Lite studier för Tina

Jag och Tina tömmer butiken på referensviner inför våra kommande provningar

Som säkert de flesta av er vet så startade jag min karriär på Ramlösa Wärdshus som kypare under sju år efter avslutad restaurangskola. Restaurangen drevs av paret Gudrun och Björn Nordström som var ett ytterst respekterat krögarpar. Värdshuset var öppet för lunch och vi serverade smörgåsbord samt á la carte, vilket gjorde att restaurangen hade fullt fokus på företag som representerade med sina gäster. Smörgåsbordet var ett dragplåster om man hade utländska gäster och vårt åla-gille samt julbordet var väldigt välbesökta.

På helgerna var det även lite arbete kvällstid, då bröllop eller bemärkelsedagar skulle firas. Under sommaren drev paret Nordström Ramlösa Brunnshotell inne i parken och då nådde vi ut till turister samt de större företagen i Helsingborg som hade sina stora sommarfester med dans till storband. Vi hade även en sommar-revy med Nöjesteatern och det var här jag träffade Lis, som då var med i baletten. Jag bjöd henne på en sockerdricka i pausen och sen var det klart.

Gudrun & Björn ställde stora krav på sina anställda, vilket passade mig perfekt då jag inte kan minnas en enda dag under alla dessa år då jag inte tyckte det skulle vara roligt att komma till jobbet. Jag älskade mitt arbete…. och jag tjänade bra pengar, då jag bodde hemma hos min mamma och betalade en blygsam slant i hyra.

Deras barn Tina och Peter brukade hjälpa till med olika sysslor. Peter var en väldigt duktig musiker och för Tina har karriären gått spikrakt uppåt. Jag har haft kontakt med familjen till och från under alla år sedan jag slutade min anställning för att öppna Restaurang Karl XIV 1986.

Nu är det så att Tina håller på att utbilda sig till sommelier. Som ni alla förstår är hon oerhört upptagen med olika åtaganden med fokus på TV-inspelningar. Då jag har det ganska lugnt mellan mina resor, så erbjöd jag Tina lite stödundervisning ute hos henne på ”Spritan” i Ödåkra. Det har tagit mig väldigt många år att lära mig en del och en sommelierutbildning fungerar mer som en intensivkurs då det är så mycket att lära sig på kort tid. Vi har nu träffats vid tre tillfällen och nästa gång blir på tisdag. Vi var tillsammans på Systembolaget och köpte in en rejäl laddning av referensviner för provning och jag lovar er att detta kommer att sluta väldigt bra för Tina med sin talang för smaker och kombinationer. Veckans bild är när jag och Tina inhandlar lite godsaker.

I onsdags var ”smörrebrödstestarpanelen” i Köpenhamn och vi gästade det ”säkra kortet” Schönnemann. Denna gång var vi väldigt vettiga och delade på rätterna, då portionerna här är väldigt stora och så kunde vi prova lite mer kreationer. Det blev öl och Aalborg´s Jubileum till currysill, spättfilé med remoulad, leverpastej, kalvtunga med hönssallad, rostbiff samt frikadeller och självklart kransekagan till kaffet. Vi brukar alltid hitta ett vattenhål för att avnjuta en god butelj vin efteråt. Men efter att ha tittat in på R WineBar och Kjaer & Sommerfeldt så kom jag i det närmaste i ett chock-tillstånd. Såååå…. vanvettiga priser!! Vi tog snabbt tåget hem till Helsingborg i stället.

Vi tog en skön bastu på Pålsjöbaden och Magnus Alqvist bjöd hem på ett koppel av riktigt goda viner samtidigt som Filip kom med pizza och vi tittade på Champions-League matchen mellan Manchester City och Real Madrid. Och det blev inte vilka viner som helst: 1998 Penfolds Grange South Australia, 2004 Chateau Mouton-Rothschild samt 2011 Terreus från Bodegas Mauro.

Grange är ett vin som lanserades på Systembolaget i början av 2000-talet för 1.065:-/buteljen. Samtidigt kostade samma butelj 3.500:- i Australien och australiensarna sa att det var en omöjlighet med ett så lågt pris. Men på den tiden köpte Vin & Sprit in gigantiska mängder från Penfolds och Sverige fick en stor allokering p.g.a av stora inköp av deras något enklare viner. Idag ligger Penfolds Grande på över 5.000:-/buteljen. 2004 var inte det största året i Bordeaux, men en Mouton visar alltid prov på högsta klass och vinet var ljuvligt moget och underbart. Terreus är Mariano Garcia´s toppvin från Bodegas Mauro alldeles vid gränsen till Ribera del Duero. När sedan vinet får 13 år på nacken är det väldigt gott.

Här i Helsingborg och i Ängelholm är det hockey-feber, då det står klart att vi får möta Skellefteå i SM-finalerna. Vi börjar med två bortamatcher och på torsdag är jag på plats i Catena Arena för att stötta de grönvita giganterna.

I den kommande veckan har jag en Toscana-kväll på Restaurang Culise på tisdag och jag fick höra att det är 80 gäster bokade samt lapp på luckan. På tal om fullbokat så släppte man platserna i veckan till ”Den stora sommarfesten” på Sillen & Makrillen den 17 & 18e maj. Då presenterar jag vinerna till kvällens meny och Triple & Touch förstärkta med Magnus Spångberg på klaviatur underhåller. Det är tredje året på rad vi kör dessa populära kvällar och lördagen den 18e blev fullbokad direkt. Det finns ett fåtal platser kvar på fredagen.

Hoppas att ni får en fin helg och vecka
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.