Väldigt goda måltider

En trevlig vinkväll på Restaurang Culise med tema Rioja

Det är märkligt. Jag har kört egen låda i 32 år. I början av mitt nystartade företag 1992 var jag väldigt nervös när vi gick in i juni månad. Min telefon dog och det var noll efterfrågan på provningar och andra aktiviteter. Men när vi närmade oss slutet av augusti började det att hända saker och från början av september var det full fart igen.

När jag inledde denna höst-säsong oroade jag mig som vanligt inför 2025. Med en väldigt knasig kronkurs och när allt blivit så mycket dyrare. Finns det utrymme för mina vin-resor med en exklusiv touch? Svaret är JA! Den senaste veckan efter den avslutande Bordeaux-resan har det varit helt crazy. Datorn har gått varm med många nya bokningar eller förfrågningar. Merparten av mina resor 2025 är nu fullbokade och på de resor där det finns platser kvar så rör det sig om 2-4 lediga platser. Jag är så oerhört tacksam över denna utveckling och tar vi som exempel Sydafrika, så är där 26 personer på kö till de båda resorna i februari. Detta innebär att jag garanterat får dubblera Sydafrika igen 2026.

Jag har i veckan varit med om två fantastiska kulinariska upplevelser. Först på Sofiero slotts-restaurang där vi i tisdags firade Mette Wahlström. Vilken helt makalös kokkonst man levererar på det nyrenoverade slottet. Jag tror aldrig man varit bättre och framöver kommer jag att lägga några WineMakersDinner´s där. Först ut blir Col d´Orcia från Montalcino i Toscana den 22/1 då greven Francesco Morone Cinzano kommer hit. Men detaljerna är inte spikade än, men det kommer.

Det var en helt fantastisk meny bestående av tre aptitretare, hummer, kaviar, torsk-rygg, kalvbräss, hjort samt dessert. Vi drack lite goda viner också. Vi inledde med en 1990 Dom Perignon som hade tydliga ålders drag, men var korrekt. En vit Chateauneuf-du-Pape från Chateau de Beaucastel 2014 utropades som kvällens vita vin och då petade vi även i oss 2016 Graacher Himmelreich från Dr. Loosen i Mosel, 2015 Hermitage Blanc ”Le Meal” från Chapoutier och dessvärre en kork skadad 1998 Hermitage Blanc från Jean-Louis Chave. Som ersättning njöt vi av en Ramey Chardonnay från Sonoma Coast.

2008 Ornellaia från Bolgheri i Toscana var lika fantastisk som vanligt innan vi avslutade med en 2000 Taylor´s Vintage Port. En kväll vi lever på länge.

Den andra stora upplevelsen var igår kväll fredag, då jag var med och höll i en gourmet-afton hos Milli & Kalle ute på Trädgården på Skäret. Här pratar vi om en precision av högsta klass på tallrikarna. Allting så oerhört gott och genomtänkt utan något ”hack i skivan”. Kalle bjöd på krabba från Norge, anklever, tartar på oxe och Gillardeau-ostron, pilgrimsmussla från Hitra, hummer från Hallands Väderö, pasta knyte med svamp, kalvbräss, hjort samt dessert.

Vi hade satt ihop vinerna tillsammans och bland de åtta vinerna som serverades utmärkte sig 2016 Taittinger Vintage Champagne, 2018 Chassagne-Montrachet 1 Cru ”Morgeot” från Louis Jadot på magnum, Magnum 2014 Aalto PS från Ribera del Duero samt en söt avslutning med 2007 Chateau Suduiraut från Sauternes.

Mitt fina samarbete med Restaurang Culise på teatern här i Helsingborg fortsätter och i torsdags körde jag en Rioja-kväll inför närmare 50 gäster. Även här träffsäker, underbar mat signerad ”Bella” med väldigt goda viner i modern stil från BaiGorri, San Vicente och El Puntido. Nästa vin-kväll med samma upplägg blir onsdagen den 20e november och då med tema Douro-dalen.

Det är tomt i kalendern den kommande veckan och jag kommer att sitta en hel del på kontoret och boka upp besök inför 2025. Som vanligt gör jag ett par positiva uppgraderingar på några av resorna. En positiv nyhet är att det går direktflyg med SAS/Iberia till Madrid vid min resa till Ribera del Duero. Något vi alla uppskattar mycket.

På fredag skall Lis åka till Torekov och njuta med några tjejer och jag skall till Ystad. Det var för några veckor sedan som min gode vän ”Bosses Mattor” ringde mig sent en lördagskväll. Han var väldigt upprymd och på gott humör efter en god middag med sitt golf-gäng. – Håkan jag sitter på ett ställe här i Ystad och dricker gamla viner från Bourgogne. Vad jag kan bedöma är priserna helt otroligt, knasigt låga.

Bosse skickade över vin-listan till mig och det kan inte vara möjligt att sälja några av mina favoriter till fullständiga vrakpriser. Vi är nu 8 kompisar som sätter oss i två bilar på fredag för att njuta av ljuvliga viner. Vi har förbokat 12 buteljer som kommer att konsumeras under den långa fredagskvällen och till nästa helg återkommer jag med en rapport och om stället är värt att besöka samt om vinerna höll den nivå vi förväntat oss.

Jag har även i veckan skickat ut ett erbjudande om att boka upp sig på ett helt eller halvt fat från Éxzito som primeur av årgång 2023. Det har redan trillat in en massa beställningar och jag har även flaggat för en kommande middag med de tio årgångarna från 2014 – 2023, då detta vin-projekt fyller 10 år och där Clas Håkansson gjort en speciell jubileums-etikett. Ni kan läsa mer om Éxzito på min hemsida

Ha en fin vecka!
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.