Nu börjar semestern och en kort studieresa till Beaujolais

Trevligt besök av Richard Juhlin

Det har varit mycket Champagne de senaste dagarna, då Richard Juhlin och hans kompis Henrik har varit på besök. Dessa båda pojkar träffade jag för första gången i Cannes och Bourgogne 1988. På den tiden var Richard ganska grön vad det gäller Champagne, men med ett brinnande intresse. Strax efter vår resa startade dessa vänner vinimportfirman Vindirekt med fokus på mindre kända producenter. Det skulle visa sig vara mitt i prick och idag är dessa vinhus några av de mest uppskattade och sålda här i Sverige.

Pierre Peters, André Clouet, Bonnaire, Jaquesson samt den store mästaren Jacques Selosse ingick I deras portfölj där Jan Andersson drev företaget. Sen har karriären gått spikrakt uppåt för Richard som idag är utnämnd som världens största kännare av Champagne. Ingen har provat så mycket Champagne som Richard och han är med i Guiness Book of World Record. I hans senaste praktverk har han bedömt 13.000 olika Champagner. 2003 var ett viktigt år för Richard då han deltog vid blindprovningen Spectacle de Monde, där han spikade 43 av 50 olika Champagner och tvåan i blindtestet hittade fyra av vinerna.

Sedan dess har utmärkelserna haglat över Juhlin, som har hela världen som arbetsfält. Hans alkoholfria Blanc de blancs är det mest sålda alkoholfria vinet i hela Norden. Det visar sig att jag och Richard har exakt samma smak och rankar Krug ”Clos des Mesnil” som den största av samtliga Champagner.

I onsdags dök han och Henrik upp här hos mig och Lis på Rosenvägen i Laröd och vi inledde med en bastu, men de klena stockholmarna gnällde över det kalla vattnet som nu kommit upp i 15 grader och vi vana vinterbadare tycker att vattnet nu börjar bli lite kvalmigt. På kvällen anslöt Sara & Per Dahlberg och vi åt en väldigt god middag tillsammans. Det blev rätt häftiga viner som blindprovades och mina utvalda viner visade sig var ganska svåra att sätta.

2008 Deutz Cuvée William Deutz – Champagne, 2014 Macon-Pierreclos Guffens-Heynen i Macon-Bourgogne, 2007 Domaine de la Grange des Pères Blanc Vin de Pays Herault, 2018 Coche Niepoort – Douro, 2011 Quinta do Crasto ”Vinha Maria Teresa” Douro, 1986 Chateau Ausone 1er Grand Cru Classé St.-Emilion Bordeaux, 2008 Messorio Le Macchiole Bolgheri (som var kvällens vin), 2009 Quintessa Napa Valley samt 2011 Cockburns Vintage Port. Ett väldigt trevligt urval av lite favoriter från min källare.

Igår torsdag gästade Richard Grand Hotel i Mölle och kåserade inför 72 gäster som betalt 5.500:- p.p. Men vinerna som serverade var av ”prestige-karaktär”. Målande berättade Richard om sin bakgrund och förmåga att prova och bedöma Champagne. Menyn var helt fantastisk med sparris, Oscietra caviar, sashimi på Hamachi, Mille-feuille på anklever, linguine med smörstekta kantareller, halstrad piggvar, stekt kalvbräss och chokladpraliner.

Till denna välkomponerade meny drack vi: 2008 Laurent-Perrier, 2008 Billecart-Salmon Cuvée Nicolas Francoise, 2008 Gosset Celebris Rosé, 2006 Henriot, 2007 Charles Heidsieck Blanc des Millénaires samt kvällens absolut största vin 2008 Taittinger Comtes de Champagne.

Detta var mina sista åtagande denna vår och nu går jag på semester. Jag är i full gång med att samla in Diariennummer från Skatteverket, då köparna av fat av Éxzito 2020 betalt in sin punktskatt. På måndag lastas vinerna på en lastbil från Börje Jönsson Åkeri och lämnar Spanien. Under nästa vecka anländer dessa pallar till Helsingborg och är då klara för upphämtning eller redo för att skickas ut i landet. Allt by the book!

När Alex Dale gästade oss för en månad sedan berättade han om att han skulle tillbringa två månader i Bourgogne. Efter 15 år i Bourgogne har Alex ett enormt kontaktnät och han importerar en mängd viner från Bourgogne & Rhone till Sydafrika. Vid mina besök i Cape Town i början av året presenterade Alex för mig ett koppel av underbara viner från Beaujolais. Viner i en ädel stil med fatlagring och mer koncentration än de ”hallonsaftliknande” viner vi varit vana vid. Alex berättade även målande om hur fantastiskt vackert det är i denna del av södra Bourgogne och nu har han hyrt ett slott från torsdag – söndag. Lis övertalade mig att åka ner, trots att det är midsommarhelg. Sagt och gjort så bokade jag en flygbiljett för att inte missa detta tillfälle att förkovra mig i ett för mig oupptäckt distrikt. Alex har lagt ut en snitslad bana och vi blir 6-8 entusiaster som skall prova och ha trevligt tillsammans.

Nästa söndag återkommer jag med en rapport och det är inte omöjligt att det blir en resa framöver med Beaujolais & Lyon i kombination. Vi får se.
Ha en fin midsommarvecka!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.