När jag skrev förra veckans vinblogg så hade jag precis landat på The Bay Hotel i Camps Bay i Cape Town. Där skulle jag bo under mina sista fyra dagar i Sydafrika. Jag som soldyrkare älskar stranden i Camps Bay och ett par dagar bara låg jag och lapade sol i min solstol med avbrott för svalkande dopp i den kalla Atlantens vatten. Faktiskt höll temperaturen i vattnet 17 – 18 grader då jag fick höra att strömmar från Indiska Oceanen letat sig runt Cap Point och in i Table Bay.
Det är stor skillnad på mängden turister i dessa tider. Min favoritkrog Paranga besöktes vid två tillfällen. I vanliga fall får man skrapa med foten för att få ett bra bord längst fram på terrassen. Nu kunde jag välja och vraka var jag ville sitta, då vi bara var 8 – 10 gäster totalt. Man lider mycket på plats med många uteblivna turister. Som vanligt var deras calamari tubes samt baby kingklip på ben helt magiskt bra.
Resans gastronomiska höjdpunkt upplevde jag i måndags. Den 25e december öppnade La Colombe-gruppen upp två systerkrogar inne i Waterfront. Båda restaurangerna serverar kreativa avsmakningsmenyer. Waterside med en lite mer dämpad approach på bottenvåningen och en trappa upp ligger Pier Restaurant med samma meny och stab som på La Colombe i Constantia. Det blev en stor nio rätters avsmakningsmeny med passande viner därtill och jag utropade besöket som en av mina bästa upplevelser någonsin i Sydafrika. Jag frågade om jag kunde flytta mina båda bokningar på La Colombe i februari hit, då man har en helt annan utsikt här och samma höga klass på gastronomin. Vilket gick alldeles utmärkt.
Vi inledde med en kall pilsner. Sen ett glas Cap Classique Ultra Brut från Graham Beck, vidare en utsökt Chenin Blanc från Alheit som heter Hereafter Here. Man gullade med oss och bjöd på ett glas Five Generations Chenin Blanc från Cederberg. Här fick jag mer en grön känsla av Sauvignon Blanc? Vilket kunde förklaras med att Cederberg ibland låter jästfällningen från Sauvignon Blanc att ligga med i tanken. Till varmrätten en utsökt Cabernet Sauvignon från Restless River i Hemel-En-Aarde Valley. Men sitt något svalare klimat i jämförelse med Stellenbosch så var inte vinet lika svulstigt och fruktdrivet utan i en med återhållen europeisk stil. När osten kom in blev vi sugna på Sydafrikas Portvinsvariant från Boplaas med sina Five Stars i Platten-guiden. Som vanligt helt ljuvlig. Jag och min kamrat Stephen Ludlam knöt ihop säcken med landets främsta söta vin Vin de Constance från Klein Constantia. En riktigt fin måltid att minnas och jag längtar redan till två nya besök i februari.
I tisdags mötte jag upp Alex Dale på Grub & Wine inne i Cape Town för en helkväll i vinets tecken. Ägaren Matt Manning har gjort ett helt fantastiskt vinkoncept med sex olika lokaler för olika bruk. Det senaste tillskottet är Culture Wine Bar där vinnördar från Cape Town samlas. Turisterna har lite svårt att hitta hit då området kantas av en massa suspekta hak som inte lockar. Men detta är en pärla för vinälskaren. Alex fick precis hem en container från Frankrike av ett värde på 360.000 US dollar med lite av det bästa från Bourgogne och Rhone, då han importerar och distribuerar dessa viner i Sydafrika. Folk flockades kring Alex som sålt in sig väl på denna vinbar där vi inledde för mig med de tre mest imponerande viner jag någonsin testat från Beaujolais. Viner med mer djup där gamayfrukten vinifierats på ekfat av större storlek. Vi åt en fyra-rätters meny med tre viner från Meursault. Två från Michel Bouzereau och ett vin från Jacques Prieur. Sen fortsatte denna vinorgie med ännu fler röda Bourgogneviner. Och jag som åkt hit för att upptäcka lite nykomlingar från Sydafrika. Visst fick jag med en blandad låda hem och igår hämtade jag en hel del kartonger på Systembolagets beställningssortiment från b.l.a Storm, Alheit och Tesselaarsdal.
Sydafrika fortsätter att klättra produktionsmässigt och idag är man världens sjunde största vinproducent. Italien är etta, Frankrike tvåa, Spanien nummer tre, USA är fyra, därefter kommer Australien och Chile sen Sydafrika. Antalet druvodlare som förser de stora vinhusen med frukt fortsätter att minska och man är idag 2.693 mot 1.778 odlare 2019. Det finns idag runt 750 vinhus varav 27 är större kooperativ. Fortfarande dominerar de vita vinerna med 55 % av den totala produktionen där allt jämt Chenin Blanc är störst följt av Colombard, Sauvignon Blanc och Chardonnay. På den röda sidan dominerar fortfarande Cabernet Sauvignon följt av Shiraz, Pinotage och Merlot.
Nu är jag hemma igen och finslipar på programmet inför mina två kommande resor. Under resan besökte jag även Buitenverwachting´s restaurang Beyond som var alldeles fantastisk bra varför jag byter ut lunchen på Klein Constantia. I Sydafrika handlar mycket om dagsform och på bara något år har här hänt mycket. Jag har flitigt lagt ut bilder på både Instagram och Facebook. Detta har faktiskt resulterat i två nya bokningar så här två veckor före avresa.
Annars är det väldigt lugnt här hemma. Vi valde igår att ställa in Sydafrikakvällen nästkommande vecka på Hotellet & co. i Höganäs, då pandemin inte tillåter så stora sällskap i samma lokal plus att många är livrädda för smittspridningen. Det var så skönt dessa tio dagar på det södra halvklotet då inte allt bara handlade om Omicron.
I veckan är Owe Bergman värd för Gastronauterna då vi kör en ”Hela havet stormar” vilket innebär att var och en tar med sig en riktigt god butelj och pengarna i klubbkassan fryser inne till vår kassa för en kommande resa. Tidigare har pengarna räckt till upptäckter i både Madrid & Rhonedalen.
Jag hoppas att ni håller er friska och vi håller kontakten
Håkan