Lyckad Wine-Dinner och nu väntar Bourgogne

Tillsammans med Miguel Roquette på Quinta Do Crasto vid vår WineMakersDinner på Sillen & Makrillen

I veckan beslutade jag mig för att ställa in resan till Argentina & Chile i januari. Jag hade en lista på 52 intresserade, där jag skickade ut ett program där jag beskrev situationen att flyget gått upp till 30.000:- p.p. i turist-klass inklusive två inrikes flyg samt att Argentinas peso är under fritt fall. När jag under Covid skulle köra resan kostade den 75.000:- p.p. för 16 dagar och nu skulle samma resa hamna på 115.000:-.

Efter ett par dagars betänketid fick jag 10 personer som accepterade prislappen. 20 tackade nej och övriga svarade inte alls. Det var inte svårt att fatta beslutet att jag inte kommer att genomföra en resa. Till min stora glädje fick jag sex personer som hoppade på en av mina Sydafrikaresor i stället och till halva priset i jämförelse med Sydamerikaresan.

Miguel Roquette från Quinta Do Crasto i Dourodalen hälsade på mig i onsdags och det blev en bejublad WineMakersDinner för 109 gäster och en kölista på fyrtio när vi körde på Sillen & Makrillen. Miguel är mycket lättpratad och jag stack in med lite inlägg, för att reda ut vissa begrepp. Maten fick enorma komplimanger och att servera ett lamm med sådan precision för så många gäster,var imponerande.

Vinerna var alldeles lysande och vissa av dessa kommer inom kort att lanseras på Systembolaget. Både i det fasta- som beställningssortimentet. Som välkomstdrink serverades deras vita Crasto Superior. Till middagen inledde vi med Crasto Superior samt den special-producerade (för Systembolaget) Crasto Superior Touriga Franca/Touriga Nacional. Vidare med tre viner till lammet: Crasto Reserva, Crasto Touriga Franca samt gårdens ikon-vin Vinha Maria Teresa. Det avslutades med två olika portviner: 2003 Colheita samt 2018 Vintage Port. Folk var alldeles lyriska och hoppas på att få se Miguel här snart igen. Enligt Miguel är deras Reserva 2020 Vinhas Velhas en av deras tre bästa årgångar i historien.

Innan Miguel flög hem till Porto såg jag till att han fick med sig färskrökt lax, gravad lax samt Kalix löjrom från Borgmans Fisk

På tisdag är det dags för min nästa resa och det är Gastronauterna som skall flyga ner till Bourgogne för fyra dagars provande. Vi i vår lilla förening har sparat ihop en bra slant som vi använder till en studie-resa. Vi har tidigare besök Madrid & Rhone-dalen. Efter röstning föll lotten på Bourgogne.

Det är inte lätt att arrangera en resa till Bourgogne i dessa tider, då man varit hårt drabbad ut av både frost och hagel de senaste åren. Detta innebär att många av källarna gapar tomma och man har inget att sälja. Vi har ju en del krögare i vårt sällskap som med importörers hjälp fått till lite intressanta besök och jag som håller i transporter, hotell och restauranger har använt mitt kontaktnät för några besök.

Det kommer att bli besök hos Olivier Leflaive, Chavy-Chouet, Joseph Drouhin, Louis Latour, Faiveley och Michel Gros. Vi har fokuserat på restauranger med väldigt bra och intressanta vinlistor istället för krogar med stjärnor. Till nästa helg kommer en rapport.

Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.