2020 en utsökt årgång i Bordeaux

Efter förra veckans data-krasch är jag tillbaka på banan igen. Detta mycket tack vare fin hjälp från Gabriela på Tur & Retur resebyrå som har sparat mail-adresserna från mina resenärer de senaste åren. Efter att ha knackat in dessa 420 adresser är det frid och fröjd igen på kontoret hemma på Rosenvägen.

Det var planerat att jag skulle vara nere i Bordeaux denna veckan för att prova ”Bordeaux Primeur 2020”. Men jag orkar inte med allt bök och när det är utegångsförbud efter 19:00 så kändes det ointressant. Men jag har fått fina indikationer om att 2020 är ännu en riktigt bra årgång likt 2018 och 2019. Man får gå tillbaka i tiden till 1988, 1989 och 1990 för att hitta liknande scenario.

2020 beskrivs som en korsning mellan strukturen i 2018 och elegansen i 2019. Årgången bjöd på rejäla utmaningar med en mycket torr sommar utan regn i 50 dagar vilket satte höga krav på jordmånens förmåga att behålla vatten från tidigare regn. Nu går många slottsägare och väntar på att en viss vinbedömare vid namn Robert Parker kommer ut med sina poäng. Därefter sätter man sina priser och handeln för primeur-köp inleds. Det pratas om att försäljningen kommer att starta runt den 10 maj för de något enklare slotten och de stora drakarna brukar hålla tillbaka sina priser ytterligare några veckor då man sneglar på vad grannarna tar betalt.

Marknaden är inte alls som när jag köpte in mina första Bordeauxviner 1988. Då hade man tredubblat sin insats fram till buteljering och de fanns få placeringar med mindre risk. Den tiden är förbi då många spekulanter förstört marknaden med att fylla sina bankfack med värdepapper på exklusiva viner som man aldrig tänker att njuta av utan bara tjäna pengar på. Skamligt synd!

Ser man på de senaste åren så har de som satsat på 2018 fått en uppgång på 20 % nu när dessa viner är på väg hem. Viner som är lite mer åtråvärda med en allokering som 2 Cru och några andra kometer så har uppgången varit 32 % och för toppvinerna Latour, Margaux, Mouton, Lafite, Haut-Brion, Cheval Blanc och Petrus så har dessa viner gått upp med 56 %, vilket är helt osannolikt. Speciellt med tanke på att dessa buteljer skall konsumeras om tidigast 25 år för att visa sin storhet.

Vill man köpa dessa viner? Då får man de bästa priserna direkt nere i Bordeaux hos negocianterna. Vill man göra det lätt för sig då är WineFinder att föreslå.

I veckan har jag ett uppdrag på torsdag då jag skall hålla i en On-line provning för Munskänkarna i Kullabygden. Det är närmare 70 provare inbokade då jag skall kåsera om Toscana med hjälp av en trevlig power point . Jag testkörde i torsdags då jag inte är så värst teknisk bevandrad och till min hjälp hade jag sektionens eminente ordförande Lars Lundberg att tacka. De sex vinerna upphämtas hos Lars i Höganäs på eftermiddagen samma dag och mina viner får jag plocka upp efter min sedvanliga bastu på kvickbadet.

På fredag har Mats Nihlén bjudit hem några vänner då vi skall köra en vertikal-provning på ett av Spaniens största viner: El Nido från Jumilla. Detta vin föddes 2003 av den australiska vinmakaren Chris Ringland som agerade ”flying winemaker” hos familjen Gil i Jumilla väster om Alicante. Denna Monastrell/Cabernet blend är ett monster som många med mig utropat som Spaniens största vin. Rapport om vinerna kommer till helgen.

I skrivande stund är det lördag förmiddag och i eftermiddag är jag bänkad framför TVn då final-serien mellan Växjö Lakers och Rögle BK sätter igång. Jag tror på att de grönvita giganterna tar hem sitt första SM-tecken detta år. Vi är tunga att möta!

Jag vill passa på att önska er en bra 1 maj och en fin vecka.. och jag glömde nämna att jag fick min första spruta igår och nästa är inbokad den 11 juni. Det blir skönt med ett vaccin-pass till sommaren.

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.