På väg till Bordeaux

Grand Théatre i Bordeaux

Nu på måndag är jag på väg till Bordeaux med 29 gäster och denna resa är den sista för denna säsong. Jag ser alltid lika mycket fram emot att komma ner till Bordeaux, då detta distrikt blivit lite av ”facit” i vinvärlden. Är det en stor årgång i Bordeaux så tror alla att årgången är fantastisk över hela världen. Och får man fram tveksamma viner som årgången 2013… skall man undvika 2013 överallt. Vilket självfallet inte stämmer.

I Bordeaux spelar alltid årgången en extremt stor roll och prissättningen blir därefter. Det skall bli spännande att höra hur skörden gått under detta år som präglats av stora bekymmer under våren med både frost och hagel samt en het sommar med höga temperaturer och lite regn. Under veckan som kommer får man en första indikation vilka områden som lyckats bäst och vi får sedan vänta till april/maj nästa år för att höra domen från de främsta bedömarna. Skall man satsa på Bordeaux 2022 eller inte?

Vi landar strax före lunch på måndag och mina gäster utgår från fem olika destinationer. Vi inleder med ett besök på Domaine de Chevalier i Graves-distriktet, där vinerna uppgraderades 1986 till samlingsnamnet Pessac-Léognan. På vårt första slott producerar man både vita som röda Grand Cru Classé. Vi bor som vanligt mycket centralt på Hotel Majestic inne i Bordeaux med gångavstånd till kvällarnas restaurangbesök.

På tisdag tar vi oss genom Medoc-distriktet från söder till norr med provningar i Margaux, St.-Julien och Pauillac på slotten Chateau Lascombes 2 Cru, Chateau Léoville-Poyferré 2 Cru samt 5 Cru-slottet Lynch-Bages. På onsdag åker vi söderut för att prova lite söta viner. Och kalla för guds skull inte Sauternes för dessertviner, då de har ett mycket brett användningsområde.

Jag minns middagen med Greven Lur-Suluces från Chateau d´Yquem i Grand´s Franska matsal i Stockholm. Där serverades d´Yquem från 1955 och sju yngre årgångar till apéretif, gåslevern, hummern, piggvaren, ankan och grönmögelosten, men inte till desserten. Ägaren till detta 1er Cru-slott avslutade med att berätta om den optimala kombinationen: Ostron från Arcachon och ett glas Sauternes. Under mina år som föreläsare på Grythyttan gjorde vi ett antal matlaborationer, där vi vid ett tillfälle kombinerade Sauternes med Jansson´s frestelse!? Vilket skulle visa sig var ett lyckat äktenskap, även om jag föredrar öl och snaps.

I Barsac besöker vi Chateau Coutet och i Preignac-Sauternes Chateau Suduiraut. Båda med statusen 1er Grand Cru Classé. På torsdag åker vi över till den högra stranden för att testa vinerna hos Chateau Beauregard i Pomerol samt Chateau Canon-La-Gafféliere i St.-Emilion. Chateau Mouton-Rothschild får knyta ihop säcken på fredag då detta blir resan sista besök innan vi avnjuter en avslutningsmiddag innan vi flyger hem på lördag.

Sen är jag hemma och fortsätter med mina planeringar inför 2023, dit jag flyttat ett par tilltänkta WineMakersDinner´s då våren nästa år passar mina vänner bättre.

Jag vill önska er en fin helg och kommande vecka
Håkan

One thought on “På väg till Bordeaux

  1. Skall bli otroligt trevligt att återse Bordeaux. Inte minst med en så kunnig och trevlig reseledare – Håkan!. Upp med tuppen på måndag så ses vi runt lunch.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.