Champagne-experten Richard Juhlin är på ingång här i Helsingborg

Ett bra team på den gastronomiska kvällen på H22: Kalle Bengtsson, Daniel Berlin, Jag, Per Dahlberg & Svante Dahlberg

Då var det färdig jobbat för denna vår och nu ser jag fram emot en lång semester ända fram till september, då det tar fart igen med fem härliga vin-resor. Veckan inleddes med smörrebröd i Köpenhamn hos en av mina verkliga favoriter: Sankt Annae. Alltid oerhört gott och jag tog tre klassiker med currysill som start. Därefter ”stjerneskud” som är spättafilé med pillade räkor och sparris med franskbröd. Som avslutning dagens rekommendation som var stekta frikadeller med potatissallad. Vi var sju glada testare i smörrebrödstestarpanelen denna dag, som för en gång skull beställde in två buteljer rött: 2016 Brunello di Montalcino Il Poggione till vår varmrätt. Det blev inga vidare äventyr i ”Dronningens by” utan vi åkte hemåt på eftermiddagen.

I onsdags var jag delaktig i ett gastronomiskt gästspel på mässan H22 här i Helsingborg. Så gott som varje kväll under en månad gästar en berömd restaurang det gastronomiska tältet med plats för tjugofem gäster. Det serveras en åtta-rätters meny med passande viner därtill. Hela arrangemangets ledare är ”Sveriges bästa kock” Daniel Berlin, som bjudit in vänner. Denna kväll var mycket speciell för Daniel då det var Gastro som stod för menyn och det var här ”mästaren” startade sin karriär hos Per & Kalle.

Det blev en helt magisk kväll där Kalle preparerat det mesta hemma i köket ute på Trädgården på Skäret där han huserar i dessa tider. Vi fick en väl tilltagen budget för vinerna och gästerna var oerhört nöjda. Som förstärkning i köket hade Kalle b.l.a Per´s son Svante som arbetar på tvåstjärniga Aira i Stockholm och Svante hade även tagit med en kompis. Och inte att förglömma Daniel Berlin som stöttade på sitt eminenta sätt. Vi var fyra i servisen och allt var proffsigt organiserat som en trestjärnig krog. Mellan rätterna berättade jag om vinerna i glasen.

Nu ser vi med spänning fram emot Daniel´s nya satsning med både nytt hotell och restaurang ute på Österlen och jag kan lova er Skåne´s första trestjärniga restaurang. Daniel Berlin har denna potential och han har redan knutit till sig duktiga, handplockade medarbetare.

I torsdags hade familjerna Wahlström´s laddat för min 60-årspresent. Vi inledde med en sushi-lunch hemma i Hofterup innan vi fick skjuts in till Malmö för fler överraskningar: rakning med kniv, vaxning i näsborrar och öron, Gin-baren med två varianter på GT, Ett glas Champagne på L´Enoteque hos Eric Schneider innan våra fruar dök upp för en bättre avsmaknings meny på Mutantur.

Alexander Sjögren är en av landets främsta kockar, vilket han bevisat i Årets kock, Bocuse d´Or samt Kockarnas kamp. På sin krog serverar han läckra rätter i tapas-format. En proffsig personal bjuder på träffsäkra dryckeskombinationer. Inledningen med caviar och vodka sätter ribban för kvällen och sen blir det att åka av….. Stort tack Ann, Uffe, Mette & Pelle för en oförglömlig dag och kväll tillsammans. Så kul och generöst.

Igår var det studentfirande och ikväll hippa hos familjen Jemsten… vilket jag nu laddar inför. I veckan är det ledigt, men med Champagne i fokus. På onsdag blir det privat middag hemma hos mig och Lis då Champagne-gurun Richard Juhlin kommer på besök. Anledningen till detta besök är att Richard kör en ”prestige-middag” på Grand Hotel i Mölle på torsdag.

Självklart är även Sara och Per Dahlberg med på middagen. Richard är något så otroligt stor och aktad i Champagne-kretsar. Hans träffsäkerhet vid blindprovningar har gjort honom väldigt respekterad nere i Champagne och hos flera vinhus hittar man hans imponerande böcker. Richard råkar dessutom vara väldigt trevlig, så vi har alltid oerhört kul när vi ses. Till helgen kan ni läsa om vad vi satte i oss. Jag kan redan nu lova att det inte blir några skaldjur, då Richard är superallergisk.

Annars är det hela tiden förskottsbetalningar till hotell och restauranger, tidtabellsändringar med flygen och tyvärr stigande priser med en valuta som inte är gynnsam. Jag håller på som bäst med att färdigställa mitt program för 2023. 95 % är redan spikat, men några små detaljer skall falla på plats innan min nya vinresebroschyr går i tryck och en annons i tidningen Munskänken, där jag nåt lite nya resenärer som jag inte tidigare har träffat.

Nu hoppas vi på lite sommarvärme!
Ha en fin vecka.
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.