Éxzito

ÉXZITO - mitt egenproducerade vin från Ribera del Douero

Nu är vi i full gång med att marknadsföra den utsökta årgången 2022. Jag var först nere i september under skörden 2022 och testade saften, som hade en mycket stor potential. I början av 2023 var jag nere igen på bodegan och testade vinet som påminde mig om utsökta 2019, fast med mer koncentration. Nu har vinet vilat på barrique-fat och jag var återigen nere på bodegan i slutet av oktober 2023 för att testa de olika faten innan den slutliga blandningen. Vinet hade fått en helt fantastisk karaktär med mycket mörk frukt i kombination med en balanserad ekfatskaraktär. Éxzito 2022 får nu ligga på fat fram till juni månad 2024, då det är dags för buteljering och hemleverans till köparna av halva eller hela fat.

Éxzito är ett vin-projekt som startades under hösten 2014.
Det var när Diego Alvarez Gorosito, Oscar Garrote och jag själv efter flera år av vänskap kläckte idén om att producera ett vin tillsammans. Diego och Oscar som är bofasta i Valladolid i hjärtat av Ribera del Duero 20 mil norr om Madrid har ett brett kontaktnät av vinmakare och druvodlare från några av de främsta växtplatserna i regionen. Idén över vilken typ av vin vi skulle producera var glasklar då vi tillsammans genom åren kommit fram till en gemensam stil och karaktär på det vin vi helst dricker själv. I Ribera del Duero finns många förebilder och när vi fick möjligheten att komma över högklassig frukt från några riktigt bra druvodlare blev vår dröm en verklighet. Druvvalet var enkelt. Vi är fokuserar på tempranillo (tinto fino) till 100 % och vi köper in vårt druvbehov från fyra olika växtplatser i D.O Ribera del Duero, där varje enskild odling bidrar med olika komponenter i den slutliga blandningen.

 • Alejandro de la Fuente (Gumiel de Mercado)
 • Angel Aguilera (Hontoria de Valdearado)
 • Marcelino Martinez Briones (Baños de valdearado)
 • Juan Ortega Nieto (Quintanilla de Arriba)

De äldsta vinrankorna kommer från 75 år gamla odlingar i Gumiel de Mercado, där vi tillsammans med druvodlaren Alejando besökt hans mycket välskötta vinfält ett flertal gånger. Han berättade att det råder huggsexa bland de olika bodegorna för att uppfylla druvbehovet. Här samsas vi med Bodegas Vega Sicilia, Bodegas Aalto samt Bodegas Pago de Carraovejas med att få vår tilldelning av duvor. Skörden för Éxzito sker varje år från slutet av september till mitten av oktober månad. Druvorna plockas in för hand i 10-kilosboxar. Varsamt klipper man av druvklasarna från vinrankan och här sker en noggrann första sortering. På vingården placeras druvklasarna på ett sorteringsbord. Icke önskade druvklasar där druvorna inte nått rätt mognad eller är defekta tas bort. Druvorna transformeras över till 5500-liters öppna ekfat där de hela druvorna får jäsa. Jäsningen sker under drygt två veckor där sockret i druvorna omvandlas till alkohol. Efter en maceration med skal-kontakt separeras skalen från druvmusten.

Andelen är 90 % självrunnen juice som blandas med 10 % av pressvinet. Vinet får därefter vila på franska barrique-ekfat på 225 liter i mellan 15 – 18 månader beroende på årgång. 70 % av faten är nya och vi använder oss av de fem tunnbinderierna Taransaud, Nadalie, Picard, Surteq och Vicard. Virket till dessa tunnor kommer från centralmassivet i Frankrike och regionen Troncais. Våra fat ligger och vilar i källaren på Bodegas Pico Cuadro där de båda vinmakarna Pipa Ortega och Felipe Castrillo Martin håller koll på våra fat. Idag visar de lanserade vinerna prov på en väldigt fin potential och vi spår att Éxzito har en livslängd på ca. 15 år. Fortfarande är premiärårgångarna 2014 och 2015 väldigt unga, men börjar visa prov på en begynnande mognadskaraktär.

 • 2014 börjar redan idag att smaka bra och för varje gång vi öppnar en butelj märker man tydligt att vinet går i rätt riktning.
 • 2015 är mer kompakt och knuten än 2014, men detta vin känns ha mer potential.
 • 2016 är en årgång från ett något svalare år. Smaken är alltid delad och från början var jag mindre nöjd i jämförelse med de två tidigare årgångarna. Men så fel jag kunde ha vilket visade sig vid en vin-middag på Gastro under hösten 2019, där samtliga gäster utropade 2016 som kvällens vin.
 • 2017 är en årgång som jag håller extra högt. Vinet har alltid visat sin storhet vid varje provnings tillfälle och har nu börjat visa sin storhet.
 • 2018 har jag så smått börjat att tulla på och under sommaren 2023 började vinet att öppna sig i positiv riktning.
 • 2019, 2020 samt 2021 är för tillfället lite knutna och instängda. Även om jag har nära vänner som inte kunnat hålla fingrarna i styr utan öppnat dessa unga viner i förtid och blivit mäkta imponerade.
  – Dom är ju supergoda redan idag!!

Éxzito är ett vin i en modern fruktdriven stil med bra struktur. Som ung har vinet markerade tanniner som ändå känns relativt mjuka. Vinet har ett generöst utspel och är smakrikt. Som ungt rekommenderas dekantering en halv timme före servering då vinet öppnar upp sig på ett positivt sätt. Ett vin som vi bedömer kommer att vara drickbart direkt vid lansering. Men kommer att ha en positiv utveckling under 15 år.

Sedan starten har idén med vinet varit att sälja det som ”Primeur”. Det innebär att man beställer vinet genom mig och bodegan Pico Cuadro skickar ett kontrakt för påskrift. Priset är 4.200 euro/fat om trehundra buteljer. Det tillkommer sedan spansk moms när vinet är klart för buteljering och innan leverans. En nyhet är att man även kan beställa ett halvt fat om 150 buteljer i 0,75 cl. storlek. Priset är då 2.100 euro. Detta nya grepp gör vi för att många befintliga kunder tycker att 300 buteljer är för mycket. Vi ombesörjer hemtransport av ert vin genom Börje Jönsson Åkeri AB och man skall då ha betalt svensk alkoholskatt så att chauffören har ett ledsagardokument att alla avgifter är betalda. Många vill även få sitt vin buteljerat i större format och bodegan har en prislista för kostnaden om man önskar magnum, 3 liter, 6 liter, 9 liter eller ännu större buteljer som levereras i trälåda.

På Systembolaget genom vinimportören Vinovum finner ni Éxzito 2020 och priset ligger på 338:-/buteljen. För tillfället ligger detta vin på hyllorna på ca. 10 olika Systembolag och det går lätt att beställa hem till önskat Systembolag. Artikelnumret är 50591. Det har efterfrågats ett mer konsumtionsfärdigt vin och för 189:- kan ni beställa det mer lättillgängliga vinet 2018 Escencias by Éxzito med artikelnummer 58093


Etiketten till vinet har tagit fram av min gode vän vin-konstnären Clas Håkansson från Helsingborg.