April in Paris.. ja så heter en av mina favorit-swing låtar och jag gillar mest den svängiga versionen med Count Basie. Att möta våren i Paris är fantastiskt. Men vi började i Champagne.
Jag påbjöd mina gäster en något snyggare klädsel då vi direkt efter ankomst till Paris skulle sätta oss i bussen och åka i två timmar till Champagne. Vi var inbjudna av Clovis Taittinger för att avnjuta en bättre slottslunch på Chateau de la Marquetterie. Detta för att man har stängt sina källare i Reims fram till juli detta år. Och jag undrar om jag kan ta bort detta inslag på mina framtida resor.
Vi inledde med en Taittinger prestige rosé i magnum, vilken satte ribban på hur bra vi skulle ha det under denna lunch. Till denna torra rosé ett koppel av canapéer. Det serverades därefter en ravioli med hummer och till detta ”min favorit” 2013 Comtes de Champagne Blanc de blancs. Det var premiär för mig att testa årgång 2013 och den föll mig verkligen på läppen med sin underbara vinösa karaktär. 2016 Brut Millésime kom därefter och här blev jag enormt imponerad, då jag bedömer vinet som än mer tillgänglig än Taittinger´s 2015. Här fick vi en god ugnsbakad torsk. Till de klassiska ”Champagne-ostarna” Langres & Chaource serverades slottets eget vin från sina 7 hektar: Folies de la Marquetterie. Till desserten som bestod av Pavlova fick vi den något sötare Taittinger Nocturne rosé. Ett stort tack till Jean-Pierre och hela familjen Taittinger för en oförglömlig start på en vecka tillsammans med mina 30 gäster.
En ny bekantskap är Michel Arnould i Grand Cru-byn Vezernay. Detta är en av de 16.000 druvodlare i Champagne där ganska många idag väljer att producera sin egen Champagne i stället för att sälja sin frukt till någon av de 350 större drakarna. Verzenay är en av 17 byar som klassats som Grand Cru och man är känd för sin Pinot Noir. Vi gick igenom hela processen med sonen i huset som med stolthet serverade oss tre olika varianter med olika torrhetsgrader. Det visade sig att gruppen föredrog 6 gram/liter i stället för 3 gram. Men innan dessa färdiga viner fick vi prova på saften ”Vin claire” från förra årets skörd. Detta var en något snällare variant då vinet lagrats på 500 liters fat och man hade kapat bort den allra mest aggressiva syran i vinet. Ett väldigt trevligt besök innan vi åkte till Epernay för en god lunch.
Bollinger har den högsta statusen i Champagne och jag vet på förhand att detta besök uppskattas mycket. Detta eftersom man skiljer sig rejält från de övriga husen. Vi började ute bland vinrankorna till vinet Vieille Vignes Francais, där aldrig vinstockarna angripits av vinlusen som härjade i området 1875. Detta är ett av få fält i Europa där inte den lilla rackaren hittade till vinbuskarna och ställde till oreda. Med en produktion på ca. 3000 buteljer årligen är detta ett vin som idag betingar ett pris på över 20.000:-/buteljen.
Källaren med deras Reserve-viner i magnum buteljer som förstärker deras viner med 5 % är också väldigt unikt. Hantverket genomsyrar hela besöket och med stolthet går Caroline Brun genom allt som är värt att veta, då hon är world wide ambassadör för Bollinger. När jag frågade hennes vilket vin som är favoriten att dricka idag, så kom svaret blixtsnabbt – 2004 Bollinger Grande Année. Det skulle visa sig att jag senare under veckan vid ett besök på trestjärniga Le Pre Catelan i Paris fick möjlighet att prova denna årgångs-champagne. Jag kan bara hålla med att vinet var ljuvligt.
Jag brukar säga att det är bara två av mina resor som jag brottas med gastronomin. Och det är de båda resorna till Bordeaux samt Champagne. Detta har inget med en stram budget att göra utan att maten allt som oftast varit dålig. Tack vare ett par nya restauranger så kan denna kritik raderas ut från denna resa, då vi har ätit väldigt gott hela tiden.
Att arrangera en resa till Champagne med sex vin-besök kan bli väldigt mycket ”same same”. Men jag har försökt att ha en stor spridning på vinhusen och besöken. Vi har lagt olika fokus vid varje besök och då blir det inte tjatigt att gå igenom processen för sjätte gången. Det är viktigt att även besöka ett mer turistiskt hus ”där vanligt folk kommer in”. Pommery med sina 116 trappsteg ner till källaren är ett sådant besök. Här har man lagt fokus på att Mme. Louise Pommery 1874 var den förste att benämna det torra vinet som Brut. Man har även en spektakulär konstutställning med många imponerande ljuseffekter, där jag i ärlighetens namn blev något tveksam över rummet med över tvåhundra cymbaler!? Men jag har hört att det är idén som premieras och kanske inte för att verket är det vackraste. Vi avslutade turen med två olika viner där deras Vintage 2009 imponerades mest på oss.
Nu hade mina gäster börjat få en bättre kunskap och mer kött på benen och då tog jag dem till Philipponnat i byn Mareuil-sur-Aÿ. Här andas det exklusivitet och efter vår rundvandring och beskrivning om husets storhet och varför man är så unika fick vi prova fyra olika viner. En Zero dosage som är helt utan socker, En blend på 3 gram, En Blanc de blancs på 4,25 gram samt avslutningsvis en Blanc de noirs med 4,25 gram socker. Oerhört intressant och mina gäster började få en klarare bild över vilken Champagne och husstil man gillar mest.
I torsdags knöt vi ihop säcken på Ruinart. Här var det mer som en byggarbetsplats och man berättade att man gör omfattande renoveringar och ombyggnationer för att kunna välkomna fler besökare, då man enbart tagit emot branschfolk tidigare. Imponerande källare och en provning som skulle visa sig uppskattas mest av mina gäster. Vi lade fokus på Blanc de blancs, men man smög in ett nytt vin med zero dosage. Väldigt bra, men vi föredrog de mer klassiska vinerna med 8 gram/liter. 2010 Dom Ruinart var sanslöst god och utropades av många som resans största Champagne.
Vi åkte sedan till slottet Les Crayéres för en fin tvåstjärnig lunch på Le Parc. Oerhört vackert och välsmakande och en bättre avslutning i Champagne kan man inte önska sig. Vi blev serverade fem rätter med passande viner därtill och den nya kökschefen höll verkligen stilen.
Vi lutade oss tillbaka i bussen och åkte in till Paris för två avslutande nätter. Vi bodde vid tågstationen Saint Lazare, mitt i smeten. På kvällen anslut tre kamrater och vi tog en taxi till Bois de Boulogne för att äta en bättre middag på Le Pre Catelan. En helt fantastisk avsmakningsmeny utan några svackor och mina vänner var eniga om att detta är en mycket bra trea. Det är lärjungen till Joël Robuchon: Frédéric Antoine som basar i köket och gör det med den äran. Klassiska rätter som fått en modern tolkning. Även om det kostar en slant, så är prisbilden något lägre än om man besöker något av de andra gastronomiska templen inne i centrala Paris.
Vi drack väldigt gott till vår välsmakande meny: 2004 Bollinger Grande Année – Champagne, 2018 Chablis Premier Cru ”Vaillons” Vincent Dauvissat, 2019 Meursault Coche-Dury, 2015 Cote-Rotie ”Fongeant” Pierre-Jean Villa samt 2007 Chateau Coutet Sauternes.
I fredags hade vi en mycket uppskattad sightseeing med Wiveca Wachmeister som eminent guide. Hon rabblar inte bara en massa årtal utan har sin speciella touch på historier som rör vardagen i Paris. Det blev mycket prat om de stundande olympiska spelen i slutet av juli denna sommar, där president Macron valt att lägga väldigt mycket tävlingar inne i centrala Paris. Hon berättade även om den impopulära borgmästaren Ana Maria Hidalgo från det socialistiska partiet som tagit bort många körfält för bilar, som ersatts med cykelbanor. Ett tilltag inte parisarna gillar.
Jag lämnade mycket fri tid för mina gäster och jag gjorde själv ett återbesök på La Tour d´Argent. En väldigt prisvärd meny för 150 euro, med ett tillägg för deras gäddqueneller. Ganska mycket ny personal och det var bara en person i staben som jag kände igen. Men besöket var väldigt bra och vi drack exceptionellt gott: 2015 Béreche & Fils ”Les Beaux Regards” Champagne, 2017 Chablis Premier Cru ”Montée de Tonnerre” Raveneau, 2017 Meursault ”Luchets” Domaine Roulot, 2009 Cornas A.Clape, 2015 Cote-Rotie ”La Vialliere” Jean-Michel Gerin samt 1990 Chateau Rieussec Sauternes.
Om ett par timmar flyger vi hem och jag har varit på Rue Montorgeuil och köpt sparris, Reblochon samt Raclette-ost. En ny resa till Champagne är redan inbokad om ett år och hotellen har redan bekräftade.
På måndag skall jag gästa Munskänkarna i Malmö och där kör jag en Toscana-provning. Sen rullar det på….
Bästa hälsningar
Håkan
Fantastisk resa! 10 poäng av 10 möjliga.
Rekommenderas för alla. Håkan är enormt kunnig och guidar en perfekt genom resan
En härlig resa med både god mat och dryck och många skratt.
Håkan kan detta på dina fem fingrar. Top Notch 🌟