Trevliga viner vid en liten herrmiddag på Rosenvägen

En trevlig laguppställning vid en liten herrmiddag hemma på Rosenvägen

Då var vårens första WineMakersDinner spikad och det blir onsdagen den 26e april på Sillen & Makrillen här i Helsingborg. Jag har ännu en gång lyckats locka Miguel Roquette från Quinta do Crasto i Dourodalen till min hemstad. Efter många lyckade resor till Dourodalen & Porto har vingården fått många beundrare och besöket hos Crasto är alltid en höjdpunkt på denna resa, som alltid går den första veckan i september.

Jag skickade ut ett mail till mitt nätverk i torsdags och i fredags fick jag ett sms från krögaren Jesper Liljegren att det kommit in 97!!! bokningar på ett dygn och vi har maximerat antalet till 100 gäster. På kvällen kommer jag och Miguel att presentera deras lysande viner till en fyra-rätters meny, där vinet Vina Maria Teresa kommer att toppa kvällen.

Min känsla för Quinta do Crasto är enorm och vingården var min fadder då jag dubbades till riddare 2012 i stadshuset i Porto av Confraria do Vinho do Porto. Så idag är jag Cavaleiro i ”Portvins-orden” vilket jag är mycket stolt över.

Nu har jag lagt ut mina två nya vin-resor till Sydafrika 2024 på min hemsida och det har börjat att bokas på bra, då jag hade en väntelista på årets båda resor.

Det har blivit lite goda viner denna vecka också. I fredags drog jag ihop en liten herrmiddag där var och en bidrog med en flaska som serverades blint. Jag inledde till drinken med en 2017 magnum Meursault-Genevrières 1 Cru från Domaine Chavy-Chouet. Romaric Chavy skall jag och Gastronauterna besöka under vår studieresa till Bourgogne i början av maj månad. Det är inte lätt i dessa tider att anordna en resa till Bourgogne, då källarna gapar tomma. Man har ingenting att sälja eller bjuda på då man under fyra av de fem senaste åren drabbats av både frost och hagel. En fullständig katastrof för många vinbönder. Tack vare vår fina relation är jag och mina 11 kamrater välkomna. Vinet var alldeles lysande där faten blivit perfekt integrerade med den fina mineraliteten i frukten.

Vi provade även en god 2015 Chateau de Beaucastel från Chateauneuf-du-Pape ”Hommage à Jacques Perrin. Ett häftigt prestigevin med massor av potential. Vinet var storstilat, men för ungt att korka upp idag. Jag har en trea i källaren av detta vin som jag skall glömma i säkert tio år till, då jag är övertygad om att man förstår storheten och priset ännu bättre.

Av en slump blev det så att vi jämförde de två vinerna från Bodegas El Nido i Jumilla med varandra. El Nido på Monastrell och Cabernet Sauvignon från 2010 mot rariteten Corteo på Syrah som endast producerats vid två tillfällen och första gången var denna 2011a som var helt lysande och imponerande. Båda vinerna har en dominerande druvsötma och hög alkoholhalt, som väldigt många gillar. Vinet har producerats sedan 2003 och brukar slå ut det mesta vid spanska provningar.

Men kvällens vin skulle bli mitt bidrag. En butelj som jag köpte på plats i Napa Valley 2010 för 150 dollar. När man nyligen lanserade sin 2018 på Systembolaget kostade buteljen 10.000:- sek.. Men jag tänkte? När skall man öppna en 2004 Bond ”Melbury” från Napa Valley om inte vid en sådan här kväll när goda kompisar är samlade. Vinet var ädelt in i minsta detalj, med en perfektion utan att vara för mycket. Här pratar vi om balans.

Det serverade även lite andra viner…. Men det skall jag inte trötta er med, utan nämner de främsta. I lördags hade vi gäster och då tycker jag det är kul att öppna lite stora buteljer och fram åkte en Aalto PS 2009 på 3 liters flaska. Så här snart 14 år sedan skörden visar vinet prov på fin begynnande mognad av högsta spanska klass. Jag har nämnt det tidigare att det är synd att Aalto och många andra viner för tillfället konsumeras i årgång 2020. När detta vin är riktigt gott om tio år… finns inga flaskor kvar.

I veckan har vi en kväll med Gastronauterna hos Pelle Wahlström på onsdag i Hofterup. Jag kan lova er att det blir något ut över det vanliga. På torsdag är det en provning för kunder på Söderberg & Partners. Annars är det faktiskt väldigt lugnt där lågkonjunkturen verkligen märks, där det inte alls är lika många uppdrag som tidigare på en rad hotell där jag tidigare varit flitigt anlitad. Men boknings-läget på mina kommande vin-resor är inget jag kan klaga på.

För en vecka sedan skrev jag på denna blogg att jag var på väg och stötta Rögle. Det blev först förlust mot Leksand, men vi repade oss och vann match-serien mot dalmasarna. Nu är det tuffa Skellefteå som gäller. Även om det står 1-1 i matcher så ser Skellefteå ruggigt starka ut, även om Rögle äntligen vaknat och gjort fantastiska krigar-insatser.

Jag hoppas ni får en fin vecka
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.