Fina dagar i Ribera del Duero & Madrid….. och i veckan händer mycket kul

Mitt härliga gäng vid besöket på Abadia Retuerta i Sardon del Duero

Det har varit full fart den senaste veckan. I onsdags stod jag som värd för Gastronauterna och vi hade vår sammankomst hemma hos mig. Kalle Bengtsson lagade en helt suverän sex-rätters meny så att jag kunde koncentrera mig fullt ut med att servera vinerna. Jag hade dukat upp med två vinglas och samtliga viner serverades parvis. Ledtråden var att vinerna höll ihop. Det skulle visa sig vara ganska svåra nötter att knäcka.

Flight 1 var Hambledon Premiére Cuvée från England samt 1985 Dom Perignon från Champagne. Ingen kunde självfallet gissa att det utsökta mousserande vinet kom från Storbritannien. Med samma druvor som i Champagne med chardonnay, pinot noir och meunier var det väldigt svårt att spika. Men Dom Perignon var lättare att sätta med sin åldrade, fruktdrivna stil. Med nästan fyrtio år på nacken så imponerade ”Dompan” stort på mina vänner.

Flight 2 var två viner från Macon i Bourgogne från min favoritproducent Guffens-Heynen: 2014 Macin-Pierreclos ”Tri de Chavigne” samt 2010 Pouilly-Fuissé ”C.C”. Två knivskarpa, eleganta viner med bra fräschör. För mig två helt briljanta viner med en blygsam ekfatskaraktär.

Flight 3 var två vita viner från norra Rhonedalen:2019 Hermitage Domaine Des Tourettes från Delas samt 100 poängaren 2009 Ermitage Ex Voto från Guigal. Två helt glimrande viner på Marsanne-druvan, där Ex Voto utan tvekan blev en av kvällens vinnare. Enorm komplexitet och elegans.

Vi gick över till rött och Flight 4 var ganska lurig. Eben Sadie är fullständigt helgonförklarad i Sydafrika sedan han lanserade sitt vin Columella från Swartland 2000. Denna kväll serverade jag denna oerhört eleganta Syrah från Eben´s två första årgångar 2000 samt 2001. Merparten föredrog det sistnämnda vinet och alla var helt ute och cyklade med sina gissningar. Inte mycket till ”Sydafrika-stil” i dessa båda glasen och båda vinerna håller i flera år till.

Flight 5 skulle vara lika svår som föregående omgång. Med årgång 2004 gjorde Quinta do Vale Meão från Dourodalen en stor succé vid en blindprovning där vinerna från Portugal jämfördes med de bästa från Spanien. Med detta vin fick journalisterna upp ögonen för riktigt bra röda viner från Dourodalen. Jag var lite elak och serverade både 2004 och 2005, vilket satte mina vänner på pottan igen. Två helt enorma viner med ett långt liv kvar.

Flight 6 skulle även det bli lite klurigt för mina 9 vänner. 2008 samt 100 poängaren 2001 från Priorat 10 mil söder om Barcelona. Clos Erasmus är i min mening det största vinet från denna appellation. 2001 var överlägset bäst med sin sötaktiga fruktighet. Några var lite tveksamma om 2008 var korrekt? Men sådan är stilen när man blandar Carignan med Garnacha. Det var länge sedan jag köpte viner från Priorat, då jag föredrar viner från andra distrikt i Spanien.

Flight 7 var väldigt igenkännande med tydliga Cabernet-toner. Alla kände druvan och att vinerna inte kom från Bordeaux. Mats Nihlén kom här med rätt gissning. 2007 och 2005 från Almaviva i Maipo Valley – Chile. Många kände ”nya världen” då vinerna hade lite fruktsötma som förde mina vänner till både USA och Australien. Detta samspel mellan familjen Rothschild på Chateau Mouton-Rothschild och Concha y Toro är mycket lyckat. Två riktiga världsklassviner.

Den enklaste Fighten var nummer 8 där jag tidigt förtäljde att nu ”är vi hemma”. Alltså två viner från Bordeaux och den helt perfekta årgången 1982. Chateau Gazin från Pomerol samt Chateau Brane-Cantenac 2 Cru från Margaux-Medoc. Två helt sanslösa viner där jag tyckte att Gazin drog det längsta strået. Ceder, tobak, källare, stall… ja alla egenskaper en stor Bordeaux skall ha. Och 40 år på nacken, det är imponerande.

Kvällen avslutades med två viner med en viss restsötma i det första vinet: 1986 Hengst Grand Cru Gewurztraminer Vendange Tardive från Zind-Humbrecht i Alsace, som bjöd på en halvsöt still och fin parfymerad kryddighet. Sen ett av världens bästa söta och unika viner. 2010 Sélection des Grain Nobles ”Cuvée S” Gewurztraminer från Hugel i Alsace. En helt enorm koncentrerad sötma i ett ädelt utspel. Detta vin fick sätta punkt på en helt otroligt fin kväll, om jag får säga det själv.

Dagen därpå fick jag många tack via sms och mail över en mycket genomtänkt kväll med speciella utvalda viner med en viss mognad.

Det blev inte många timmars sömn och 03:00 ringde väckarklockan och Lis körde (för säkerhets skull) bilen till Kastrup för flyg till Madrid via Frankfurt. Vi är tio par som nu precis avslutat fyra fantastiska dygn tillsammans i Spanien. Först åkte vi upp till Segovia för att njuta av spädgrisen hos krögaren José Maria. En helt perfekt start på fina dagar tillsammans och vi drack vinet Autor från Pago de Carraovejas i Ribera del Duero i stora klunkar från magnum buteljer.

På vägen upp till Valladolid stannade vi till i Rueda hos José Pariente och vi fick en provning på sex viner av både Sauvignon Blanc samt den klassiska druvan Verdejo. En väldigt modern och fin anläggning och viner av god kvalitet där vi jämförde viner från rostfritt stål mot ekfat.

Vi bodde under två nätter i Valladolid och på kvällen åt vi middag med mina vänner i projektet Éxzito Oscar & Diego. Vino Tinto ligger runt hörnet från vårt hotell och Oscar serverade sina tre viner från Toro och vingården Terra d´Ouro. Ljuvliga starters med bifftomater, osten provolone innan den grillade chuleton-biffen kom in. Denna mjölkko från Galicien är helt fantastisk och den måste serveras riktigt röd. Stämningen var på topp.

I fredags åkte vi österut till distriktet Ribera del Duero. Första stopp var Bodegas Aalto där vi fick en fin visning samt en provning av deras två rätt knutna viner Aalto samt Aalto PS av årgång 2019. Det är vinmakaren Mariano Garcia som ligger bakom dessa imponerande viner som man började att producera 1999. Vidare åkte vi till Abadia Retuerta i Sardon del Duero. Eftersom vingården ligger 3 km. från gränsen till Ribera del Duero så har man inga föreskrifter att följa. Därför har man gjort sig kända för sina viner på Cabernet Sauvignon, Syrah, Petit Verdot samt Tempranillo. Men först började vi med en tur ute på vinfälten. Samtliga var helt lyriska över druvkvalitén. Rakt över vingården ligger deras kloster med en krog som har en stjärna. Här åt vi en fantastiskt god lunch i deras sakristia.

På kvällen tog Diego & Oscar med oss på en tapasrunda där vi åt tortilla, bläckfisk samt en minihamburgare. Kvällen avslutades med en fin meny på Vila Peramesa. Till varje måltid drack vi väldigt goda viner och det blev även en och annan GT.

I lördags checkade vi ut och åkte till byn Pesquera för ett besök hos Emilio Moro. Även här startade vi ute i vinfälten och vi njöt i den 30-gradiga värmen. Jag hade beställt en prestige-provning med vinerna Malleolus, Valderramiro samt Sanchomartin. Det sistnämnda vinet från 2016 tog priset som kanske resans största vin. Vidare till byn Quintanilla Ónesimo där Oscar, Diego och vinmakaren Felipe välkomnade oss.

Vi provade 2021 Éxzito från fat och jag blev mycket imponerad. En härlig örtighet i den koncentrerade saften. Jag jämför gärna detta unga vin med 2017. Alltså lika fantastisk och snart börjar jag med att promota denna nya årgång som är den åttonde vi lanserar. Vi provade även 2020 som snart är på väg hem till köpare i Sverige samt årgång 2019. Under provningen sålde jag ytterligare tre fat av 2020. På krogen Posada Fuente Aceña alldeles bredvid Pico Cuadro drack vin några magnum Éxzito 2016 till det utsökta di-lammet. Glada åkte vi med vår buss in till Valladolid för att ta snabbtåget till Madrid. Efter en timme var vi framme och tog taxi till vårt boutique-
hotell i stadsdelen Salamanca.

I Madrid har vi ätit väldigt gott Amazonico, TenConTen samt El Paraguas. Dessutom har vi gjort en tre timmars sightseeing till fots. Det har varit en helt enorm grupp med många nya vänner för livet. Så mycket vi har skrattat ihop, njutit av goda viner och gastronomi samt besök fantastiska bodegor.

Nu är det en ny vecka och det är lika full fart. Imorgon tisdag skall jag möta upp Carl Schultz som är vinmakare på Hartenberg i Stellenbosch. Han skall bo hemma hos oss och vi kommer att bjuda Carl på ett berg av de bästa skaldjuren som går att uppbringa. På onsdag kör vi en WineMakersDinner på Sofiero slottsrestaurang där Marcus Nemrin satt ihop en fin meny till de åtta vinerna som vi skall presentera.

På torsdag gästar jah Hotellet & Co. en sista gång denna vår. Det är Italiens nationaldag och Italien blir kvällens tema då jag presenterar ett koppel av goda viner till menyn. Till helgen blir det klackarna i taket då jag och gruppen Triple & Touch gästar Sillen & Makrillen för ”Den stora sommarfesten”. Det blir ett Sydafrikanskt tema då Ntombi är med och hjälper Ken Wennerholm och Göran Rudbo att höja stämningen. På lördag blir det en god grill-lunch hemma hos oss med hela gänget samt Jesper och Smulan från Sillen & Makrillen. Det är fullbokat på samtliga dessa arrangemang under veckan.

Efter denna vecka planar mina uppdrag ut och det närmar sig semester. Det skall bli riktigt skönt att vara hemma ett tag. Vi har i veckan haft hantverkare hemma som gjort vårt hus tipp topp efter tvättning av fasaden, målningsarbeten, utbyte av vissa trädetaljer samt ett trä-däck som gjorts fint.

I höst har jag i dagsläget fem vinresor inplanerade och samtliga resor denna höst 2022 är fullbokade och bokade in i minsta detalj. Nu skall jag snart lägga ut nya resor för 2023, där ett par resor kommer att dubbleras, då dessa redan är fulltecknade. Verkligen kul!

Jag vill önska er alla en riktigt fin vecka
Bästa hälsningar
Håkan

One thought on “Fina dagar i Ribera del Duero & Madrid….. och i veckan händer mycket kul

  1. Hej Håkan,
    det glädjer oss att Hamledon kom att drickas av en så kompetent församling. Hoppas att vi nu kommit närmre att göra en gruppresa till södra England och besöka vingårdar, trädgårdar och gastropubar.

    Ses i morgon.

    Bästa hälsningar
    Bibi o Peter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.