Bordeaux hårt drabbat av frost…och nu åker jag till Palma de Mallorca med en grupp

Det största problemet för vinbonden är alltid vårfrosten. I början av april spricker det ut på vinrankan och i norra Europa kan då en frostnatt ödelägga stora delar av skörden. Detta är en av anledningarna till att jag alltid varit tveksam till vinodlingar här hemma i Sverige. Kunde man garantera plusgrader från början av april och framåt så skulle säkert fler våga sig på denna något djärva satsning med vinodlingar på nordligare breddgrader.

I torsdags drabbades Bordeaux väldigt hårt då temperaturen gick ner till minus 4 grader. Värst drabbat är den högra stranden med distrikten St.-Emilion och Pomerol där några av slotten tappat så stora delar som 90 % av årets skörd. På några av de mest kända slotten som Ausone och L´Angelus drabbades man något mindre med en förväntad förlust på 25 %. I Medoc är det främst de lägre belägna odlingarna som drabbats och dessa druvor går vanligtvis till slottens andravin. I Sauternes menar man att frosten tagit i snitt 50 % av odlingarna.

Detta kommer säkert innebära att den pågående Primeur-kampanjen av årgång 2016 skjuter i höjden prismässigt. För fortfarande har merparten av slotten inte släppt några priser på sina upphaussade viner. Man får gå tillbaka till 1991 i jämförelse vad det gäller hur drabbade man blev av frosten. 1956 är annars det mest omtalade året vad det gäller vårfrost och då var det få slott som över huvud taget producerade något vin. Sen vet man inte hur hårt drabbade vinrankorna blivit och om det innebär minskad skörd några år framöver..

Annars laddar jag inför nästa veckas gastronomiska- vinresa till Palma de Mallorca med en grupp. Resan gör jag i samarbete med Hotel Feliz där managern Mats Jacobsson varit till stor hjälp med att boka upp trevliga vingårdar.

Vi kommer att besöka ett koppel av vingårdar som Son Puig, Ribas m.f.l. Vi kommer att äta gott och på tisdag tar jag hjälp av min gamle gode vän från ”Båstad tiden” Bittan Gustavsson, som kommer att servera en trevlig lunch på en vingård.

Inne i Palma har jag bokat trevliga middagar på KOA & Emilio´s Innobar och vi avslutar med en BBQ på Hotel Feliz på fredag innan vi flyger hemåt på lördag. Till min hjälp har jag även en svensktalande guide som berättar lite mer om ön när vi gör våra sightseeingturer i Palma, Deia, Valdemossa och Port Soller. Vädret ser ut att bli riktigt bra så badbyxorna blir nerpackade..

Nu laddar jag inför en heldag med Mats Nihlén, Staffan Johansson och Kalle Jemsten. Vi inleder lördagen med en prestigematch i Padel. Sen skall vi stå i köket hela dagen hemma hos Mats och tillreda en stor avsmakningsmeny som våra damer skall få njuta av.

Trevlig vecka!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.