Riktigt fina dagar i vindistrikten och i Melbourne

Tiden i Adelaide och den lilla kustorten Glenelg har varit en enda stor succé. I sista stund fick vi ta till en plan B då Kangaroo Island blev totalt stängd för besökare och många av lokalbefolkningen fick evakueras. Den senaste tiden på nyheterna här i Australien har det handlat om just denna ö med sitt rika djurliv. Det påstås att minst 30 % av Kangaroo Island har blivit utbränd och säkert 5.000 koalabjörnar har fått sätta livet till.

Vi har gjort vårt yttersta för att stötta Kangaroo Island när jag valt viner till våra gemensamma måltider samt råvaror i form av grönsaker och kött. Under tiden i Adelaide besökte vi en Farmer´s Market samt Mount Lofty där vi såg vilda koalabjörnar.

Vi har besökt två vindistrikt och vi inledde med Barossa Valley dryga timmen norr om Adelaide. Detta distrikt är utan tvekan landets mest kända region och ”Barossa Shiraz” har blivit ett vida känt begrepp. Först ut var Yalumba där provningen ägde rum i en stor gammal jäsningstank. Vi fick prova en del viner som går att hitta på Systembolaget samt några rariteter på slutet. Vidare besökte vi Peter Lehmann där vi också inledde med en provning från Riesling till topp-vinet Stonewell Shiraz. För första gången fick mina gäster bekanta sig med Sparkling Shiraz, vilket är ett kraftfullt Shiraz-vin som fått en andra jäsning på Champagne-butelj. Alltså ett kraftfullt rött som är mousserande och som australiensarna gärna dricker till bacon & ägg eller till en kalkonmiddag den 25e december. Eftermiddagen avslutades på ikoniska Rockford Estate med sina uråldriga metoder med en hundra år gammal avstjälknings-maskin och en ”Basket Press” som givit namnet åt vinhusets bästa röda vin. Som vanligt imponerades jag stort av deras Black Shiraz vilket är deras sparkling Shiraz, som anses vara främst i hela Australien.

Dagen därpå skulle vi stegra kvalitén ytterligare när vi kom till McLaren Vale. Sam Temme på Wirra Wirra välkomnade oss med sitt som vanligt oerhört trevliga sätt. Efter en kort rundvandring hade han satt upp en helt makalös provning. – Aldrig tidigare har vi öppnat dessa viner för en grupp meddelade Sam oss och mina vänner var fullständigt lyriska och köpte på sig någon enstaka flaska som får följa med kofferten hem. Här handlar det om viner av yppersta kvalitet. Vi åkte sedan till granngården d´Arenberg där ägaren Chester Osborn låtit bygga upp en rubiks-kub som välfungerande provningscentra. The Dead Arms Shiraz imponerar alltid i portföljen av närmare 70 viner där vi provade 15 samt ytterligare 6 till lunchen på d´Arrys veranda. Vi fick här en väldigt god känguru till lunch.

Vi har kunnat njuta rejält av närheten till stranden i Glenelg, vilket varit en bonus. Vårt Hotel Stamford Plaza har legat direkt nere vid stranden och i Adelaide-gulfen var det säkert 25 grader i det salta vattnet.

På kvällen i tisdags hade jag bokat ett VIP-besök på Penfolds Magill Estate med efterföljande femrätters meny. Paul James som är en av Penfolds ambassadörer välkomnade oss med en kort tur i källarna samtidigt som han berättade om den intressanta historien kring detta så betydelsefulla vinhus. Vi fick sedan en riktig prestige-provning på 6 viner: 2018 Chardonnay Reserve Bin 18 A, 2017 Yattarna Chardonnay, 2016 St. Henri, 2017 RWT Bin 798 Shiraz, 2016 The Esteemed Creator som är en blandning på Barossa Shiraz och Cabernet Sauvignon från Coonawarra för att avsluta med 2015 Grange. Alla var i himmeln!! Det serverades sedan en meny med passande viner därtill som var oerhört välsmakande.

Vi lämnade Adelaide och vingårdarna bakom oss för att flyga vidare till Melbourne. Det har varit 35 grader och klarblå himmel. Och vi har inte alls märkt av bränderna under dessa fyra dygn.

I onsdags landade vi i Melbourne och det var en tryckande värme. Det skulle visa sig att senare på eftermiddagen skulle hettan bytas ut mot ett rejält regn som satt i under flera timmar. Hela regionen Victoria jublade av detta välbehövliga regn. Vi åt väldigt gott under två kvällar här i Melbourne på Spice Temple samt japanska Nobu.

Annars har mycket handlat om tennisturneringen Australian Open. Jag har lagt upp denna resa för att matcha denna turnering som är årets första Grand Slam. Men… efter 50 år har man valt att skjuta på turneringen en vecka för att spela Nations Cup. Det innebär att vi fått nöja oss med kvalet där jag bland att fått se vårt svenska hopp Johanna Larsson bärga hem två segar.

Turneringen är fantastisk med en enorm mediabevakning. Alla är på plats och många världsspelare har gjort välgörenhetsmatcher för att bidra med pengar till de drabbade av bränderna. Jag som tennisälskare har sett ett par stora spelare på hotellet och igår språkade jag med Magnus Norman vid frukosten. Han tränar som bekant den tidigare vinnaren av turneringen Stan Wawrinka.

Igårkväll (läs fedag) var vi 12 personer som avnjöt en bättre meny på DINNER by Heston Blumenthal är på Crown Hotel. Jag hade beställt en avsmakningsmeny på denna mästares signaturrätter som MEAT FRUIT samt TIPSY FRUIT. Till detta valde jag i samråd med deras eminenta sommelier ut väldigt goda viner: Ten Minutes by Tractor Blanc de blanc sparkling, Bannockburn SRH Chardonnay, Nektar Riesling late harvest, Bindi Pinot Noir samt Henschke Noble Rot Sémillon. Besöket var alldeles lysande.

Ikväll lördag fortsätter resan till Nya Zeeland med nya äventyr som Christ Church, Waipara Valley, Kaikoura med valsafari, Marlborough, Wellington och Martinborough innan vi flyger hem till kylan. Till helgen kommer en ny rapport.

Ha en fin vecka!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.