Jag är ingen läkare, men jag måste komma med en liten reflektion. Som säkert alla vet blev jag morfar till lille Nils för en dryg månad sedan och jag är stolt som en tupp. Vår Frida är väldigt ofta hos mig och Lis för att få lite avlastning. Detta är ett ögonblick med största glädje för oss. Som alla små bebisar så skriker Nils ibland. Man kan även få små plitor eller utslag på olika ställen. Vad jag kan bedöma är grabben helt frisk. Men när Frida besökte BVC så säger man att hon kan avhålla sig helt från samtliga mjölkprodukter. Inte en klick smör på mackan eller en skvätt mjölk till kaffet och inte heller en skiva av vår goda danska ost Sorte Sara.
För mig så tänker jag tillbaka på tiden som liten atletisk grabb på Fredriksdal. Man var ute och lekte hela dagarna, sparkade boll till det blev mörkt och när man kom hem drack man vatten ur kranen i minuter eller svepte en liten iskall mjölk från kylen, törsten ville aldrig ta slut. För man hade aldrig med sig någon vattenflaska, vilket var oerhört korkat. Man var helt kärnfrisk och avhöll sig inte från något.
Varför tar jag då upp detta? Jo för att folk har blivit så oerhört känsliga och tåler inte ditt och datt. Ni som reser med mig vet att jag aldrig skickar ut ett formulär med ”allergic restrictions” för då skulle jag lämna över en novell till varje krögare. Jag har full förståelse för alla som inte kan äta allt. I många fall är detta medicinskt dokumenterat, men mestadels är det folk som ställer sin egen diagnos. För det kan väl inte vara så att maten har blivit farligare? Och som ni resenärer vet, så är det aldrig några problem på mina resor att fixa någon annan mat som passar.
När jag arbetade på Ramlösa Wärdshus under sju år hos familjen Nordström så dök det upp på sin höjd en vegetarian i månaden. Jag kan räkna på mina fem fingrar om avvikande kost under 2 ½ år då jag drev min krog Karl XIV.
För ett par år sedan hade man en konferens här i Helsingborg för 100 personer. 82 hade avvikande kost? Veckan därpå hade man 100 gäster från Danmark. Samtliga åt allt som serverades, utan avvikelser. Hur kan det vara så att ett sund på 4 km. gör så stora skillnader
Jag fick i veckan ett mail från en krögare i stan, en restaurang jag besöker flera gånger i veckan, varför jag blev så här uppjagad. Han sände över till mig en lista från ett större sällskap om avvikande kost. När ni nu får ta del av denna lista… kan ni ana vilket helvete dagens krögare har? Här kommer listan:
6 laktosfri
7 glutenfri
2 laktos+glutenfri
6 vegetarianer
1 ej sojaprotein
3 fiskallergiker
5 veganer
2 koffeinfritt, glutamatfritt
3 äter inte nötter
1 skaldjursallergiker
2 inget rött kött
Sen visade sig att hälften av dessa personer inte dök upp. Vill också meddela att jag talat om för Frida att fortsätta att äta som vanligt annars kan det bli problem för Nils här i livet, då morfar får göra special-kost till honom.
I veckan som kommer blir det mycket kul. Jag och fem vänner skall åka till Paris och äta väldigt nyttigt. Jag kan lova er en fullmatad redogörelse till nästa helg från denna årliga studieresa med avsikt att hålla koll på gastronomin i denna metropol.
Vi flyger ner tidigt på tisdagsmorgon. Taxi till hotellet och checkar in våra väskor. Vidare till Eiffeltornet och den tvåstjärniga restaurangen Jules Verne. Här i köket basar Frédéric Anton som även står bakom Le Pré Catelan med sina tre stjärnor i Bois de Boulogne. Det blir en trevlig meny denna lunch. På kvällen har vi bord på det nya trestjärniga tillskottet i Paris: Restaurant Gabriel. På onsdag blir det lite inköp av ostar och annat gott på Rue Montorgeuil under förmiddagen som uppladdning inför en god lunch på La Tour d´Argent. Här har jag förbeställt gädd-quenellerna samt den klassiska ung-ankan i två serveringar. På kvällen blir det Brasserie Bofinger som avrundning på en fin resa.
På fredag blir det en fin WineMakersDinner på Restaurang Nabo här i Helsingborg. Det är vinmakaren Simon Arina Robles från Bodegas BaiGorri som gästar oss. Det blir en fin fyra-rätters meny med sju olika viner därtill i modern tappning. Bodegan besöker jag årligen och vi har fått en väldigt fin relation. Kvällen är fullbokad med 75 gäster.
En gång om året sätter jag på mig en frack och det är vid den högtidliga middagen med I.V.V = In Vino Veritas som sker den tredje lördagen i november. Ett sällskap som bildades 1878 och vi har det oerhört trevligt och minst sagt knasigt. På lördag skall jag träffa mina bröder igen och det blir en och annan ”stänkare”.
Veckans bild kommer från vårt uppstartsmöte i måndags inför Paris-resan. Magnus Thelin arbetar med att rensa dödsbon och vid en rensning i Köpenhamn tidigare år kom han över denna unika 1948 Fonseca Vintage Port. När jag brukar rabbla Vintage-år för Portvin börjar jag alltid med de klassiska årgångarna 1945, 1948….. och jag har bara provat en 1948 en gång tidigare i livet och det var vid en vertikal-provning av Taylor´s på Restaurang 28+ i Göteborg för en massa år sedan. Den var då ljuvlig och med spänning öppnades denna butelj. Färgen var rostbrun som en Tawny… Men smaken hade väldigt små spår av oxidation. Så oerhört god och välbalanserad och jag kan fortfarande känna eftersmaken i denna ljuvliga Port.
Ha en riktigt fin vecka!
Bästa hälsningar
Håkan