Data-krasch hos Nilsson Mat & Vinkonsult

Tjusig källare på Almaviva som ägs av Rothschild/Concha y Toro i Maipo Valley

Hej vänner.

Det har tagit någon extra dag med att få ut mitt veckobrev. Detta beror på att jag drabbats av en fullständig data-krasch utan att gå in på alla detaljer. Jag har fått hjälp av en expert under den gångna helgen, men dessvärre har det inte gå att rädda den viktiga informationen i min adressbok eller min mail-korrespondens från 2018 till dags dato. Mitt självförtroende har aldrig varit stort när det gäller teknik eller datorer. När man då blir så här drabbad är man oerhört sårbar.

Jag kommer nu att göra nya adress-listor till kommande resor och jag har lekt detektiv för att komma åt merparten av vänner i mitt register, som får återkommande information om vin-resor och andra nyheter som kan vara av intresse.

Min stora glädje är annars Rögle BK som vunnit de två första matcherna av fem i semi-finalserien mot Skellefteå AIK. Mitt intresse för hockey inleddes för säkert 35 år sedan då de grönvita giganterna spelade i en lägre serie. Vi var ett gäng kompisar som inte missade en match och på helgerna åkte vi till metropoler som Skillingaryd, Ljungby, Tingsryd, Nybro, Osby och lite andra platser där vi varje gång besökte det lokala konditoriet. Under säkert 15 år hade jag årskort ”i ladan” och dessa platser hade jag fram till att jag fick allt mera att göra på kvällstid med provningar och kurser.

Man har stöttat laget i både med- och motgång, men så här bra har det tidigare aldrig gått för Rögle med chans till final. Ikväll (läs måndag) är det match igen på bortais.

Igår hade jag veckans vin höjdpunkt då vi var sju gamla vinvänner som träffades hos Emma på Barrica. Var och en hade tagit med sig en butelj ”med historia”. Vi inledde med två vita viner från Bourgogne där jag imponerades enormt av en 1990 Corton-Charlemagne från Bonneau de Martray. Denna Grand Cru har sällan imponerat på mig och kanske beror det på att jag druckit vinet för ungt? Här hade vi en ädel 30-årig helt makalös chardonnay som var full av spänst och vigör. 2009 Chassagne-Montrachet 1 Cru ”Les Macherelles” från Carillon var överraskande bra, då 2009 blivit kritiserad som en något för varm årgång. Denna Chassagne var ljuvlig! Anders Larsson hade tagit hjälp av Mårten Söderlund som är en ikon inom gamla viner. Här fick vi en röd Bourgogne utan etikett som kom från en källare som byggdes upp på 1940-talet och vinet lär vara 100 år gammalt. Med så gamla viner är det svårt att identifiera druvsort och här kan man lätt förväxla en Cabernet Sauvignon med en Pinot Noir. Detta fick jag själv uppleva för en herrans massa år sedan hos samlaren Nils H Sternby i Malmö som bjudit hem Jean-Michel Cazes från Chateau Lynch-Bages i Bordeaux. I glaset serverades en 1945 av slottägarens eget vin och han gissade på Bourgogne. Det är inte lätt med blindprovning. 1995 Cerbaiona Brunello di Montalcino var ljuvligt mogen och fin med stor elegans. Värden Martin Jörgensson bjöd på ett unikt vin som bara producerats vid ett tillfälle. 1989 Grappillon De Chateau Latour från Bordeaux. Vid skörden från utsökta årgången 1989 skulle man skoja till det på 1 Cru-slottet med att även pressa druvorna som annars skulle bli fågelmat. Vinet var moget och balanserat med typisk elegans även om kroppen hade lite mer att önska. Men väldigt gott. Jag tog med 2010 Domaine De La Grange des Péres från Languedoc där jag har en speciell historia om denna något knasiga gård som inte tar emot besökare. När jag knackade på dörren på vingården 4 mil norr om Montpellier slog man igen fönsterluckorna för att visa att vi inte var välkomna. Men kvällens vin var för mig 1998 Almaviva från Maipo Valley i Chile. Detta är ett joint venture mellan Concha y Toro i Chile och familjen Rothschild på Chateau Mouton-Rothschild. Detta var den andra årgången man producerat och jag har varit med om att vinet slagit ”de stora drakarna” från Bordeaux på fingrarna. Vi åt lite gott kallskuret och bestämde att nästa träff blir den sista söndagen i augusti.

För ett par veckor sedan nämnde jag på denna vin-blogg att man hade ett superfynd som jag ansåg vara felmärkt. 2009 Pesquera Gran Reserva Millenium från Ribera del Duero för 349:- buteljen och samma vin kostar mer än det dubbla på plats i Spanien. Nu har årgång 2015 avlöst 2009 och priset är det samma. Kolla på Systembolagets hemsida var vinet finns i landet. Artikelnumret är 2812.

Resten av veckan kommer jag att ägna mig åt att försöka återställa så mycket som möjligt i min dator. Det är även inbokat bastu och padel. På fredag skall jag få min första spruta.

Hoppas ni får en fin vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.