Lite uppdrag har kommit in… och trevliga viner från Barbaresco

Den senaste veckan har varit ett stort elände då jag drabbats av en kraftig inflammation på regnbågshinnan och inte kunnat se på höger öga. Efter besök på akuten på Helsingborgs lasarett, Capio i Mariastaden fick jag hjälp på ögonkliniken. I en vecka har jag nu fått tre olika medikament och allt går på rätt håll. Dessvärre skall jag inte träna för hårt på Aktiverum då jag har en infektion i kroppen och ögat tillhör faktiskt kroppen som överläkaren sade. Även bastu skall undvikas och padel är uteslutet, då jag inte kan se bollen. Men jag är oerhört tacksam för den professionella hjälp jag fått och förhoppningsvis är jag tillbaka på banan inom en vecka.

Träningen har blivit eftersatt och de inplanerade ”vita dagarna” har ersatts med en god flaska vin i samband med måltiden som en liten tröst.

Jag är oerhört glad då det för första gången på länge dykt upp ett antal bokningar. Den 7 april skall jag kåsera om Världens vingårdar på Gastro för lite sponsorer på Rya-Golfklubb, En god vän fyller 50 år och bokat upp mig för en provning den 10 april, 16e april skall jag köra en Ribera del Duero-provning för ett företag på Gastro och den 6:e maj skall jag hålla en digital provning för Munskänkarna i Kullabygden med tema Toscana. Jag är riktigt taggad för dessa trevliga uppdrag.

Imorgon lördag kommer min vän Göran Rudbo från ”Triple & Touch” hem till mig för att smaka på lite goda viner tillsammans med några vänner från Göteborg. Dom har lite planer på gång och vill ha lite rådgivning och tips.

När det är påsk-vecka är det alltid väldigt lugnt på arbetsfronten och inte mycket bokat i kalendern. Helgen är vikt för trevligheter med goda vänner. På onsdag är Jesper Liljegren på Sillen & Makrillen värd för Gastronauterna. Vi träffas redan 16:00 på hans i nuläget stängda krog och det blir sedan en resa i vinet– och gastronomins tecken. Det skall bli spännande att se vad Jeppe hittar på. Samma kväll kommer vår son Markus och Sofia hem från Stockholm till oss och stannar över hela helgen. Det blir familjemiddag på Skärtorsdag och Påskdagen där självklart även dottern Frida och hennes Dennis dyker upp. Både fredag och lördag är Lis och jag bortbjudna till goda vänner för en middag.

I veckan fick jag en liten leverans av min tilldelning av toppvinerna från Chateau de la Negly i Languedoc-Roussillon. På denna oansenliga vingård utanför Narbonne produceras några av Frankrikes bästa viner på Syrah och Mourvédre. Stjärnkrogar i Frankrike brukar få en tilldelning av ett par ynka buteljer årligen, då produktionen ligger på 2.500 buteljer av respektive vin. Jag har i 15 år varje år fått en tilldelning på de tre ikon-vinerna Clos des Truffiéres, L´Ancely och Porte de Ciel. Tacksamt tar jag emot min tilldelning som kan variera år från år. Jag brukar få en sexa av varje vin och två magnum. I år blev det bara 2 Truffières och 1 Porte de Ciel medan jag fick en sexa av LÁncely. Dessa kraftpaket från 2017 kommer nu att få vila i minst 10 år i min källare innan det är dags.

La Spinetta i Piemonte är min stora favorit och jag har njutit av deras viner många gånger. Vinerna är i en modern tappning och oerhört generöst fruktdrivna. Ägaren har alltid tyckt en 0,75 är för lite och en magnum för mycket. Därför har han startat ”One Liter Club” där jag är en av 1.400 medlemmar som har möjligheten att beställa hem deras helt sanslösa Barbaresco´s från olika växtplatser samt en unik Barolo. Här kan man även hitta rariteter som fått en fin begynnande mognad från stora årgångar som 2007, 2008, 2009 och 2010. I veckan under min lilla svacka lade jag en liten beställning för att komma på bättre humör.

Annars kan jag likt alla er andra bara sitta och avvakta hur Corona-läget är ute i världen. Det saknas inte bokningar och intresse-anmälningar för mina resor, men fortfarande är många väldigt nervösa och osäkra att ge sig i väg. Men jag måste agera i positiv riktning med förhoppning om att komma igång i september.

Jag vill passa på och önska er alla en fin Påskvecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.