I veckan kom det nya numret av tidskriften Munskänken ut och där kunde man finna höstens resebilaga. Man kunde tydligt märka att vi var väldigt få annonsörer denna gång. Munskänken som når ut till ca. 30.000 dokumenterat vinintresserade är den enda tidning som jag annonserar i och där får jag bokningar från hela Sveriges avlånga land. Det har mest varit förfrågningar på Bordeaux som är min mest attraktiva resa. Detta för att jag har ingångar på några av de främsta slotten.
Jag dubblerar denna resa till hösten med 30 gäster på respektive resa. I dagsläget har jag över 30 Bordeauxintresserade i kö, som jag satt upp på resan 2022, som redan är fullbokad trots att jag inte gått ut med den resan än. Vill man åka med mig till Bordeaux så är det hösten 2023 som gäller. Helt tokigt.
I veckan har jag skickat rums-listor till samtliga förbokade hotell denna höst. Jag vill främst visa att jag lever och jag har en stor förhoppning om att komma i väg. Vissa av hotellen är nedstängda och meddelade att de är på gång att öppna upp inom kort.
Gastronauterna hade en träff i onsdags och Jesper Liljegren stod som värd. Och vilket värdskap vi skulle få uppleva och den utsatta budgeten med viner för 12.000:- överskreds många gånger om. När man vartannat år står som värd är det inte ovanligt att man vill bjuda sina kamrater på något extra.
Vi samlades 16:00 på Jesper´s krog Sillen & Makrillen där det stod framdukat Gillardeau-ostron med tillbehör samt blini´s med en rejäl klick caviar från Uruguay. Till detta två mycket trevliga Champagner. Krug Grande Cuvée i den 168e utgåvan samt den bästa rosé-Champagne jag någonsin testat. En Cristal Louis Roederer från utsökta årgången 2002. Cristal har ett enormt rykte, men som blivit något naggat i kanten då drycken missbrukas av ”stekare” som konsumerar denna ljuvliga dryck vid fel tillfällen och när vinet är alldeles för ungt. Cristal behöver verkligen tid för att visa sin storhet och denna fruktdrivna 2002a var enormt elegant.
Jag skall inte plåga er med en recension av samtliga viner utan nämner främst de viner som stack ut. Att blind-prova är både spännande och oerhört svårt. Till varje rätt serverades tre olika viner och vi var alla eniga om att vi hade högklassiga Bordeauxviner i glasen. Vi dividerade främst om vinet kom från den högra eller vänstra stranden. Vi var samtliga eniga om att vinerna hade tjugo år på nacken. Det visade sig vara Kanonkop ”Paul Sauer” 2003 och 2001 från Stellenbosch. Vi var fullständigt lurade upp på läktaren. Men det skall sägas att vinet vunnit ”Pichon-Lalande Trophy” vid två tillfällen som det mest Bordeaux-lika vinet utanför Bordeaux. Det kan även nämnas att 2015 av detta vin var den första 100-poängaren från Robert Parker.
Till anklevern serverades en ljuvlig 2000 Disznókó Tokaji Aszú 6 puttonyos från Ungern. Jag dricker alldeles för sällan en Tokajer och kom att tänka på att jag har en hel del gamla buteljer från storheter som Istvan Szepzy, Arvay, Oremus och just denna Disznókó. Sedan kommunismen rasade 1990 fick ett stort antal vinmakare som var bakbundna möjligheten att göra viner i en mer internationell stil. När jag fick upp ögonen för denna nya stil av viner så arrangerade jag ett par resor till Tokaji och Budapest i samarbete med min gode vän Erszebet Jonasson som hade fantastiska känningar på plats. Tyvärr har efterfrågan på en ny resa varit så gott som obefintlig.
Eben Sadie visade än en gång prov på sin storhet med vinet 2005 Columella från Swartland-Sydafrika. Aalto PS 2005 var även den ljuvlig och man kunde konstatera att denna årgång är betydligt piggare än den något trötta 2004an. Jesper bjöd på en omgång av viner från 2007. Far Niente Cabernet Sauvignon från Napa Valley orsakade diskussioner då några tyckte att vinet var korkskadat. Jag kunde hålla med om att buteljen inte var i bästa form, men den hade ingen kork-defekt. Ornellaia från Bolgheri på magnum var som vanligt otroligt fin och storstilad med Chateau Cos d´Estournel kändes klen då 2007 inte var en stor årgång i Bordeaux där årgången har en så enormt stor betydelse. 2007 Quinta do Vesuvio avrundade kvällen tillsammans med en 2001 Chateau Suduiraut från Sauternes.
Nu njuter man av intrycken och nästa träff är om två månader då Henrik Ljungkvist står för värdskapet. I juli har vi ”hela havet stormar” då budgeten på 12.000:- fryser inne till vår reskassa som nu är uppe i 95.000:- och som tar oss till en gastronomisk destination våren 2022.
I skrivande stund är det Långfredag och vi firar påsken med våra ungdomar samt med goda vänner. Igår kväll hade vi Påsk-middag med vår Markus och hans Sofia. Frida fick stanna hemma då hon konstaterats positiv av Covid. Det blev gubbröra med öl och nubbe samt lammytterfilé från Nya Zeeland och där jämförde vi två goda Rhoneviner med varandra. 2011 Cote-Rotie Chateau d´Ampuis från Guigal samt 2010 Hermitage från Domaine du Colombier.
I veckan som kommer är det tre bastutider inbokade i Höganäs. Om ögat blir bättre kan det bli padel i mitten av veckan. På onsdag har jag årets första uppdrag och då på Gastro för Rya-golfklubb.
Jag hoppas att ni alla njuter av påsken och tar hand om varandra!
Håkan