Vertikalprovning, vinmiddag och sista kvällen på Gastro

I torsdags genomförde jag min första online-provning och det gick riktigt bra. Det var 62 uppkopplade Munskänkar från Kullabygden som lyssnade på mitt kåseri om Toscana, där jag hade ett bra stöd av en powerpoint med fina bilder. Denna sektion har jag besökt ett flertal gånger och man har blivit någon av en favorit för mig då man alltid har en väl tilltagen budget för vinerna. Vid denna provning hämtade samtliga provare upp sina viner i förseglade plastmuggar hos ordföranden Lars Lundberg. Vi provade viner från San Gimignano, Vino Nobile di Montepulciano, Chianti Classico, Brunello di Montalcino, Maremma samt Bolgheri. Nu räknar jag med att framöver kunna erbjuda allmänheten denna typ av provning online.

I veckan gjorde jag också ett litet inköp via Systembolaget på ett koppel av Riesling Grand Cru från Alsace. Sedan 1975 instiftade man en klassificering där det i dagsläget är 51 växtplatser som man anser ger de bästa druvorna. Sedan starten är det några vinhus som Trimbach, Leon Beyer och Hugel som anser att deras namn är betyder mer än en enskild växtplats. Hos Hugel har man gjort ett vin som heter Jubilée, hos Trimbach Cuvée Frédèdric Emile. Men man har samtidigt sagt att druvorna kommer från Grand Cru-växtplatser utan att sätta ut detta på etiketten. Nu verkar det som att Trimbach med sin stolthet krupit till korset när man nu kan hitta Grand Cru´s från både Schlossberg som Geisberg. Dessa båda utsökta viner finns att tillgå på Systembolagets beställningssortiment.

Osäkerheten är fortfarande stor inför mina inplanerade vinresor till hösten. Jag har tät kontakt med de båda resebyråerna jag samarbetar med. På Tour Pacific har man bestämt sig för att inte genomföra några resor alls till Australien & Nya Zeeland under 2022, då dessa båda länder är stängda för besökare. Min nästa resa dit är inplanerad i januari 2023.

Jag vill även tipsa er om en helt fantastisk dokumentär som jag såg på Sjuan i veckan. Den handlar om arbetet bakom kulisserna på anrika Savoy Hotel i London. Det är en fröjd att få följa dessa skräddarsydda yrkesmän och yrkeskvinnor om hur de gör tillvaron för gästerna så unik. Avsnittet när Gordon Ramsay gör ett nedslag på deras restaurang The Grill är obetalbar. Nu ser jag fram emot de fyra nästkommande avsnitten.

Igår fredags var jag på en helt fantastisk bjudning hos min mycket gode vän Mats Nihlén. Jag och ”Mappe” träffades som 5 åringar på HIF´s fotbollsskola och ”Mappe´s” karriär gick rakt in i A-laget medan jag varvade ner till lag som Allerum och Kullavägen under junior-tiden. Mats bjöd på en helt fantastisk vertikalprovning av Bodegas El Nido från Jumilla utanför Alicante i Spanien. Detta vin såg dagens ljus 2003 då familjen Gil tog hjälp av den flygande vinmakaren Chris Ringland från Barossa Valley. Chris hade ett fantastiskt namn då han med vinet The Three Rivers Shiraz fått 100 poäng + av Robert Parker. Jag ni läste rätt! 100 poäng plus.

Jag har följt detta vin sedan starten och många gånger har El Nido utropats som Spaniens största vin. Här pratar vi om ett vin på 15,5 % med en druvsammansättning där Monastell (Mourvédre) och Cabernet Sauvignon samspelar. Vi provade 9 årgångar mellan 2003 och 2017. Jag måste erkänna att det är mycket små årgångsvariationer då man aldrig brottas med nyckfullt väder i denna del av Spanien. Men måste jag lyfta från några årgångar så var jag extra imponerad av 2005, 2009, 2010 samt 2017.

I mitten av veckan kommer Markus och en kompis till honom ner från Stockholm och det blir en trevlig familjemiddag. På fredag är vi inbokade på Sofiero Slottsrestaurang då man arrangerar en WineMakersDinner med Lorentz från Bergheim i Alsace. Det skall bli oerhört kul att återse min gode vän Georges Lorentz som jag besökt så många gånger.

På lördag är det den sista kvällen för restaurang Gastro. Man kommer att köra en specialkomponerad 7-rätters meny med passande viner därtill. Per Dahlberg har bett mig om att presentera vinerna, vilket jag gärna gör med stor stolthet efter ett nära samarbete i 22 år. Det känns vemodigt att en epok går i graven. Denna kväll har man förstärkt köket med sonen Svante som annars arbetar hos Tommy Myllymäki på restaurang Aira i Stockholm.

Annars ligger nerverna utanför kroppen i dessa dagar då Rögle är mitt uppe i final-spelet i SHL mot Växjö. I skrivande stund står det 2-1 till smålänningarna i matcher och jag hoppas att vi kan kvittera i eftermiddag.

Jag vill önska er alla en fin vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.