Ett fel prissatt fynd på Systembolaget och lite annat smått och gott

Det är mycket sällan, men ibland händer det att Systembolaget prissätter ett vin fel. Eller så har man lyckats förhandla fram till ett vrakpris. Detta har enligt min mening nu hänt och jag har i veckan tipsat de vinvänner jag träffat om detta superfynd som börjar att försvinna från Systembolagets hyllor.

Alejandro Fernandez kallas allmänt för ”Mr. Tempranillo” i Ribera del Duero och har med sitt vin Pesquera satt kraftiga avtryck i Spanien. Tidigare rankades hans viner strax efter Vega-Sicilia ”Unico”, men nu finns det ett koppel av bodegor som seglat om hans vingårdar. Jag minns vid mitt första besök i Madrid för säkert trettio år sedan då jag besökte på den tiden Spaniens enda trestjärniga restaurang Zalacain. Deras sommelier rekommenderade Pesquera ”Janus” och jag blev fullständigt frälst. Jag har besökt Pesquera ett par gånger likaså systergården Condado de Haza och man blir aldrig besviken på Alejando Fernandez och hans döttrars viner. Ett bra exempel är också vinet El Vinculo från La Mancha, där Alejandro visat prov på sin storhet med att producera ett storstilat vin i ett högst mediokert område.

Nu återkommer jag till fyndvinet som jag i veckan upptäckte i Systembolagets sortiment. Artikelnummer 2812 2009 Pesquera Gran Reserva ”Millenium” för 349:-. Går ni in på spanska vin-sajter kan ni finna vinet för allt mellan 70 – 90 euro buteljen och då är det oftast den yngre 2015 man hittar. 2009 är en fantastisk årgång och vinet bjuder på en utvecklad, kryddig doft med fatkaraktär. Smaken är rik med toner av mörka bär, ceder och tobak. En mycket välbalanserad spanjor som inte går att beställa. Men som kan finnas på ett närliggande Systembolag. Gör vad ni kan för att köpa detta vin och jag har inga aktier i vingården.

Ett annat riktigt trevligt vin hittade jag för en vecka sedan vid ett besök i Malmö och Systembolagets välsorterade vinbutik i Hansa Compagniet. Här rör det sig mer om en raritet som jag har en speciell känsla för och ett vin det kan vara kul att överraska vännerna med. Vilket jag gjorde på Gastro i veckan. Vinet är 95269  2018 ”Coche” Niepoort från Dourodalen för 559:-. Jag vet att det är mycket pengar för en vit portugis, men här handlar det om en mycket svårfunnen raritet som är Portugals främsta vita vin. Jag har sedan tidigare 1 butelj i min ägo och denna butelj fick jag köpa av den enstjärniga krögaren Pedro Lemos i Porto vid ett besök för två år sedan. Vinet är gjort på de lokala druvsorterna Rabigato, Codega och Arinto som fått jäsa på nya franska ekfat därav den fina lätt rostade tonen i doften. Smaken är balanserad med en frisk syra där tankarna går till en vit Bourgogne av hög kvalitet. Normalt sett bör Dourodalen vara för varmt för att producera ett vitt vin av denna kaliber. Därför har jag nu gjort två beställningar från butiker runt om i landet som har ett fåtal buteljer kvar på hyllan.

I veckan fick jag en ytterst förvånande inside från Champagne. Champagne-älskare världen över har varit helt hysteriska så fort en prestige cuvée från 2008 lanseras. Viner som Dom Perignon, Pol Roger Cuvée Sir Winston Churschill, Taittinger “Comtes de Champagne” med flera har tagit slut i ett nafs. Vid mina besök hos favoriten Ruinart, som är det äldsta vinhuset i Champagne har jag frågat vår värd när deras 2008:a Dom Ruinart lanseras? Med svaret att man inte vet när eller om detta vinet kommer att släppas ut överhuvudtaget. Skulle ett anrikt hus som Ruinart strunta i att släppa ett vin från en av de största årgångarna i historien? Ja, faktiskt. Ruinart släpper inte ut detta vin av någon oförklarlig anledning. Det viskas om att ett annat vin från LMVH-gruppen är på gång….Krug Vintage 2008.

Efter två uppdrag den gångna veckan känner jag mig på riktigt gott humör och ännu ett uppdrag på Gastro är på gång nu på fredag. Jag kommer att ha ett möte med min vän Martin Jörgensson i veckan angående web-provningar…som han brinner för. Jag har en uppbokad provning på nätet för Munskänkarna i Kullabygden i maj och det känns spännande.

Annars i dessa mycket lugna tider så är mina tankar mycket hos Rögle som nu skall ta sig ann Frölunda i ett gastkramande kvartsfinalspel i SHL. De grönvita giganterna har för första gången pressen på sig med att bära favoritskapet.

I veckan lade även min web-kille Jonas Linné upp en ny flik på min hemsida där jag presenterar mitt vin Éxzito. Detta vin i årgång 2018 tog slut på Systembolaget på fyra dagar då 600 buteljer lanserades för en knapp månad sedan.

För er som oroat er för min regnbågshinneinflammation kan jag glädja er att jag i stort sett är återställd. Efter återbesök på ögonkliniken i torsdags fick jag goda besked att ögat svarat positivt på alla droppar och krämer ögat blivit utsatt för. Synen är i stort sett återställd och det är comeback på padel-banan och bastun i Höganäs.

Jag vill slutligen ge en stor eloge till Gabriela på Tur & Retur resebyrå som håller i samtliga flygbiljetter för mina resenärer. Med ett stort tålamod får jag flera mail varje vecka om ändrade tidtabeller och omdirigerade flyg inför mina kommande resor. Ett dj..a jobb, men Gabriela levererar med en positiv känsla om att samtliga resor i höst och i början av 2022 blir av.

Vi håller kontakten och jag vill önska er en fin vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.