för en halvbutelj. Man har en helt ljuvlig terrass där vi blir serverade en bättre lunch där jag valt ut deras olika toppviner med flaggskeppet 50/50 till huvudrätten. Efter provningen återvänder vi till hotellet i Siena mätta och glada och kvällen är fri.

Fredagen den 13 september

På förmiddagen 9:00 åker vi några mil nordväst till San Gimignano. I denna vackra by med sina ståtliga torn gör man ett av Italiens mest berömda vita viner, Vernaccia di San Gimignano. Vi besöker vingården Poderi del Paradaiso, som även producerar goda röda viner. Här är det verkligen läge om man vill köpa med sig några buteljer hem. Ett mycket prisvärt ställe! Efter besöket stannar vi till ett par timmar i denna historiskt viktiga by för lunch på egen hand innan vi åker vi tillbaka till Siena där ni har eftermiddagen att disponera på egen hand. På kvällen äter vi en gemensam middag på La Compagnia dei Vinattieri.

Lördagen den 14 september

Vi får en sista förmiddag i underbara Siena innan vi strax efter lunch sätter oss i bussen för att åka till Pisa. Vi flyger hemåt 15:50 och landar med Norwegian 18:00

Priset på resan är 29.000:- (enkelrumstillägg 3.000:-)

Vilket inkluderar flyg, samtliga transfers på plats, 5 nätter på Hotel Athena del i dubbelrum inkl. frukost, samtliga provningar, angivna måltider inkl. goda viner samt min vägledning.