Nu i Johannesburg och på väg hem från Sydafrika

En stilig lejon-hanne på Tshukudu Game Lodge

Det är fredag kväll och jag sitter på flygplatsen i Johannesburg och är på väg hem efter två helt fantastiska resor under den senaste månaden. Det enda man inte kan råda över är vädret och till skillnad från förra resan så har de två senaste dygnen varit fullmatade med intryck och massor med djur på safarin.

För två veckor sedan hade vägarna blivit fullständigt förstörda av de massiva regnen, vilka var de värsta på elva år. När jag och gruppen landade i Hoedspruit strax efter lunch i onsdags var detta den första dagen med klarblå himmel och höga temperaturer som gjort vägarna körbara igen. Redan efter 15 minuter stötte vi på två stora lejonhannar. Strax därefter en hel hord med bufflar. På vår morgon-drive igår hade vi turen att stöta på den sällsynta leoparden samt både massor med noshörningar och tre elefanter. Vi fick se samtliga Big Five på våra första turer.

Tshukudu Game Lodge har genomgått en ansiktslyftning med ett väldigt fint pool-område där alla hängde och njöt av Gin Tonic och kall pilsner i den stekande hettan. Jag har varit tveksam till deras satsning med ett litet spa som erbjuder diverse behandlingar. Jag testade själv en massage och blev riktigt nöjd. Vi lämnar nu Sydafrika bakom oss och jag är så oerhört nöjd med dessa båda resor med helt fantastiska gäster, som blivit nya vänner för livet.

Går vi tillbaka med vad som hänt under den senaste veckan mat- och vin-mässigt så var besöket på Hartenberg något alldeles extra där några av mina gäster frågade vinmakaren Carl Schultz – Hur ofta gör ni ett sådant här besök så proffsigt och unikt? – Bara för Hakan Nilsson Group två gånger om året! Ett obetalbart besök som ingen glömmer i det första taget och där många gjorde beställningar genom Taste Of Africa i Luxemburg, som har ett enormt sortiment av viner från Sydafrika. Gå gärna in på deras hemsida! Hälsa från mig när ni gör en beställning.

Richard Hilton höll som vanligt i en bejublad kväll på 96 Winery Road och där gjordes även beställningar genom Stockholmsbaserade Cape Wine Experience. Jag hade tidigare på dagen för första gången provat hans Chardonnay från Elgin i årgång 2022. Ett mycket trevligt vin med fin potential, där jag faktiskt förväntat mig en något högre syra från denna region med lite svalare klimat.

Hos Raats Family Wines var det yngsta sonen som skötte presentationen med den äran. Pappa Bruwer hade åkt iväg för att studera stjärnhimmeln med ett stort teleskop. Denna söndag fick vi prova hans helt magiska auktions-vin CWG på Chenin Blanc från årgång 2020, där druvorna plockats från de tre bästa vin-raderna på hans fält Eden. Vi var några stycken som åt middag på Rykaart´s och där drack vi b.l.a en Stark-Condé ”Three Pines” Cabernet Sauvignon från den upphaussade årgången 2015. När vinet rinner ner genom strupen förstår man årgångens storhet.

Lunchen på Delaire Graff som vanligtvis är en riktig höjdare höll dessvärre inte riktigt måttet, vilket jag påtalat för både restaurangchef som verksamhetschefen. – Det vi fick ….gick att äta.. MEN är inte ”Delaire Graff” kvalitet. Efter en uppsträckning i köket kommer jag att ge krogen en ny chans nästa år, då man insåg att man fallerat. Men att sitta och njuta på lyxiga Delaire Graff är magiskt. Innan lunchen hade vi besökt Rustenberg där man precis bärgat sin skörd av Sauvignon Blanc. Man kände tydligt den markerade syran i jämförelse med förra veckas solmogna Chardonnay.

För att avsluta snyggt kan det inte göras bättre än på Boekenhoutskloof i Franschhoek. Denna gård som gått från 500 lådor till 9 miljoner buteljer i produktion. En otrolig saga och vinerna håller toppklass. Jag känner väl till deras Sémillon, The Chocolate Block, Syrah, Porseleinberg och Cabernet Sauvignon. Men dessa överraskar inte, då jag på förväg vet hur bra vinerna är. Det som jag mest imponeras av är deras båda viner från Hemel-En-Aarde på både Pinot Noir och Chardonnay. Detta vita vin är bland det mest imponerande jag testat på den vita fronten i Sydafrika och vinmakaren Gottfried sa att man kommer att öka produktionen av dessa båda viner som heter Cap Maritime.

När jag landar på Kastrup på förmiddagen imorgon lördag längtar jag efter att få träffa mina nära och kära. Jag skulle gärna suttit hemma på kvällen och tittat på Rögle-Växjö, ätit gott med Lis och bara kopplat av. Men nej.. det är stor baluns på SeaU då Tour Pacific firar sitt 30-årsjubileum. Denna eminenta resebyrå är det som håller i mina resor till Australien & Nya Zeeland där nästa resa är inplanerad 2025. På söndag blir det garanterat en skön bastu på Pålsjöbaden.

I veckan som kommer har jag lite uppdrag som två provningar på Habo Gård i Lomma för ”seniorer från Lund”, vinkväll på Nabo med vänner, Föredrag för ”Villaägarna” i Helsingborg samt en provning för Föreningen Möllan på fredag. På fredag är det även sorgens dag, då jag skall ta farväl av min gode vän och flitiga resenär Lotta Ferm, som avlidit efter en tids sjukdom.

På måndag kommer jag även att ha två viktiga möten. Först med Gabriela på Tur & Retur då vi skall spika flyg och datum för min resa i januari 2024 till Argentina/Chile. En resa där intresset är helt otroligt och när jag imorgon gör en sammanställning vet jag att resan är fullbokad. Jag kommer även att titta på två nya datum för Sydafrika om ett år. Dessvärre har jag fått en indikation att flyget gått upp med 5.000:-. Tyvärr något vi får vänja oss med framöver. Sen skall jag träffa Jesper och ”Donny” på Sillen & Makrillen då vi skall spika meny och viner till sommarens ”Sommarfest” med mig och Triple & Touch den 12 och 13 maj

Ha en fin vecka!
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.