I veckan kommer Miguel Roquette till Helsingborg

Vissa tror att jag bara äter lyxmiddagar med de dyraste råvarorna. Men så fel man kan ha då jag njuter minst lika mycket av rimmad oxbringa, med rotmos och pepparrotssås på Pålsjö krog

Det har varit en väldigt lugn vecka och jag har njutit av det härliga vädret här hemma i Helsingborg. Som vanligt är det lite planeringsarbeten inför kommande vin-resor.

Det som är mest chockerande vid mina planeringar är de stigande priserna på transporten med buss på plats. I augusti gör jag en skräddarsydd resa till Bordeaux för tolv personer under fyra dagar. När jag fått offerten från bussbolaget för en mindre buss med chaufför så överstiger det min kalkyl med hästlängder. Vad kan det kosta? Jo 48.000:- för fyra dagar. I nästa vecka åker Gastronauterna till Bourgogne med tre övernattningar i Beaune. Inga långa sträckor att köra för vår chaufför, men priset landade på 3.200 euro. Det är bara att bita i det sura äpplet och acceptera.

Prishöjningar är tyvärr något vi får leva med, men jag undrar var gränsen går. Fortfarande jobbar jag på olika håll med att få ihop en vettig kalkyl för min resa i januari till Argentina & Chile. Resan är planerad in i minsta detalj och flygstolar är blockerade. Jag väntar bara på att prislappen skall hamna lite mer rätt. Jag vet att det är en fallande kurs i Argentina, men det får finnas gränser på vad man tar ut. Jag hoppas att i den kommande veckan att ha något vettigt att presentera. Jag vet att en kollega/konkurrent tar 82.000:- för dryga två veckor och då ingår varken flyg eller bättre måltider i priset. Eftersom intresset är gigantiskt för denna resa, så hoppas jag på en lösning inom kort.

I veckan är jag gräsänkling då Lis åker iväg till Mallorca på en yoga-kurs med några väninnor. Men jag har en del att göra. På måndag skall jag vara med i en filminspelning hos Cecilia Liljedahl i hennes ost-butik i Viken. Cecilia skall presentera ostar som jag skall kombinera med olika viner. Det är vännerna Fredrik Rege & Per Ekros som står bakom idén och det skall bli spännande och se hur det landar och i vilket format.

På onsdag kommer Miguel Roquette från Quinta Do Crasto hit för en WineMakersDinner på Sillen & Makrillen. Det blev väldigt snabbt fullbokat med 120 gäster, då Miguel är omåttligt populär och vinerna väldigt goda. Det serveras en fem-rätters meny med hela batteriet av viner från Crasto Superior upp till Vinha Maria Teresa och självfallet två olika portviner till både ostarna som till choklad-desserten.

På mina återkommande resor till Douro-dalen är alltid besöket hos Crasto en höjdpunkt på resan med en apéretif vid deras infinity pool innan den goda långlunchen. Familjen Roquette är dessutom mina faddrar då jag 2012 blev dubbad till riddare i Confraria do Vinho do Porto. Tyvärr är Miguel en stressad man och flyger tillbaka till Portugal redan på torsdag.

På fredag skall jag hem till Mats Nihlén med några pojkar, då vi skall fira Mappe´s födelsedag och jag tror säkert att jag skall få tiden att gå.

Det finns många olika guider vad det gäller ”Världens bästa restauranger”, där vissa av dessa är något märkliga och inte alls överensstämmer med mina upplevelser. Den lista som jag själv litar på är LA LISTE där man nyligen rankade de bästa mattemplen i världen.
Så här såg topplistan ut:
1. Frantzén – Stockholm
2. Guy Savoy – Paris
3. Le Bernadin – New York
4. Cheval Blanc by Peter Knogl – Basel
5. LÁssiette Champenoise – Reims
6. La Vague d´Or – Saint-Tropez
7. Martin Berasategui – Lasarte Oria
8. Restaurant de l´Hotel de Ville – Crissier
9. Sushi Saito – Minato-Ku
10. Da Vittorio – Brusaporto

Jag vill passa på och önska er en trevlig vecka!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.