I veckan har jag precis avslutat årets vinresande med mina grupper och nu väntar lite sysslor på hemmaplan fram till Australien & Nya Zeeland resan den 4 januari. Bordeaux var introduktionen till mitt vinintresse. Jag åkte hit första gången 1982 och sedan dess har det blivit i snitt två – tre resor per år. Om jag inte räknar helt fel har det blivit drygt 100 resor hit under alla år sammantaget. När jag under veckan har provat dessa ljuvliga viner så känns det lite grann som facit och jag får aldrig nog av dessa helt underbara viner.
På grund av fransk helgdag i fredags så fick jag svänga om i mitt program en del. Eftersom besöket på Chateau Mouton-Rothschild är så oerhört viktigt fick jag kasta om lite. Att börja med denna 1 Cru i måndags var inte lätt då många gäster förväntar sig att vi skall stegra oss under resans gång. Man är oerhört proffsiga vid besöken i Bordeaux med pålästa guider som pratar en helt perfekt engelska.
På Chateau Mouton-Rothschild har man mycket att visa. Sin enorma konstskatt följt av muséet med samtliga originaletiketter från 1945 med Miró, Chagall, Kandinsky, Warholl, Braque…. och många fler. Provningen är alltid intressant då vi får prova på deras fatprover från Chateau d´Armailhac, Chateau Clerc-Milon samt Chateau Mouton-Rothschild. Nu var det dags för helt utsökta 2018 som blivit rejält upphaussad. D´Armailhac som är 5 Cru har jag följt i 35 år likt övriga slott och aldrig har detta vin smakat bättre och varit så lovande. Mouton-Rothschild var som sig bör helt underbart med en enorm potential.
Vi bodde centralt i Bordeaux på Hotel Majestic som krönts med ännu en stjärna och har nu fyra. Jag har i stort sett alltid bott här då hotellets läge är helt perfekt ett stenkast från Grand Théatre mitt i smeten. Vi hade ytterligare en dag uppe i Medoc där skörden avslutades för tre veckor sedan. Som övriga distrikt jag besökt denna höst så är 2019 riktigt bra, även om den kommer strax efter 2016 & 2018 i kvalitet. Chateaux Margaux är alltid dynamiskt att besöka. En aura ligger över slottet och här visar man prov på precision vad det gäller sitt hantverk i allt från utvalda druvor, till sitt eget tunnbinderi samt val av externa tunnbindare. Här fick vi möjlighet att jämföra både första vinet Chateau Margaux samt andra vinet Pavillon Rouge du Chateau Margaux.
Vidare norrut till St.-Julien och min favorit vad det gäller ”value for money” bland 2 Cru. Chateau Léoville-Poyferré och familjen Cuvelier har anställt briljanta Lori som utsökt guide. Här får man först (som vanligt) genomlida hela processen med malolaktisk jäsning och ståltankar innan provningen. Vi fick prova 2018 från fat, 2012 och den begynnande mogna 2005 till choklad med olika kakaohalt. Vi intog för andra dagen i rad en god lunch på Café Lavinal innan vi besökte Chateau Pichon-Baron. Detta slott har sedan övertagandet av AXA-gruppen 1987 tagit några rejäla kliv uppåt kvalitetsmässigt. Deras 2016 imponerade stort även om 2010an tog priset som provningens största vin. Här hade vi den briljanta guiden med det passande namnet Margaux.
Efter kraftiga röda viner är det alltid gott med lite söta viner i Sauternes. Man avslutade skörden på 1 Cru slottet Coutet i Barsac i tisdags och man har haft lite problem med gråröta detta år, även om vinmakaren var oerhört nöjd med årets druvkvalitet. Här är det alltid kul att inleda med deras andravin följt av en ung årgång och sedan ett vin med viss ålder som denna provnings helt underbara 2010. På Chateau Suduiraut i Preignac skulle vi märka ett snäpp upp i koncentration och sötma. Här bärgade man in de sista druvorna för året i onsdags med stor förhoppning om en fin årgång.
På kvällen i onsdags var det fritt och vi var ett par sällskap som valde att besöka tvåstjärniga La Grande Maison – Pierre Gagnaire. Jag har trakterat denna mästare ett flertal gånger och alltid tyckt att något fattats i smakerna. Även om jag inte var direkt sugen… så blev det den stora menyn. Jag måste erkänna att detta var en fullträff och aldrig tidigare har jag varit så här nöjd på denna krog. Alla rätter landade fullständigt perfekt och jag fick äran att välja ut lite passande viner. Tyvärr är Bordeauxvinerna svindyra här så jag fick med stor glädje fria händer att förflytta oss till Champagne, Bourgogne och Rhonedalen. Chassagne-Montrachet 1 Cru från både Hubert Lamy som Bernard Moreau. Följt av både vit och röd Hermitage från Domaine de Colombier. Och jag får inte glömma den inledande Champagnen från Vilamart 2011.
I torsdags åkte vi över till den högra stranden med distrikten Pomerol och St.-Emilion. Först ut var medelstora Chateau Petit-Village med sin lerjord där Merlot dominerar. Guiden Paris från Vancouver var väldigt kunnig och proffsig i sitt framförande där 2016 tog priset. Vidare till nedanför slänten av kullen upp mot byn St.-Emilion och slottet Canon-La-Gaffelière som nått 1er Grand Cru Classé status bland de stora drakarna. På Wine Spectator´s lista har man kommit 7a och 2a det senaste åren, vilket påverkar priset en aning. Här fick vi prova som avslutning deras fylliga 2015 som är alldeles fenomenal. Vi intog sedan en bättre lunch uppe i byn på Restaurant Le Tertre som utropades till resan bästa måltid. Min vän krögaren Jean-Klaude berättade att han skall sälja krogen vid årsskiftet och jag fick en flaska Poire William som tack för tjugo års vänskap och samarbete. Den nya krögaren var på plats och han lovade att kvalitén är det samma nästa år då jag återkommer.
Det var ett smått kaosartat halloweenfirande i torsdags här i Bordeaux med hundratals poliser som skulle hålla styr på alla sminkade och överförfriskade Bordeauxbor. Därför blev det en tidig kväll för mig på denna lediga kväll.
På fredagen var det helgdag och jag hade köpt biljetter till hela gruppen på det tre år gamla vinupplevelse centrat Cité du Vin. Ett högteknologiskt ställe som var oerhört utbildande i allt från doft- och färgtester till vintillverkning och historia. Som nyinvigd i vinets värld skulle man kunna tillbringa en hel vecka här. Lunchen var sedan fri i Bordeaux och jag samt några vänner gick till brasseriet Les Noailles och åt min favoriträtt: kalvnjure.
I skrivande stund är det lördag morgon. Det skall bli lite inhandling av ostar, anklever, confit de canard och lite annat gott innan vi flyger hemåt via Amsterdam vid lunchtid. Resan har varit helt suverän och lite speciell då det varit 24 nya resenärer. Jag är alltid van med att det är 80-90 % återkommande gäster. Nu hoppas jag att resan givit mersmak och att vi ses igen framöver på någon annan resa.
Nu skall det bli oerhört skönt att komma hem till Lis och ta hand om lite uppdrag på hemmaplan. På tisdag är det vinkurs på Jacob Hansens Hus med tema Toscana. På onsdag blir det en vinkväll på Gastro med mitt vingäng och på fredag blir det en WineMakersDinner på Gastro då den eminente producenten Henri Boillot från Volnay i Bourgogne gästar Helsingborg. Jag vet att det är väldigt bra bokat med bara ett fåtal platser kvar. Att locka hit detta världsnamn känns helt fantastiskt och jag har en del tunga namn på lut till våren.
Jag vill passa på och önska er alla en riktigt fin helg och en bra vecka!
Håkan