Vinmiddag på Sofiero och en trevlig gastronomisk butik på Skäret

Bourgogne

I fredags hade jag mitt tredje uppdrag detta år, då jag kåserade om Spaniens vingårdar och gastronomi på Restaurang Gastro för ett företag. Nu är det bara knappt en månad kvar tills denna utsökta krog stänger för gott den 15 maj. Den sista helgen gör man en specialkomponerad meny med paradrätter genom åren, som satt Gastro på den gastronomiska kartan. Per Dahlberg berättade i veckan att han säkert nekar 100 gäster varje vecka som vill komma på någon av dessa kvällar. Ett grattis till er som lyckats att få ett bord.

Köksmästaren på Gastro: Kalle Bengtsson driver tillsammans med sin Milli ”Trädgården på Skäret”. Detta är en helt fantastisk butik som säljer närproducerade råvaror från egen trädgård samt många exklusiva rätter som man för-preparerat. Jag köpte i helgen ankleverterrin, cannelloni på svamp, goda såser, högrevs-burgare, ostar och en underbar ryggbiff från Ugglarp. Denna fina butik ligger mellan Flickorna Lundgren och Arild Golfbana och vill man unna sig det lilla extra är ett besök verkligen att rekommendera. Kalle tar även emot mindre sällskap och jobbar utbrett med catering.

När en epok med Gastro går i graven så har jag många fina minnen med WineMakersDinner´s där jag lyckats att locka världsnamn till Helsingborg för en vinkväll i kombination med härlig kokkonst. Den 14 & 15 maj arrangerar Sofiero Slottsrestaurang en mycket fin vin-middag med George Lorentz i Alsace. Jag har inget att göra med arrangemanget men kommer självklart att vara på plats på fredagen. Som dokumenterat vinintresserad är det ett måste att boka en plats när det bjuds tillfälle i dessa tider och skoja till det. Det startar 16:00 och man kommer att presentera 7 viner till en fem-rätters meny för det rimliga priset på 1.500:- p.p.

George Lorentz tog över vinhuset i Bergheim efter sin far Gustave Lorentz. När jag lanserade min bok Provsmakning i Alsace fick detta vinhus ett stort utrymme i boken då man producerar storslagna viner till mycket rimliga priser. För mig har alltid Lorentz riesling-viner varit de mest uppskattade då man äger mark på de båda Grand Cru lägena Altenberg de Bergheim och Kanzlerberg. Men som sagt hela portföljen är imponerande och George är en ytterst trevlig person. Hoppas vi ses på Sofiero!

Succén och superlativen över vinet Éxzito 2018 som lanserades på Systembolaget har varit helt fantastiska. Nu har Systembolaget uppvaktat importören VINOVUM och att man önskar en ordinarie listning på Éxzito 2019, då efterfrågan varit enormt stor. I veckan kommer vi att ha ett möte och ett beslut kommer att tas.

Vid mina resor till Dourodalen i Portugal har många av mina gäster blivit förtjusta i den utsökta drinken White Port/Tonic. Problemet här hemma har varit att vi endast kunnat finna de söta varianterna av vitt Portvin på Systembolaget. Därför kan jag med stor glädje tipsa om att nu går det att beställa Churchill´s White Port Dry Aperetif för 199:- och artikelnumret är 51321. Ni blandar den enkelt med isbitar, en citronskiva, 1/3 Port och 2/3 Schweppes Tonic. Succén är given!

I veckan som kommer skulle jag varit med min grupp i Libanon. Jag fick faktiskt ett samtal från Restaurant Em Sherif med en undran om vi kommer nästa fredag? Det verkar som att Beirut är ganska öppet och välkomnar gäster. Men jag fick berätta att vi tyvärr får flytta resan ett år framåt i tiden. Är ni intresserade att följa med så har jag resan upplagd på denna hemsida med ett detaljerat program.

I veckan är det helt tomt i boken och jag har bara padel, Aktiverum och bastu inbokat. Jag håller på att få ihop lite web-provningar och inom kort har jag lite trevliga provningar att presentera för er online. Det är min vän ”lakritskungen” Martin Jörgensson som håller på att lansera en hemsida där man kan boka upp sig på olika provningar av vin, lakrits och choklad.

Annars ser jag mycket fram emot fredag och helgen då semi-finalspelet i SHL sätter igång. Mitt kära Rögle har verkligen imponerat och på lördag är jag på plats i en loge på Lindab Arena.

Vi håller kontakten och ta väl hand om er!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.