Rapport från Gastronauterna och i veckan väntar besök på NOMA i Köpenhamn

Gastronauterna hos Kalle Bengtsson hemma i Jonstorp

Det är påskhelg och väldigt mycket lugn och ro. Höjdpunkten i förra veckan var när Kalle Bengtsson stod för värdskapet hemma i Jonstorp för Gastronauterna. Det är skönt att inte vara värd efter Kalle då hans färdigheter i köket är helt oslagbara. Vid onsdagens träff hade var och en plockat med sig en eller två buteljer som man ville bjuda sina vänner på. Så här såg den blygsamma middagen ut:

Apéretif
2003 Tarlant Prestige Millésimé Champagne – Frankrike

Vitsparris, krabba, pepparrot
2012 Condrieu ”Coteau de Vernon” Georges Vernay Rhone – Frankrike

Belonostron, ponzu, öringrom
2015 Domaine du Vieux Télegraph Blanc Chateauneuf-du-Pape Rhone – Frankrike

Skrei, kamomill, grapefukt
2013 Ermitage Blanc L´Orée Chapoutier Rhone -Frankrike

Havskräfta, spenat, tryffel
2014 Puligny-Montrachet 1 Cru ”Clos de la Mouchére” J-M Boillot Bourgogne – Frankrike

Redmullet, tomat, kronärtskocka
2012 Domaine De La Grange des Péres Blanc Languedoc – Frankrike

Spritärtor, Pata negra, grädde
1975 Oloroso Sherry Tradicion – Spanien

Murklor, grönsparris, vårkyckling
2008 Chateau Pichon-Lalande 2 Cru Pauillac – Bordeaux – Frankrike

Lamm, potatis, lök
2007 Hermitage Jean-Louis Chave Rhone – Frankrike
2005 Caymus Special Selection Cabernet Sauvignon Napa Valley – USA

Tångglass med rabarber
1997 Chateau Rieussec 1er Cru Sauternes – Frankrike

Choklad, valnöt, apelsin
1994 Taylor´s Vintage Port – Douro – Portugal

Vi I Gastronauterna har byggt upp en kassa genom åren som vi använder till en studieresa. Det är nu klubbat att vi i november åker ner till Lyon för att utforska norra Rhonedalen under en helg. Genom kontakter kommer det att bli VIP-besök hos både Guigal och Chapoutier och vi kommer att bo på La Pyramide i Vienne under de två första dygnen för att avsluta inne i Lyon den sista natten.

Efter att påsken tagit slut på måndag så startar jag upp lite lugnt. På onsdag är vi ett gott gäng på 12 personer som skall åka till Malmö för att gå på konsert och se Smith & Thell samt Darin. Innan det rockar loss kommer vi att äta en fyrarätters middag på en närliggande krog med goda drycker därtill.

På torsdag skall jag åka till Köpenhamn på lunchen då jag blivit inbjuden till en bättre lunch på nyöppnade Noma. Det skall bli oerhört spännande då rapporterna som nått mig säger att Noma aldrig varit bättre. Man serverar nu rätter med inspiration från havet. Men det kommer garanterat att smyga sig in lite fermenterad mossa, rökupplevelser och andra uppseendeväckande kreationer som gjort Noma vida känt över världen. Sen kan det bli spännande att se dryckespaketet då jag tidigare hamnat i lite konflikt med deras smaker… då jag avskyr naturviner. Rapport om detta besök kommer till helgen.

Jag kommer att ta det väldigt försiktigt med drickan på Noma då jag samma kväll skall hålla i en Piemonte-afton på Hotellet & Co. I Höganäs där det som vanligt är ”lapp på luckan”.

På fredag gästas Helsingborg och Restaurang Gastro av Black Stallion från Napa Valley. Vingården blev utnämnd till ”Årets vingård” i Kalifornien 2017. Med sig i bagaget har man med sig några av sina prestigeviner och det är endast ett fåtal platser kvar till denna kväll.

Ha en fortsatt skön påskhelg
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.