Fin kväll med Gastronauterna och i veckan väntar Rioja & San Sebastian

En av Kalle Bengtsson´s kreationer på vår senaste Gastronaut-kväll

För första gången märkte jag i veckan att många gått in i ett försiktighetsläge då det gäller att hålla igen. I torsdags hade jag höstens första vinkväll med ”Världens vingårdar” som tema på Hotellet & Co. i Höganäs. Vanligtvis brukar det vara lapp på luckan med 45 gäster och många på väntelista. Men denna gång var det bara 17 gäster och krögaren Anders Truedsson meddelade att intresset för det återstående kvällarna är ganska svalt, med platser kvar. Man har även i förtid stängt ner sin andra restaurang Svanshalls krog. Och jag tror att detta med höjda elpriser och räntor kommer att drabba många.

Denna veckas bild kommer från onsdagens Gastronaut-kväll med Mata Nihlén som utmärkt värd. Till sin hjälp i köket hade han anlitat eminente Kalle Bengtsson (tidigare kökschef på Gastro) från Trädgården på Skäret. Jag har denna sommar och höst besökt många gastronomiska pärlor med allt från en till tre stjärnor. Jag kan lätt konstatera att Kalle´s kokkonst ligger i topp. Så oerhört smaksäker med alltid de bästa ingredienserna på tallriken.

Vi började med tre Champagner : 1990 Rosé Dom Perignon, 2009 Pol Roger samt min nya favorit R.Pouillon från Aÿ. Första gången jag stötte på denna nyfunna favorit var på Mirazur i Menton och förra veckan drack jag den även i Rhonedalen. En helt makalös odlar-Champagne som finns att beställa på Franska vinlistan. Därefter ett koppel av vita viner där 2016 Kistler Noisetiers Chardonnay från Sonoma Coast stack ut. Men Kistler Pinot Noir skulle få rejält med stryk då en annan ny favorit dök upp. 2015 Volnay 1er Cru ”Ronceret” från Nicolas Rossignol fanns i glaset. Det är en ny favorit från Bourgogne där jag slagit knut på mig själv för att komma över några buteljer, då hans viner är till rimligt pris.

Vidare gick vi upp i kraft och Andremily på Syrah kändes alldeles för söt och syltig när glaset med 2005 Almaviva från Maipo Valley stod bredvid. Vinet är ett samarbete mellan Concha y Toro i Chile och Mouton-Rothschild i Bordeaux. För mig är detta utan tvekan ett av världens bästa exempel på en ”Bordeaux blend” utanför Bordeaux. Såå. Gott! Men det skulle dyka upp två storstilade Bordeauxviner i våra glas: 1990 Chateau Montrose från Saint-Èstephe med sin 2 cru status samt ikon-vinet 2003 Chateau Mouton-Rothschild som är 1 Cru från Pauillac. Två helt makalösa viner. Vi avslutade denna kväll med för mig ett av de största portvinerna som producerats: Dow´s Vintage Port från 2011. Stort tack ”Mappe” för en enorm kväll.

Hemma har det även serverats lite godsaker i veckan. I fredags var dottern Frida hemma med sin Dennis samt kusinen Rebecka och hennes ”Champagneintresserade” pojkvän Jack. Vi njöt av 2002 Dom Ruinart Blanc de blancs samt 2002 Bollinger Grande Année, som faktiskt tog priset. Jag och Lis hade också en trevlig middag i lördags då vi öppnade lite godsaker som 2011 Gewurztraminer Grand Cru ”Osterberg” från Kientzler i Alsace, 2017 magnum Meursault 1 Cru ”Genevriéres” från Romaric Chavy i Bourgogne, 1988 Chateau Margaux, 2009 Barbaresco Starderi” från La Spinetta i Piemonte, 1997 Jasper Hill ”Georgia´s Paddock Shiraz från Heathcote i Australien, 2010 Vinha da Ponte från Quinta do Crasto i Dourodalen samt 1994 Graham´s Vintage Port.

Nu laddar jag inför nästa veckas resa till Rioja & San Sebastian. Vi kommer att besöka Roda, BaiGorri, Viñedos Paganos, San Vicente, Rémirez de Ganusa samt väldigt många bra restauranger. Höjdpunkten blir på fredag kväll då hela min grupp gästar trestjärniga Martin Berasategui, då vi förflyttat oss till San Sebastian för två avslutande nätter. Som vanligt ett riktigt härligt gäng där jag träffat de flesta vid tidigare resor eller provningstillfällen.

Annars är jag oerhört glad över alla fina recensioner som Éxzito 2020 från Pico Cuadro fått. Vinet som nu finns på Systembolaget har verkligen fallit på vinskribenternas läppar, där Allt om Mat gav vinet högsta betyg med fyra stjärnor och Per Bill utropade vinet som ett Världsklassvin.

Jag återkommer till helgen med en rapport från Spanien
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.