Fin kväll med Gastronauterna och nu väntar Rioja & San Sebastian

En fin kväll med Gastronauterna på Trädgården på Skäret

Det största som hände under veckan som gick var att jag blev morfar 17:59 i onsdags kväll och vår dotter Frida och Dennis födde en välskapt liten kille på 3,5 kilo. Allt har gått väldigt bra och efter lunch i fredags kom de lyckliga föräldrarna hem.

Märkligt nog så sladdade vi in exakt 17:59 på Trädgården på Skäret och Kaj Nilsson hällde upp en Champagne 2000 Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill. En väldigt fin och välregisserad start på en kväll med Gastronauterna.

Kaj Nilsson är lite märkligt, då han varken dricker vatten eller vitt vin. När vi var på väg ut till Skäret så kunde vi förvänta oss en kväll med Champagne och röd Bordeaux, för det gillar vår kassör Kaj. Som nyss nämnt så blev det en mogen och ljuvlig prestige-cuvée från Pol Roger som start på kvällen. Kalle Bengtsson som driver stället hade som vanligt radat upp ett koppel av aptitretare och till vår första Champagne serverades gåslever.

2002 Billecart-Salmon Cuvée Francois Billecart kom in därefter. Lika ädel, men kanske lite mer knuten, vilket förvånade mig en aning. Till detta en tartar på tonfisk. Vidare serverades till hummern en Champagne 2005 Bouché, även den brödig och fin.. men Winston Churchill tog priset.

Vi slog oss ner till bords denna kväll då vi var tio Gastronauter samlade. Till den eleganta rätten på piggvar kom det in tre vita viner, vilket Kaj överraskade oss med. Först 2014 FMC Chenin Blanc från Ken Forrester i Stellenbosch. Detta är ett legendariskt vin där 17 % angripits av ädelrötan botrytis och vinet har allt som oftast ett inslag av rest sötma, men inte denna gång då druvan var urtypiskt och vinet helt torrt. Andra glaset bjöd på vibbar från Rhone-dalen och det en vit 2015 Chateauneuf-du-Pape från Chateau de Vaudieu. Det tredje glaset kändes som en klassisk Bourgogne eller något väldigt snarlikt? Mycket riktigt var det 2022 Crystallum ”Clay Shales” från familjen Finlayson i Hemel-En-Aarde i Sydafrika. I denna dalgång hittar ni de mest ”Europa-lika” vinerna i Sydafrika. Väldigt god med snygga fat-toner.

Det blev väldigt mycket mat denna kväll och vi fick in tre huvudrätter på kalvbräss, vaktel samt oxfilé. Mycket riktigt kom det in ett koppel av Bordeaux från 2005. Inte överraskande alls då vi alla vet att Kaj köpte på sig rejält från nystartade WineFinder 2005. Vi kunde avnjuta Chateau Figeac, Chateau Clerc-Milon, Chateau Pichon-Baron, Chatau Giscours samt en Chateau Pavie där dessvärre den sistnämnda buteljen uppförde sig knasigt. Samtliga väldigt goda med en begynnande mognad, så här 20 år efter skörden.

Vår eminente värd hade även smugit in lite andra viner mellan våra Bordeaux-buteljer som 2016 Betz Family Winey ”Heart of the Hill” Cabernet Sauvignon från Washington State, Demuerte Monastrell från Yecla i trakten kring Alicante, 2019 Darioush Cabernet Sauvignon Napa Valley samt en helt fantastisk magnum av 2015 Clos des Papes från Chateauneuf-du-Pape. Kvällen avslutades furstligt med en butelj 2005 Chateau d´Yquem som var en värdig avslutning på en alldeles makalös kväll där det skålades hej vilt för en nybliven ”moffa”.

Tidigare på dagen hade jag kört lite utbildning med fokus på Portvin för Tina Nordström. Hon är väldigt upptagen i dessa tider med inspelningar av ”Sveriges Mästerkock”. Vi ses igen om en dryg vecka och skall då fördjupa oss i Portugal och alla deras knasiga, lokala druvsorter.

I torsdags höll jag i en WineMakersDinner på Restaurang Culise här i Helsingborg. Det var Vincent Delcher från Maison Louis Jadot som gästade oss. För mig tillhör detta hus toppen i Bourgogne av negocianter, vilket innebär i detta fall att man äger i stort sett 85 % av marken till sitt druvbehov och köper in resten från kontrakterade odlare. Man producerar vin under nästan 200 etiketter årligen och här pratar vi om små nyansskillnader i glasen. Vincent och jag presenterade vinerna i glasen till den välsmakande fyra-rätters menyn. Spännande med en god Bourgogne Aligoté Bouzeron till en tartar på tonfisk. De dryga 60 gästerna kunde jämföra Chardonnay från både Chablis och Meursalt i Cote d´Or, där vinet bjöd på betydligt mer ek och koncentration. Fyra röda serverades också och det var väldigt unga viner. När jag besöker Alsace & Bourgogne i april kommer Vincent att göra något alldeles extra för mig och min grupp.

Nu är det höst, regn och rusk. Ikväll tar vi fram Raclette-järnet och smälter lite god ost till charkuterier med goda vänner. Ett tecken på att det är höst är att SHL-säsongen dragit igång. Efter många år har jag återigen inskaffat ett årskort med fin sittplats på Rögle. Starten har varit lite av berg- och dalbana och man vet inte riktigt hur man står denna säsong. Det är inte heller optimalt att stjärnorna Kapla, Everberg och Zaar går skadade och den sistnämnda är troligtvis borta hela säsongen.

På måndag beger jag mig iväg på min fjärde resa på fem veckor. På schemat står min omåttligt populära resa till Rioja & San Sebastian. Allting är krattat in i minsta detalj med sju gemensamma måltider, fem vingårds-besök och med en helt makalös avslutningsmiddag för hela gruppen hos mästaren, den trestjärniga kocken Martin Berasategui. Jag fick igår hans nya avsmakningsmeny via mail och det kommer att serveras många nya rätter, då Martin alltid sätter ut på menyn årtalet då rätten skapades. Självklart har han med sina klassiker som oliven, mille-feuille på anklever, granny smith äpple samt flat-ål och den så uppskattade öppna skaldjurssalladen.

Till nästa helg kommer en skörderapport från Rioja samt upplevelser som stack ut.
Jag önskar er alla en fin vecka!
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.