Rapport från en fin vecka i Rioja & San Sebastian

En helt glimrande middag hos tvåstjärniga Paulo Airaudo i San Sebastian

Skörden är avslutad i Rioja och till skillnad från övriga europeiska vindistrikt jag besökt detta år, så är man extremt positiva. När många brottats med frost och hagel under våren och extrem hetta under sommaren har man i Rioja varit förskonad från allt för stora svårigheter under 2022. Visst har det varit en extremvärme och inför framtiden kan det vara så att man även här kommer att ansöka om att få bevattna sina vinrankor under kritiska perioder.

Jag och mina 29 gäster sammanstrålade i Bilbao i måndags. Tre par hade åkt ner några dagar tidigare, ett par anslöt från Mallorca och ett par kom från Paris. Som vanligt på mina resor är jag väldigt flexibel hur och när man kommer till destinationen. Det är inte heller ovanligt att mina gäster väljer att förlänga vistelsen.

Efter strul med Lufthansa och ombokningar till EuroWings och Iberia fick jag ihop programmet till slut med lite omkastningar. Vi har ätit väldigt gott och många utropar ofta denna resa till Rioja & San Sebastian som den resa där man får den bästa maten i kamp med mina resor till Sydafrika. Taberna Herreiras, Juan Carlos Ferrando, BaiGorri, Viñedos de Paganos och Asador Alameda är de restauranger vi trakterat under veckan. Alameda med sin Chuleton (mjölkko från Galicien) tog nog priset som den bästa måltiden. Men som vanligt har mina gäster olika favoriter. Och inte att förglömma den fria kvällen på tapasgatan Calle Laurel inne i Logroño.

Sedan i mitten av 1990-talet har man gjort viner i en modernare tappning i Rioja. En selektiv skörd med ett mindre skördeuttag, noggrann sortering av druvklasarna, avstjälkning för att enbart låta druvorna falla ner i jäsningstankarna och en kortare lagringstid på ekfat. Detta har gjort att vinerna blivit i en mer internationell stil och lovorden har inte låtit att vänta på sig. Sedan 2001 har en handfull viner fått 100 poäng av vinskribenten Robert Parker. Under veckan har vi provat många viner som legat på mellan 95-98 poäng.

Först ut var Roda som är pionjärer vad det gäller denna nya stil. Toppvinet Cirsion föll samtliga i smaken och vinet blev en fingervisning om vad som komma skall. Vidare till BaiGorri där visningen avslutades längst ner i deras restaurang. Allt sker här med gravitation och som vanligt får man genomlida hela processen med ståltankar och allt innan man får njuta av deras goda droppar. Nytt på BaiGorri var att man nu gör sin rosé ljusare i ”Provence-stil”. Man har även kreerat tre nya ”Pagos-viner” som kommer från tre enskilda fält, där deras Quintanilla imponerade stort på mig. Deras oerhört prisvärda Reserva har bytt årgång till 2015 och många beställde hem viner till dörren.

Remirez de Ganuza i byn Samaniego är alltid en höjdare. Besöket ute på fältet samt kyrkan ger besöket en ytterligare dimension. Vinerna är bland de bästa, där vi fick jämföra deras Reserva med ikon-vinet Trasnocho där stjälkarna också är med under jäsningen. Här har man även en speciell teknik där man separerar druvorna på klasen med hjälp av en sekatör, då man kommit fram till att druvorna högst upp på klasen får mer solexponering och ger mer karaktär.

Min stora favorit är familjen Eguren med deras oerhört välgjorda viner, där listan kan göras hur lång som helst: El Puntido, San Vicente, Victorino, La Nieta, Fina El Bosque, Amancio, Alabaster och Teso La Montja för att nämna några. Vid långlunchen på Viñedos de Pagnos fick vi deras enorma El Bosque som avslutning och vid den sista provningen på Señorio San Vicente fick vi prova Amancio, som enligt många utropades som resans största vin.

Vi lutade oss tillbaka i bussen och vår chaufför Gustavo körde oss tryggt och säkert upp till San Sebastian i torsdags eftermiddag. Turen tog två timmar och merparten snarkade gott i bussen efter den rikligt tilltagna lunchen på Asador Alameda. Hotel Londres är en pärla i San Sebastian. Jag kunde sänkt priset på resan genom att bo enklare. Men det har blivit hyllningskörer under hela vistelsen där detta boende uppskattas oerhört mycket. Vilket hotell!!

I torsdags hade vi en fri kväll. Jag hade fått nys om en två år gammal krog som fått två stjärnor detta år. Ett stenkast från Hotel Londres ligger Villa Favorita, som tillhör samma koncern. I källaren inryms Restaurant Amelia by Paulo Airaudo. Han är Italienare och kommer från Argentina, med många strängar på sin lyra. Vad kunde vi förvänta oss? När jag säger Vi så tog jag med mig vännerna Glenn & Anette. I lokalen möttes vi av rockmusik på en ganska hög volym. Det fanns plats för tjugo gäster, där tio av platserna var i baren runt det öppna köket. En åtta-rätters meny serverades med mycket från havet och endast varmrätten var kött. En utsökt duva skulle det visa sig.

Jag fick den tjocka vinlistan i min hand och jag beställde in en Champagne Larmandier-Bernier Latitude. När jag därefter bläddrade i listan kände jag inte till ett enda vin? Vad är detta? Inte en etikett som var igenkännande. Jag tillkallade deras eminente F&B manager. – Du får hjälpa mig! Jag har ingen aning? – Är det möjligtvis bara naturviner? JA!!. Men vår vän hade samma åsikt som Vi och hade lyckats med att kila in en del ”vanliga viner” också och det blev väldigt lyckat.

Rätterna kom in som konstverk. Satt jag på Frantzén? Det var precis lika gott och vackert som på vår trestjärniga krog i Stockholm. Rätterna kom in i en rask takt och på min bokningsbekräftelse stod det 20:00 – 22:30 och denna tidsram höll perfekt. Allt det godaste kom i väldigt tekniska utföranden som abalone, kungskrabba, blå hummer, hamachi (yellow tail), slaget på tonfisk, marulk och duva innan desserterna med en bananglass toppad med rysk kaviar kom in. Så briljant där sött och salt möttes. Detta besök rankar jag något så oerhört högt. Matmässigt ”Frantzén klass”. Den tredje stjärnan kan vänta på sig p.g.a ljudvolymen från gitarr-solon. Eller är det jag som börjar bli gammal.

I San Sebastian tar många kockar ut svängarna och det är inte alltid man landar rätt med båda fötterna på jorden. Mitt livs sämsta restaurangbesök är fortfarande på tvåstjärniga Mugaritz (som jag gett tre chanser). De senaste åren har både Arzak och Akelarre varit svajiga trots sina tre stjärnor. Men under den lediga fredagen åt vi en mer klassisk lunch på Gandarias, som är ett av mina favoritställen i gamla stan. Vi var fyra vänner som avnjöt en lunch bestående av Jamon Iberico, spindelkrabba, gåslever samt ansjovis innan den grillade köttbiten kom in. Vid denna lunch bytte vi distrik och drack en Manzanilla-sherry till skinkan, As Sortes från Valdeorras till de övriga förrätterna och en 2016 Malleolus Sanchomartin från Ribera del Duero till köttet.

På kvällen igår (läs fredag) var samtliga förväntansfulla då vi åkte med bussen till grannbyn Lasarte-Oria för att avnjuta en stor meny hos mästaren Martin Berasategui. Svärsonen José Manuel Borrella hälsade från Martin som inte var på plats denna kväll då han nyligen opererat in en ny knäled. Mycket från havet, men självklart ett koppel av klassiker som deras millefeuille på gåslever, rökt ål och äpple. Kreationerna är imponerande och framför varje rätt har man skrivit ut året då rätten skapades och det var en hel del nyskapade rätter från 2022. Vi fick 9 olika viner och många väldigt spännande och något udda, då Martin Berasategui och hans team gärna tar ut svängarna. En bättre avslutning på en fin vecka kan man inte få och flera höll hyllningstal.

Snart åker vi med bussen till Bilbao för att flyga hem till respektive destination.

I veckan som kommer har jag olika uppdrag med provningar och föreläsningar varenda kväll förutom måndag. Jag har märkt att många har inlett en försiktighet och vi har faktiskt fått ställa in torsdagens provning på Hotellet & Co. i Höganäs p.g.a för litet antal gäster. Detta har aldrig hänt tidigare.

Jag kommer i veckan att säkerställa alla bokningar inför 2023 och om en vecka bär det iväg på årets sista gruppresa till Bordeaux.

Bästa hälsningar och ha en fin vecka
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.