En tragedi för Guy Savoy

Tillsammans med min vän Guy Savoy i Paris

Ni har säkert inte kunnat undgå mitt stora intresse för de stora kockarna och de främsta restaurangerna i världen. Allt här i livet handlar om prioritering för mig och där hamnar ett bra restaurangbesök överst på min lista. Jag kan inte få nog och har jag en möjlighet på en resa under en fri lunch eller kväll att boka upp något trevligt, så gör jag det.

Men allt är inte bara glädje med att vara en hyllad kökschef. I veckan blev det officiellt att mästerkocken Guy Savoy i Paris tappar sin tredje stjärna.

Guy Savoy har jag följt under många år och jag har besökt hans restauranger i Paris fem gånger genom åren. Han föddes 1953 och fick sin skolning under tre år hos bröderna Troisgros i Roanne. Han öppnade sin första egna restaurang i New York. 1980 öppnade han upp i Paris och 1985 fick han sin andra stjärna i Guide Michelin. 2002 fick han sin tredje stjärna och han hade på den tiden 19,5 i Gault au Millau, vilket är det högsta betyget man kan få på 20-skalan. Enligt guiden ”La Liste” blev Guy Savoy utnämnd som världens bästa restaurang 2017, 2018, 2019 samt 2020. Den kände matlagaren Gordon Ramsay har haft Guy Savoy som sin mentor och stora förebild i livet.

Men för en vecka sedan slog det ner som en bomb i den gastronomiska himmelen att Guy Savoy tappat en stjärna. Jag besökte honom för exakt ett år sedan och efter besöket var jag väldigt nöjd, men det jag mest mindes var det skyhöga meny-priset på 570 Euro exklusive all dricka. Jag ansåg vid besöket att upplevelsen var perfekt även om jag i Paris haft större upplevelser på Epicure och Le Pre Catelan. Guy Savoy lät sig meddela att han tar lärdom av kritiken och kommer tillbaka till nästa år med tre stjärnor.

Det har varit en väldigt bra vecka med massor av uppdrag, men i den kommande veckan är det lugnt. Sedan länge var det inbokat en skidresa med fem kompisar till Sierra Nevada i södra Spanien. Men mitt dåliga högerknä tillåter inte detta och jag har en inbokad tid för magnetröntgen på torsdag i Lund. Jag har börjat att träna rejält hos ”Smulan” på Gofitness här i Laröd. Jag som tidigare häcklat vänner som håller på med ”husmorsgymnastik” när jag själv farit runt på tennisbanan, squashbanan, innebandyplanen eller i padel-hallen… och nu är jag där själv och jag kan avslöja att denna lördagsförmiddag sitter jag med en rejäl träningsvärk. Det är bara att erkänna att jag behöver denna träning och inte minst stretchingen.

Jag har hunnit med lite goda viner de senaste dagarna. 2013 Viña Cobos Malbec från Mendoza i Argentina är utan tvekan det bästa vin jag testat från Argentina. Detta vin köptes på plats och jag ser fram emot ännu ett besök på vingården i januari nästa år. 2010 BOND St.Eden från Napa Valley är ett av de största vinerna från USA. Jag har några buteljer kvar i källaren från 2004 och det lär dessvärre inte bli fler, då priset hoppat upp till nivåer över 10.000:-/buteljen. Detta vin som Sara & Per Dahlberg bjöd på var fulländat. Vid samma kväll blev vi bjudna på det unika vinet Penfolds Bin 60A där Shiraz och Cabernet Sauvignon samspelar. Syrah-frukten är hämtad från de främsta odlingarna i Barossa Valley och Cabernet-druvorna kommer från Coonawarra. Ett helt magiskt vin som är väldigt svårfunnet. 1994 Quinta do Vesuvio Vintage Port är gårdens främsta vin sedan starten 1989. 1994 som är min favorit-årgång i sällskap med 2011 gör mig aldrig besviken och Vesuvio slår de flesta på fingrarna i denna årgång.

Under helgen kommer mina båda resor nästa år till Sydafrika att läggas ut på min hemsida. Dessvärre har flygpriset gått upp med 5.000:-. Tyvärr något vi får vänja oss vid framöver. Jag kommer att ändra en del i resans program. Vi flyger ut en dag tidigare samt med ett dags-flyg med Air France via Paris. Att lämna hemmet på morgonen…. Koppla av på planet med lite god mat… några filmer… och slumra till lite…. Innan man landar i Cape Town och sover i en riktig säng känns inte helt fel.

Jag väntar också på de sista detaljerna med Sydamerika-resan….. sen läggs även den ut på min hemsida. I eftermiddag är jag på plats i Catena Arena och stöttar Rögle i mötet med Leksand.

Ha en fin vecka!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.