Vilka lyckade arrangemang!!

En trevlig lunch i vår trädgård med Triple & Touch, Magnus Spångberg, Ntombi samt Jesper och "smulan"

Det har verkligen varit klackarna i taket den senaste veckan och nu är jag i sluttampen på en ganska intensiv vår. Carl Schultz från Hartenberg anlände till Helsingborg i tisdags och vi hade en liten skaldjursmiddag internt Carl, Lis och jag. Carl älskar skaldjur och då att bjuda på havskräftor från Mölle samt matiga krabbklor från Bohuslän kan inte bli bättre. Till detta drack vi lite gott och jag hade lovat Carl att öppna en 2014 Chateau de Beaucastel Blanc Roussanne Vieilles Vignes från Chateauneuf-du-Pape, då han själv producerar en Roussanne på Hartenberg. Men vinerna till osten skulle ta priset då min sydafrikanska vän blev helt vild av att jämföra Graham´s Vintage Port 2011, Quinta do Vallado 20 years Tawny Port mot Graham´s 30 years Tawny Port.

Min relation med Hartenberg i Stellenbosch är speciell. Sedan tjugo år tillbaka i tiden har jag varit väldigt god vän med ägarparet Tanya & James Browne. Dom har vid två tillfällen låtit mig och min familj få låna Eleanor´s cottage på deras Wine Estate och så blir det även detta år över jul- och nyår. Deras viner är riktigt bra och vid mina mycket uppskattade besök på egendomen med mina grupper är det alltid Carl som står bakom arrangemanget. Ni som varit med vet att detta besök är väldigt unikt. I onsdags var vi på plats på Sofiero Slottsrestaurang för en WineMakers Dinner och det var tidigt lapp på luckan med femtio gäster. Vi började med Riesling, följt av chardonnay vs. Eleanor chardonnay, cabernet sauvignon vs. The McKenzie, shiraz vs. The Gravel Hill syrah för att avsluta med en Late Harvest Riesling.

Samspelet mellan mig och Carl flöt på väldigt bra och vinerna där mängden var rikligt tilltagen gjorde gästerna på mycket gott humör. Men det många tog med sig hem var den helt fantastiska maten. Marcus Nemrin och hans kockar hade verkligen slagit knut på sig själv och många utropade hans kokkonst som den bästa måltiden någonsin på en WineDinner. Efter denna succé planerar vi nya middagar till hösten, där jag har några Ess i rockärmen på gång.

Dagen därpå flög Carl tillbaka till Cape Town och jag laddade inför kvällens italienska afton på Hotellet & co. i Höganäs där vi firade den Italienska nationaldagen med viner från Toscana, Piemonte och Veneto.

I tio år har jag varit med och hållit i ”den stora sommarfesten” på Sillen & Makrillen. Kvällen bjuder på en fem rätters meny med passande viner därtill. Jag presenterar vinerna, drar några vitsar och underhåller och något band brukar spela efter maten. I fredags och lördags hade vi anlitat mina kära vänner Ken Wennerholm och Göran Rudbo i Triple en Touch. Kvällen var planerad sedan 2020 och 2021 då vi fick ställa in p.g.a Covid. Jag kan nämna att efter dessa båda kvällar med dundersuccé så satt jag och Jesper (ägare till Sillen & Makrillen) ner och pratade. Antingen får vi sluta med dessa ”sommarfester” eller så får vi anlita ”tripplarna” varje år. Deras medverkan var helt oslagbar. Som inledning på kvällarna började Ken och Göran med en trumpetfanfar och sedan satte festen i gång. Louis Armstrong´s Hello Dolly och gästerna blev direkt påkopplade. Mellan de välsmakande rätterna körde man lite goa låtar. Magnus Spångberg var briljant på sin klaviatur och från Sydafrika kom Ntombi som sjöng så vackert och berättade sin livshistoria om att bli sångerska och inget öga var torrt. Maten var väldigt god och serveringen av de sydafrikanska vinerna Pongracz Cape Classic, Donkiesbaai Steen, Jordan Nine Yards Chardonnay, Rust En Vrede Estate, Kevin Arnold Shiraz var väl tilltagen. Detta bidrog säkert till att hela matsalen var ett gungande hav med dansande gäster. Jag kan säkert lova en ”favorit i repris” till nästa sommar.

Mellan dessa båda gig hade vi en härlig lunch hemma i vår trädgård och vi hann även med en padel-match mellan Ken Wennerholm/Magnus Spångberg v.s Mig och Magnus Alqvist. En mycket jämn batalj där jag och min vapendragare drog det längsta strået.

Nu väntar en ny vecka med nya trevligheter. Vi är sju vänner i smörrebrödstestarpanelen som imorgon tisdag åker till Köpenhamn för att äta på Sankt Annae. Ett säkert kort som vi besökt många gånger. På onsdag är jag och Per & Kalle från Gastro värdar för en bättre middag på H22-mässan här i Helsingborg. Varje kväll i en månad serverar en krog en 8-rätters meny med passande viner därtill. Jag kan lova er som bokat plats att det blir många lyckade kombinationer mellan mat & dryck.

På torsdag vet jag inte riktigt vad som skall hända, då familjerna Wahlström´s bjudit in till min 60-årspresent. Det blir först en inledande lunch i Hofterup innan äventyret startar och avslutas med övernattning hos Pelle & Mette. På fredag är vi på två studentuppvaktningar. På lördag är det skiva hemma hos Caroline & Kalle Jemsten´s där det alltid brukar bli hyss när vi träffas med Johansson´s och Nihléns.

Efter denna intensiva vecka med mycket Sydafrika så sålde jag även in 10 platser på min andra sydafrikaresa 2023, då resa ett sedan tidigare är fullbokad. Där ser man vad det ger att lägga ut lite vin-broschyrer.

Jag vill önska er en riktigt fin vecka
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.