Rapport från Gastronauternas resa i Bourgogne

Gastronauterna hos Olivier Leflaive i Puligny-Montrachet

Jag är hemma igen i Helsingborg efter några riktigt fina dagar i Bourgogne med Gastronauterna. Detta sällskap som har gastronomiska träffar varannan månad har genom åren sparat ihop till en reskassa. Tidigare har resorna gått till Madrid och Rhone-dalen. Efter en röstning för ett halvår sedan kom vi fram till att Bourgogne var nästa anhalt att göra en djupdykning i. Vi har en del krögare i sällskapet, som tog hjälp av sina importörer med att förboka trevliga besök. Då vissa representanter hos importörerna var slöa, fick Nilsson själv rycka in och utnyttja sina kontakter. Resan blev en succé.

Att vara 12 likasinnade vänner tillsammans i ”vinets Mekka” Bourgogne, med sina historiska odlingar samt Frankrikes bästa kök är en ynnest. Och sååå… många skratt och nya kunskaper vi fått. För många var det första gången i Bourgogne och jag gjorde mitt yttersta att förmedla mina kunskaper och erfarenheter efter besök i Bourgogne sedan 1982. Som jag brukar säga, att efter mitt femtionde besök i Bourgogne började jag känna att jag fattar en del av distriktet och deras tusentals jordlotter. Här blir man aldrig fullärd.

Några i sällskapet åkte ner till Lyon ett par dagar innan, då de var rastlösa. Men gruppen samlades i tisdags eftermiddag hos Olivier Leflaive i Puligny-Montrachet. Mycket under besöken handlar om de problem som drabbat odlarna de senaste åren med frost och hagel. Detta har minimerat skörden rejält och 2021 tappade man 80 % av årets skörd. Olivier Leflaive välkomnade oss själv med sitt som vanligt mycket glada sätt. Huset är en negociant vilket innebär att man äger en hel del odlingar, men att man även köper in druvor från en lång rad av kontrakterade odlare. Vinerna är välgjorda och de vita ligger i centrum. Vi avslutade med en Puligny-Montrachet 1 Cru ”Truffieres” innan vi checkade in på Hotel Belle Epoque i Beaune.

På kvällen besökte vi den exklusiva bistron Bistro de l´Hotel som ägs av min gamle vän, vinhandlaren Johan Björklund. Vi åt gott och b.l.a trancherade man fyra Bresse-hönor vid bordet. Allt väldigt bra, men det man pratar mest om efteråt är den höga prissättningen på både viner och mat. Besöket blev tre gånger så dyrt som övriga restaurangbesök.

I onsdags promenerade vi i fem minuter från hotellet in till Beaune och källarna hos Joseph Drouhin. Jag måste erkänna att efter återkommande besök hos några av dessa negociant hus, så tycker jag att man definitivt håller samma kvalitetsnivå som de mindre husen, som jag oftast själv köper från. Vi fick efter rundvandring i deras historiska källare en helt makalös provning av åtta viner + ett extra vin. I Bourgogne pratar man hela tiden om ”terroir”, vilket är jordmånens betydelse och skiftningar från olika växtplatser. Det hade varit enklast att buteljera allt vin i kommunen Meursault under en enda etikett. Men här känner man små, mikroskopiska skillnader från varje jordplätt och skriver ut namn som Charmes, Perrieres, Genevriéres, Pourosot etc..och vid en provning kan man känna denna stegring och små skillnader i karaktärerna. Det är detta som är tjusningen med Bourgogne.

Dessvärre är det denna stegring i kvalitet som förstör ens ekonomi, när man får prova från de finaste appellationerna. Men är man tolv personer som delar på en dyrgrip, så fungerar det och det är just så vi Gastronauter tillbringat tiden i Bourgogne tillsammans.

Vi provade de vita Cote de Beaune, Meursault, Meursault 1 Cru Perrières samt deras ikon-vin Beaune Clos des Mouches… vilken start! Vidare med de röda Pommard ”Chanlins-Bas, Beaune Clos des Mouches, Chambolle-Musigny Premier Cru, Mazis-Chambertin från Hospices de Beaune. Tack vare att det var Clas Håkansson´s 65 års dag så fick vi en butelj serverad blint. Det var en helt underbar 1988 Chambertin. Lyckliga med en lång eftersmak i gommen lämnade vi detta ytterst generösa vinhus, som jag hoppas att kunna locka till WineMakersDinner´s här i Helsingborg.

Vi gjorde ett stopp i byn Chassagne-Montrachet hos min vän JP, där han öppnade ett koppel av goda viner. Detta fungerade som en utmärkt apéretif innan lunchen i Meursault på Le Soufflot. Denna relativt nya restaurang har fått en viss kritik från andra restauratörer och detta för att man har en väldigt bra prissättning på sina viner. Här kan man dricka väldigt gott för en mycket rimlig peng. Köket är lite av det modernare slaget, då Bourgogne i övrigt är väldigt traditionellt. Vi åt sniglar, sparris och en canette (unganka). Till detta 2019 Meursault-Genevrieres 1 Cru från Michel Bouzereau, 2017 Chassagne-Montrachet 1 Cru ”Morgeot” från Bruno Colin, 2016 Volnay 1 Cru ”Cailleret” Nicolas Rossignol samt 2017 Volnay 1 Cru ”Clos Des Angles från Marquis d´Angerville.

På eftermiddagen åkte vi upp till Aloxe-Corton, norr om Beaune för ännu ett lärorikt och trevligt besök hos Louis Latour. Vinerna här är något stramare eftersom kommunen Aloxe-Corton påbjuder detta. Vi fick prova tio viner djupt ner i deras extremt mögliga källare, där jag speciellt vill lyfta fram några viner, även om samtliga var ypperliga. 2016 Corton Grancey är alltid alldeles ljuvligt, liksom deras vita flaggskepp 2018 Corton-Charlemagne Grand Cru där man förfogar över 7 hektar och är majoritetsägare. Som vanligt vid besöken blandades allvar och kunskap med en stor portion humor, där man tydligt kunde märka att våra värdar hade det väldigt trevligt.

På kvällen trakterade vi Maison Colombier. Ett riktigt vattenhål för vin-entusiaster med en helt osannolikt stor vinlista. Vi provade underbar Champagne från Bereche, ett koppel av Bourgogne viner samt som avslutning en gigantisk 2015 Cote-Rotie Jean-Michel Gerin ”Grande Places”. Ofta gör man riktiga fynd om man letar sig utanför distriktet som man befinner sig i. Man hade så många roliga Rhone-viner att vi gick tillbaka dagen därpå för att prova 2016 Condrieu Gangloff samt vit Chateauneuf-du-Pape ”Magis” 2016 från Lucien LeMoine. Tyvärr är inte maten lika rolig på Maison Colombier som vinlistan.

I torsdags lade vi fokus på Cote de Nuits som ligger norrut och här ligger de berömda byarna Nuits-Saint Georges, Vosne-Romanée, Chambolle-Musigny, Morey-Saint-Denis och Gevrey-Chambertin som ett pärlband. Domaine Faiveley var nästa besök och vi imponerades stort av deras enorma källare med de stora namnen ritade med krita på jäsnings-faten. Här lade man fokus på årgång 20221. Kanske för att bevisa att man gjorde riktigt bra viner trots alla trubbel under året. Här provade vi sju utsökta viner från Mercurey i Cote Chalonnaise i söder upp till Gevrey-Chambertin i norr. Här måste jag lyfta fram deras monopol Corton Grand Cru, som var sanslöst imponerande.

Efter att vi mycket nöjda lämnade Faiveley bakom oss så åkte vi in till Chambolle-Musigny för en bättre lunch på Les Millesimé. Merparten av oss åt en grodlår-soufflé till förrätt och kanin Royale till huvudrätt. Såå.. gott! Här slog vi på sort då jag hittade ett par rariteter i vinlistan som passade som en smäck till våra maträtter. 2018 Chablis Premier Cru ”Montée de Tonnerre” från Raveneau samt resans största röda Bourgogne: 2019 Vosne-Romanée Premier Cru ”Les Chaumes” från Méo Camuzet. Vinet var så bra att jag och Henrik traskade bort till Jean-Nicolas Méo och knackade på dörren och undrade frågande om vi kunde köpa några buteljer? Men allt var slutsålt och vi fick tips om butiker i Beaune, som möjligtvis hade deras viner. Men nix.

Vi hade även ett kort besök i källaren hos Michel Gros i Vosne-Romanée. Resan avslutades med en väldigt trevlig middag på Ma Cuisine där vi åt väldigt gott och de flesta valde kalvbräss till varmrätt. Likadant här med väldigt goda viner ur magnumbuteljer och som fin avslutning på en vansinnigt trevlig resa ett glas Chartreuse Vert VEP.

Nu är det nya tag här hemma med en späckad vecka framför mig. På tisdag har jag en vin-kväll på Nabo. På onsdag gästar jag återigen utmärkta Nabo tillsammans med Igino Accordini från Verona, då vi kör en WineMakersDinner tillsammans med utmärkta viner som Valpolicella, Ripasso och Amarone. Det finns platser kvar till denna kväll. På torsdag gästar jag Habo Gård i Lomma för en provning.

Till helgen blir det full fräs och den Stora sommarfesten på Sillen & Makrillen. Efter förra åtets succé med Triple & Touch och Magnus Spångberg kände vi att Vi måste köra en ny kväll med dessa killar, som är så fantastiska. Det blir en fin fem rätters meny, väldigt goda viner som jag presenterar samt hög stämning med underhållning. Inte helt oväntat är det lapp på luckan både på fredag och lördag.

Ha en fin vecka!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.