Om mig

Efter avslutad grundskola kom jag in på Restaurangskolan i Helsingborg 1977 och jag kände direkt att restaurangbranschen passade mig som hand i handske. Under utbildningen på två år så arbetade jag regelbundet på olika restauranger, där Ramlösa Wärdshus snabbt blev min favoritkrog. Vid 18-års ålder drack jag ingen alkohol utan det var idrottsaktiviteter för hela slanten.

Håkan Nilsson

Efter utbildningen arbetade jag under sommaren 1979 i Båstad på Hotell Skansen och därefter fick jag en fast anställning på Ramlösa Wärdshus hos krögarparet Björn & Gudrun Nordström. En fantastisk arbetsplats där deras son Peter spelade piano på söndagarna och dottern Tina (Mat-Tina) serverade kaffe. Jag blev krogen trogen i 7 år. 1982 började jag målvedvetet att studera vin och 1983 blev jag medlem i Munskänkarna, där jag innehar tre-betyg.

Restaurang Karl XIV

Min gamle klasskamrat från restaurangskolan Torbjörn Lagmark hörde av sig och undrade om vi skulle öppna en krog tillsammans. Torbjörn hade varit finalist i både Årets kock och Årets viltkock och med min finalplats 1986 i Grand Prix Sopexa så kändes utmaningen rätt. Samma år var jag med och bildade Svenska Sommelierföreningen. Karl XIV slog upp portarna i början av 1987 och vi hade en hög ambition med högklassig gastronomi i kombination med noga utvalda viner. Vi var tidiga med vårt koncept med att bjuda gästerna på aptitretare när de läste menyn, dessert- och ostvagn samt att vi privatimporterade specialiteter som färsk tryffel, snigelägg och mycket annat gott. 1989 valde jag att sälja min del i krogen för att satsa fullt ut på vin.

Vinkällaren Le Bastion

Jag var med och drev upp vinkällaren Le Bastion, där ett 80-tal medlemmar lagrade sina viner i katakomberna under Kärnan. 1991 belönades jag med Sune Carlqvists stipendium på 10.000:- med motiveringen: För sitt djupa engagemang inom sitt yrke som Sommelier ha breddat intresset för vi- och matkultur. Pengarna använde jag till en studieresa till Loiredalen. Jag arbetade på fulltid i vinkällaren fram till maj 1992 då jag beslutade mig för att starta upp mitt eget bolag. Jag arbetade på konsultbasis för Le Bastion fram till augusti 2008 då verksamheten lades ner.

Sommelier

1986 var jag med i den svenska finalen av Grand Prix Sopexa – titeln om Sveriges Bästa Sommelier i Göteborg. Efter denna final startade vi åtta finalister den Svenska Sommelierföreningen. En förening som idag har drygt 250 medlemmar. 1991 tog jag en andra placering i Trophée Ruinart och i oktober 1992 vann jag Trophée Ruinart du Meilleur Sommelier du Suéde, dvs titeln som Sveriges bäste sommelier inom världens drycker. Samma år hamnade jag på andra plats i Grand Prix Sopexa, tävlingen om titeln Sveriges bästa sommelier inom franska viner och spritdrycker. Jag blev vid detta tillfälle dubbad till riddare i Association Internationale des Maitres Conseils en Gastronomic Francaise. Med dessa båda titlar i bagaget fick jag många intressanta förfrågningar och erbjudanden.

Håkan Nilsson

Mina vinprovningar

Jag har arrangerat en rad mycket uppmärksammade provningar som:
36 årgångar Chateau Haut-Brion 1914-1990
20 bästa Bordeauxvinerna från årgången 1961
26 årgångar Chateau Pichon Comtesse de Lalande 1926-1990
22 årgångar Chateau Latour 1945-1990
26 olika Riesling viner från Alsace från årgång 1983
12 årgångar Riesling Clos Ste.-Hune från Trimbach 1971-1993
16 olika viner från Grand Cru-läget Le Montrachet i Bourgogne
4 årgångar av toppvinerna från Guigal i Rhonedalen: La Mouline, La Landonne samt La Turque
Vertikalprovning på Tenuta Ornellaia från Bolgheri i Toscana 1994-2006
Vertikalprovningar på Aalto PS från Ribera del Duero 1999-2009
Vertikalprovning på 15 årgångar av Penfolds Grange från South Australia 1988 – 2006
Vertikalprovning på 13 årgångar av Sassicaia 1986-2010

Utbildningar

Jag började även undervisa och jag har under åren samarbetat med Akademie Båstad GRB, Högskolan i Grythyttan där jag var huvudlärare i mat- och dryck i kombination, Sveriges kökschefers förenings dryckesutbildningar, Malmö Sommelierutbildning, Vinkällan´s Sommelierutbildning, Gustibus Sommelierutbildning och jag arbetade under sex år på GastroAcademy i Halmstad.

Vinresorna

En viktig del i min verksamhet är vinresorna. Under ett år brukar jag avverka 15-20 resor. En del resor gör jag för att förkovra mig själv i nya viner. Ibland är jag inbjuden för att sitta med i en jury för att bedöma viner och så leder jag gruppresor själv. Det kan vara en skräddarsydd konferensresa, fotboll & vin, golf & vin allt efter mina gästers önskemål. Efter åren av resor har jag byggt upp ett fantastiskt kontaktnät och idag fungerar man som en dörröppnare på de finaste vingårdarna och krogarna världen över. 

Vinskribent

Jag är också medlem i Sveriges Vinskribenters förening och jag arbetar frilans för en lång rad tidskrifter. Jag har b.l.a arbetat med Allt om Vin, Laura, Rivieranytt, Kullaflyg´s Paus ombord, Mat & Vänner och Helsingborgs Dagblad. Under 13 år pratade jag vin i radio på stationen Radio Stella samt att jag figurerat en del i TV i program som Gokväll med Viveca Ringmar som programledare, vikariat i TV 4 – nyhetsmorgon för Bengt Frithiofsson, Mitt i maten med Rikard Nilsson, Halv sju i TV 4.

Böcker

Jag har även utgivit en rad vinböcker. 2002 lanserade jag min första bok Provsmakning i Alsace tillsammans med vännerna Bengt Liljedahl, Clas Håkansson och Göran Stenberg. 2003 kom nästa bok som handlade om Sydafrika. Provsmakning i Sydafrika fick i februari 2005 pris av Gourmand World Cookbook Award som Best book in the world on New World Wines. I tävlingen ingick närmare 6000 bidrag I olika kategorier från 67 olika länder. 2006 fick jag i uppdrag av ViniPortugal och Bistro reklambyrå att göra en bok om Portugal. Det blev hela fem resor dit för att sammanställa boken, där även Göran Stenberg med sina fina bilder var delaktig. Senaste boken i serien ”Provsmakning” handlar om Toscana där jag valt ut mina favoriter bland restauranger och vinproducenter. Boken lanserades 2009.

Utmärkelser

1986 blev jag dubbad i Association Internationale des Maitres-Conseils en Gastronomic Francaise för mina kunskaper om Franska viner och spritdrycker.

2003 mottog jag priset Guldkärnan som Årets Helsingborgare med motiveringen: – För att lära känna igen olika viner måste man få upplysningar, lägga dem på minnet och med tiden skapa sin egen minnesbank av dofter och smaker. Man blir aldrig fullärd, men med övning kommer man långt. Håkan Nilsson har kommit långt! Vinprovning i slutna sällskap, i Sydafrika, i radion, I Frankrike eller på stora tillställningar. Håkan Nilsson leder vinprovningar från hela världen och delar generöst med sig av sina doft- och smakupplevelser så intensivt och målande att man känner smaken själv, utan att nödvändigtvis vara i närheten av vinprovningen. Helsingborg har, tack vare Håkan blivit en stad där man tittar, doftar, smakar och spottar, antecknar och diskuterar.

2008 mottog jag Skåneländska Gastronomiska Akademiens Diplom till fd landshövding Bertil Göranssons minne för mycket framgångsrik verksamhet som vininspiratör och kunskapsförmedlare.

2012 blev jag hedersmedlem med den högsta graden: Confrère Oenophile i La Confrérié Sáint-Etienne d´Alsace.

2012 blev jag dubbad till Cavaleiro av Confraria do Vinho do Porto i staden Porto i Portugal

2018 blev jag nominerad som en av tre personer till Årets Skånska Vinpris av Skånska Gastronomipriset.

Som konsult har jag även samarbetat med Ramlösa, Zoégas kaffe, ICA-handlarna, ForSea m.fl. företag som vill ha min hjälp däribland många vinimportörer.

Med mycket god mat och dryck så försöker jag att hålla mig i form med framför allt padel.

Winemakers dinners

Med åren då jag byggt upp ett fint kontaktnät med vinmakare världen över har jag lyckats locka hit en rad mycket kända vinpersonligheter. Merparten av dessa middagar har hållits på Gastro i Helsingborg. Listan växer ständigt och fler tunga namn är på gång. Följande vinhus har varit här:

AUSTRALIEN
Peter Lehmann – Barossa Valley

FRANKRIKE
Trimbach – Alsace
Domaine Weinbach – Alsace
Gustave Lorentz – Alsace
JosMeyer – Alsace
Hugel – Alsace
Chateau Boyd-Cantenac Margaux – Bordeaux
Christian Seely – Chateau Pichon-Baron – Bordeaux
Christian Seely – Chateau Petit-Village – Bordeaux
Christian Seely – Chateau Suduiraut – Bordeaux
Francois Lurton – Bordeaux
Henri Boillot – Bourgogne
Charles Heidsieck – Champagne
Pol Roger – Champagne
Philippe Gonet – Champagne
Taittinger – Champagne
Domaine Mont-Redon – Chateauneuf-du-Pape
Chateau Vignelaure – Coteaux d´Aix-en-Provence
Gérard Bertrand – Languedoc-Roussillon

ITALIEN
Elio Altare – Piemonte
Paolo Scavino – Piemonte
Antinori – Toscana
Col d´Orcia – Montalcino Toscana
Félsina – Chianti Classico – Toscana
Mazzei/Castello di Fonterutoli Chianti – Toscana
Poggio di Sotto – Montalcino – Toscana
San Felice – Chianti Classico – Toscana
Tenuta dell´Ornellaia – Bolgheri – Toscana
Allegrini – Valpolicella/Verona

NYA ZEELAND
Dog Point Winery – Marlborough

PORTUGAL
Quinta do Crasto – Douro
Quinta Vallado – Douro
José Maria Fonseca – Sétubal
Sandra Tavares da Silva – Pintas/Douro & Quinta do Chocapalha/Estremadura

SPANIEN
Miguel Torres – Penédes
Aalto – Ribera del Duero
Éxzito – Ribera del Duero
Bodegas Mauro – Tudela del Duero

SYDAFRIKA
Buitenverwachting – Constantia
Klein Constantia – Constantia
Paul Cluver – Elgin
Boekenhoutskloof – Franschhoek
Rustenberg – Stellenbosch
Bruwer Raats – Stellenbosch
Hartenberg – Stellenbosch
Radford Dale – Stellenbosch
Richard Hilton – Hilton Wines – Stellenbosch
Saronsberg – Tulbagh
Waterkloof – Stellenbosch

UNGERN
Evinor Pincészet – Tokaji

USA
Ojai – Kalifornien
Black Stallion – Napa Valley
Darioush – Napa Valley
Tristaeum Wines – Oregon