Höstens sista resa till Bordeaux är avslutad

Som vanligt en fantastiskt trevlig provning med Emilie på Chateau Canon-La-Gaffeliére i Saint-Emilion

Bordeaux är ”världens viktigaste vindistrikt”. Är man riktigt vinintresserad måste man besöka distrikten i Bordeaux någon gång i livet. Det är från Bordeaux många av världens främsta vinhus hämtar sin inspiration. Många lyckas göra väldigt bra kopior, men inget kan jämföras med en gammal god Bordeaux från en klassisk årgång. Alla ni som har en delad mening får ursäkta.

Skörden är avslutad för de röda vinerna och det var för två veckor sedan plockade man in de sista druvorna. Det är bara Sauternes som har lite mer att plocka in innan man är helt färdig. När jag besökte Bordeaux för en dryg månad sedan så var man lite små deppiga över att mjöldagg ännu en gång slagit till på våren, vilket reducerade skörden en hel del. Men den senaste månaden har det gått vinmakarnas väg som på räls med utsökt väder. Och tänk er att arrangera en resa till Bordeaux i mitten av oktober månad och ha temperaturer som ligger på strax under trettio grader under hela veckan. Helt fantastiskt! Och nu till helgen skall det dra in rejält med regn som kommer för att stanna.

I Pessac-Léognan inledde vi med lunch och provning. Både Chateau Smith Haut-Lafitte som Domaine de Chevalier imponerade på mina 26 gäster. Många var förundrade över varför man inte dricker vit Bordeaux oftare. Remí Edange på Domaine de Chevalier berättade att 2023 kommer att bli en väldigt bra årgång, både kvalitets- som kvantitetsmässigt.

I Medoc åkte vi som vanligt norrut från Margaux upp till St.-Julien för att avsluta i Pauillac. På Chateau Lascombes har man fått Axel Heinz som ny ansvarig vinmakare. Denna mästare profilerade jag i min bok Provsmakning i Toscana, då han var nytillträdd vinmakare på Tenuta dell´Ornellaia i Bolgheri och förde även statusen vidare med deras utsökta Merlot, Masseto. En amerikansk familj har tagit över slottet och jag kan bara ana vad som fått Axel att lockas över till Bordeaux. I Toscana lyckades han något så otroligt bra att grann-egendomarna bleknade.

På Léoville-Poyferré får vi alltid en extra fin provning på tre årgångar av deras 2 Cru vin. 2014 var ljuvlig, behaglig och tillgänglig, 2015 var betydligt större i alla avseenden och 2016 som är slottets favorit, där bjöds vi på mer tanniner och fantastisk potential. En väldigt intressant provning då man får chansen att prova samma slottsvin från olika årgångar, där väderleken bestämt hur vinet skall visa sig. Chateau Lynch-Bages är högteknologiskt och ultramodernt med sin imponerande rostfria anläggning. Vissa undrade var fanns ”Bordeaux själen” då allt var väldigt mekaniserat.

Sauternes är för mig alltid en höjdare. Säg för guds skull inte att man gör dessert-viner, utan man gör söta viner som har ett enormt stort användningsområde, bara man är beredd att ta ut svängarna. På Chateau Coutet i Barsac har man mer kalksten i jorden vilket ger en svalare stil på vinerna eller som man brukar säga: friskare och inte riktigt lika koncentrerade och söta som söderut i Sauternes. Här kunde vi jämföra en ungdomlig 2019 med en åldrad 2010. Meningarna går alltid isär vilket man föredrar, men den äldre årgången har ett större spektrum. Innan vi åt en ljuvlig anklever till lunch så besökte vi Chateau Suduiraut. Här hade man avslutat den andra finkamningen ute på fälten och räknade med att gå över varje druvklase ytterligare två gånger för att plocka de botrytis-angripna druvorna. Här blev det en provning på fem viner och mina gäster handlade på sig av det vin man gillade bäst.

Jag skickar aldrig ut några enkäter. Jag vet vad som är bra och vad som är mindre bra. Det jag vet är att måltiden på lunchen i St.-Emilion slår ut allt. På Le Tertre är man fenomenala och jag har byggt upp en fin relation med det nya ägarparet sedan deras övertag 2022. Innan lunchen blev det provning i Pomerol på Beauregard, där vi kunde känna tydlig skillnad i mjukhet, då Merlot dominerar. På Chateau Canon-La-Gafféliere får vi som alltid den ”bästa” presentationen och inget lämnas åt slumpen från rotstockar till det färdiga vinet. Emilie gör det alltid lättsamt och det blir inte tröttsamt. Denna gång provade vi deras 2016, som är väldigt klassisk. Senast bjöds vi på 2015 som är mer tillgänglig. Comte Von Neipperg som äger slottet kom och hälsade på sitt som vanligt trevliga och aristokratiska sätt.

Igår fredag hade vi en ledig förmiddag i underbara Bordeaux. Många handlade på sig ostar, anklever och annat gott innan vi steg på bussen strax innan klockan ett. Vi skulle runda av med ett besök uppe i Pauillac på Chateau Pichon-Baron som klassades som 2 Cru 1855. Man hade en svajig tid på slottet under 70 och 1980-talet. Men 1987 satte försäkringsbolaget klorna i detta prestige-slott. Det tog bara något år innan man visade att man förtjänade sin 2 Cru status igen. Deras 1990a är utan tvekan en av mina favoriter genom åren i Bordeaux. Min vän Nicolas Santier bjöd oss generöst på fem olika viner efter rundvandringen, med 2019, 2017 samt den otroligt fina 2016 som avslutning. På kvällen hade vi en mycket trevlig avslutningsmiddag.

Denna lördagsmorgon sitter jag på mitt hotell och tänker tillbaka på sex fullbokade resor sedan slutet av augusti. Underbara gäster där merparten är återkommande och många av mina nya bekanta har bokat upp sig på kommande resor 2024 och 2025. Allt har fungerat perfekt. Den enda plumpen i protokollet är att jag haft problem med rösten den senaste veckan. Inga medikamenter har hjälpt utan rådet har varit att vila rösten och vara tyst. Detta är ju omöjligt i min roll som reseledare med mikrofonen i handen hela tiden när vi åker runt.

Det skall nu bli skönt att komma hem till min hustru Lis. Jag har även saknat motion, vilket jag skall ta tag i. Barnen och många kamrater är också saknade. Det känns att jag har mycket att ta igen. Men som sagt, vilken ynnest att få guida så många underbara människor till världens alla hörn och få njuta av kultur samt mat & dryck av högsta klass.

I veckan som kommer skall jag hålla i två Spanien-provningar på Habo Gård utanför Lund. På tisdag är det premiär på nya krogen Culise, som ligger på teatern i Helsingborg där krogarna Nabo & Regio slagit ihop sina påsar. Det blir en vin-kväll på Nabo på onsdag och på torsdag skall jag hålla i en provning på Söderberg & Partners i Ängelholm. På fredag är det Gourmet-afton på Trädgården på Skäret. Till helgen skall vi ta hand om sonen Markus som kommer hem från Stockholm.

Bästa hälsningar
Håkan

One thought on “Höstens sista resa till Bordeaux är avslutad

  1. Fantastisk resa. Den hade allt! Så bekvämt och så noggrant a och så roligt att ha denna erfarenhet i bagaget om man själv återvänder någon gång med det egna vingänget. Stort tack Håkan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.