En magisk kväll med Gastronauterna och nu väntar Champagne

Det härliga Gastronaut-gänget i Hofterup

Som jag nämnde i det förra veckobrevet så kunde vi Gastronauter förvänta oss något ut över det vanliga, när Pelle Wahlström stod som värd i onsdags nere i Hofterup.

Kvällen inleddes med att vi möttes i dörren av Bella & Felix från Restaurang Nabo i Helsingborg. Vi välkomnades med en ”Punk Royal klassiker” då vi fick en rejäl klick med caviar på ovansidan av handen med en liten iskall vodka därtill. Sen fortsatte upplevelserna med tre aptitretare i soffan och till dessa tre olika Champagner: 2008 Dom Perignon, Egly-Ouriet Grand Cru V.P samt 2012 Comtes De Champagne Taittinger. ”Dompan” som vanligt fruktdriven i stilen och igenkännande, Egly-Ouriet betydligt torrare men ädel och så till slut min favorit från Taittinger. Här kände jag att man brassat på med extra ”dosage” och jag upplevde denna 2012a som något sötare än vanligt och det förde tankarna till Charles Heidsieck som brukar ligga på 11 gram socker/liter. På Taittinger jämför man 2012 med legendariska 2008, men här håller jag inte riktigt med.

Till en rätt med krabba kom det in tre glas med vitt vin från Rhone-dalen: 2020 Saint-Péray från Aguste Clape, 2017 Hermitage De L´Orée från Chapoutier samt 2018 Magis Chateauneuf-du-Pape från Rotem & Mounir Saoma. Tre ljuvliga viner med lite avsaknad av syra och friskhet vilket vittnade om ett varmt klimat. Saint-Péray från mästaren Clape är ett superfynd för knappa 400:-. Den vingårds-betecknade Hermitage är alltid enormt elegant och finstämd. Men vinet från Bourgogne-familjen Lucien Moine lurade oss alla upp på läktaren. Här gissade jag på en typ Batard-Montrachet Grand Cru och vi alla lurades av den påtagliga ekigheten. Ett sanslöst gott vin som går att beställa på Systembolaget för sisådär 900:-. Vissa var i Kalifornien och när det avslöjades att det var en vit Chateauneuf-du-Pape blev vi väldigt positivt överraskade. Vissa kan störas av att eken dominerade mer än karaktären av Grenache Blanc-druvan.

De flesta dricker idag sina spanska viner allt för unga och därför var det inte konstigt att vi hade svårt att hitta de tre nästkommande vinerna: 2005 La Nieta – Rioja, 2005 Finca El Bosque – Rioja samt 2006 Clos Mogador – Priorat. Tre helt fantastiskt balanserade viner som smakade så gott. När man fick facit kunde man självklart nicka instämmande att det var tre välgjorda spanjorer i glasen och till min stora överraskning tog faktiskt Clos Mogador hem priset i denna flight.

Nästa tre viner skulle få oss att storkna. Vilken kvalitet i glasen och man hade ökat en dimension i druvsötma och några förde tankarna åt USA, då man tydligt kunde känna både Cabernet Sauvignon som Merlot. 2006 Ornellaia – Bolgheri, 2013 Solaia – IGT från Antinori samt 2016 San Walfredo från Tenuta Guado Al Tasso – Bolgheri. Tre musketörer som var något så vansinnigt goda där jag tyckte att Solaia var mest balanserad, men nu snackar vi om mycket små detaljer. Merlot-vinet i det sista glaset var det många som utropade till kvällens största vin. Idén från Guado Al Tasso var att göra ett större vin än Masseto. Och det måste jag säga att man lyckats bra med. Ett helt enormt vin med en storhet som saknar motstycke och till den krämiga tryffel-pastan var man i himmelen.

Men hos Pelle kan man alltid förvänta sig amerikaner och dessa skulle komma i den sista omgången. Här pratar vi om muskler, imponerande storstilade dofter, koncentration, sötma, fat och hela det mest underbara spektra: 2004 Shafer ”Hillside Select” Napa Valley, 2007 ”Poetry” Cliff Lede Napa Valley samt Kathryn Hall Napa Valley. Samtliga Cabernet Sauvignon av absolut högsta kvalitet. De flesta drog en lans för vinet från Shafer, men är jag tvungen att välja tar jag ”Poetry”. Skulle man få något av dessa viner serverat för sig själv hade man klassat vart och ett av vinerna som det bästa man kan tänka sig.

Efter att ha gått igenom ekonomin och vår nästkommande resa till Bourgogne i maj så gick vi ner i vinkällaren där det väntade goda ostar och en 2016 Graham´s Vintage Port. Vi kunde bara konstatera hur gott det är med ung Vintage Port, som är så god i sin ungdom även om vinet har ett långt liv. Ett gigantiskt stort tack till Pelle samt till Bella & Felix för sin enorma kokkonst. Nu får Per Dahlberg ladda inför sitt värdskap i maj månad.

Festligheterna skulle fortsätta och i fredags var jag & Lis på middag hos Jesper & Smulan. Riktigt goda vänner som skall se till att jag håller mig i fin form genom ett medlemskap på deras gym Gofitness. Vi delar även intresset för god mat och dryck och denna kväll skulle deras nya vinkällare invigas. Det blev väldigt mycket gott i glasen från både Mallorca och Australien. Men det var några viner som stack ut. 2002 Dom Perignon är idag en mogen och väldigt ädel Champagne. Får jag en vinlista i min hand på en bättre krog där vi skall inleda med en Champagne, så brukar jag se om där finns något från just denna årgång. Nere i den nya källaren började vi med lite chark och favoriten Vina Maria Teresa från Quinta do Crasto i Dourodalen från årgång 2013. Såhär tio år efter skörden visar vinet prov på sin storhet. Det var på torsdagen för en dryg vecka sedan som jag gjorde utskicket om en WineMakersDinner med Miguel Roquette från Crasto. På fredagen meddelade man från Sillen & Makrillen att man hade fått in 113 bokningar och nu är det lapp på luckan.

Kvällens höjdpunkt var ändå när det radades upp de tre ”LaLaLa-vinerna”. La Mouline, La Landonne och La Turque av årgång 2003 från Guigal och appellationen Cote-Rotie. Tre helt fantastiska viner som alla fått 100 poäng av Robert Parker. Perfekt mognad och dessa viner skall inte ligga längre. Måste jag välja en favorit så får det bli La Turque. Skillnaden på vinerna är främst inblandningen av Viognier, där La Landonne är 100 % Syrah, La Turque ca. 7 % Viognier och La Mouline ca. 14 % Viognier.

Jag gjorde ett nytt utskick idag till mitt nätverk om två nya trevliga händelser. Lördagen den 15 april kör jag en Gourmet-afton ute på Trädgården på Skäret hos Milli & Kalle Bengtsson. Det serveras en fantastisk meny och jag presenterat vinerna.

Onsdagen den 10 maj kör jag ett gästspel med Accordini Ignio på Nabo här i Helsingborg. Bella & Felix kommer att servera en fyrarätters meny till viner från Lugana, Valpolicella, Ripassa samt Amarone della Valpolicella.

Annars laddar jag inför nästa veckas vin-resa till Champagne och Paris. Vi blir totalt 29 personer som flyger till Paris tidigt på måndag morgon. Under veckan skall vi besöka Taittinger, Mailly, Bollinger, Pommery, Phillipponnat samt Ruinart. Det kommer även att bli många god måltider som toppas med lunchen på tvåstjärniga Les Crayéres i Reims på torsdag innan vi lutar oss tillbaka i bussen och åker till Paris. Vi har lite ledigt på måndag kväll och i Paris då jag passar på att besöka L´Assiette Champenoise *** samt Epicure ***. Rapport kommer till nästa helg om lite nyheter i både Champagne och Paris.

Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.